Zdrav odnos
s novcem

Odnos između mentalnog zdravlja i financijske dobrobiti

Odnos između mentalnog zdravlja i financijske dobrobiti

Depresija, anksioznost i psihički loše stanje sve su češći problemi suvremenog poduzetnika, često uzrokovani stalnim pritiskom za financijskim uspjehom. No, pravi preokret ove teorije leži u mijenjanju našeg razmišljanja o novcu i fokusu na vlastito mentalno zdravlje.

Psihoterapija, često podcijenjeni resurs za očuvanje mentalnog zdravlja, može biti ključan faktor u postizanju uspjeha poduzetnika. Naša zarada i općenito financijska uspješnost ovisi isključivo o našem mindsetu, uvjerenjima i stavu prema novcu. Mnogi od nas odrastali su s uvjerenjima da je novac izvor zla, da kvari ljude ili da financijski uspjeh nužno podrazumijeva moralni kompromis. Međutim, istina je da naše uvjerenje o novcu oblikuje naš odnos prema njemu i posljedično našu sposobnost stvaranja financijskog obilja.

Često se suočavamo s paradoksom da nam, unatoč želji za većim prihodima, novac postaje izvor negativnih misli, lošeg raspoloženja i općenito nepovoljnog mentalnog stanja. Da bismo to izliječili, potrebno je mijenjati naša uvjerenja o novcu i fokusirati se na brigu o sebi te na razvijanje novog identieta psihički snažne, ali i neopterećene osobe.

U toj transformaciji, muzikoterapija kao jedna vrsta suportivne psihoterapije može igrati ključnu ulogu. Kroz osmišljene rituale koji nas opuštaju, poput aktivnog slušanja određene glazbe, možemo angažirano raditi na održavanju naše mentalne higijene. Muzikoterapija, kao vrlo učinkovita terapija, pruža nam alate za izražavanje emocija i suočavanje s unutarnjim izazovima na dubokoj, intuitivnoj razini.

Iskustva klijenata su pokazala da, prema njihovim riječima, muzikoterapija ima dvostruko brži učinak od obične verbalne terapije jer glazba djeluje kao snažan medij koji nas instantno budi i mijenja naše emocionalno stanje. Osim toga, muzikoterapija spada u podržavajuće terapije koje se nazivaju kreativnim terapijama, uz art terapiju, dramaterapiju i terapiju pokretom i plesom, nudeći nam siguran i podržavajući okvir za istraživanje vlastitih misli i osjećaja.

Uključivanjem muzikoterapije u svoju svakodnevicu kao rituala brige o mentalnoj higijeni, poduzetnici mogu osigurati emocionalnu stabilnost i motiviranost za postizanje svojih poslovnih ciljeva. Trebalo bi osvijestiti da je naše mentalno zdravlje na prvom mjestu, jer tek tada kada smo mi dobro i osnaženo možemo biti neopterećeniji i fokusiraniji na zaradu i uspjeh u poslu.

U konačnici, razumijevanje i primjena muzikoterapije kao sredstva brige o mentalnoj higijeni ne samo da nam omogućava da budemo emocionalno snažniji i stabilniji, već nas i osposobljava da ostvarimo svoj puni potencijal kao poduzetnici i postignemo financijsku dobrobit koju želimo.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

5 savjeta kako uštedjeti na osiguranju kuće

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Prijava za članice

Pretraga

znn