Zdrav odnos
s novcem

Novi natječaj za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i novi alat za hrvatske poljoprivrednike

Novi natječaj za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i novi alat za hrvatske poljoprivrednike

Nakon dugog čekanja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o provedbi intervencija za potporu ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. Ovaj se pravilnik odnosi na četiri intervencije dok se objava Indikativnog plana natječaja za 2024. godinu tek očekuje. U skladu s tim, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaje za dvije intervencije.

Intervencije ruralnog razvoja financijski su programi Europske unije koji pomažu poljoprivrednicima i ruralnim područjima u razvoju. Postoji širok raspon intervencija, koje se odnose na različite aspekte poljoprivrednog poslovanja, od proizvodnje i prerade do marketinga i ruralnog razvoja. Cilj ovih intervencija je poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora, poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima te zaštita okoliša i održivi razvoj.

Foto: e-OPG

Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Natječaj za provedbu intervencije 73. 10. Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Kako bi se podržala ulaganja koja će unaprijediti održivost sektora te ojačati konkurentnost domaćih poljoprivrednika, osigurana su sredstva od 60 milijuna eura.

U prethodnom je programskom razdoblju ovaj tip ulaganja uglavnom bio obuhvaćen Mjerom 4, odnosno, podmjerom 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. Prema godišnjem izvješću APPRRR-a, u 2022. godini najviši iznos potpore isplaćen je upravo za zahtjeve iz Mjere 4 – ukupno 739,7 mlijuna kuna, odnosno 98, 1 milijun eura.

Ulaganja moguća u svim sektorima

Jedna od ključnih karakteristika ovog natječaja je raznolikost podrške koja obuhvaća sve poljoprivredne sektore, s posebnim naglaskom na voće, povrće i stočarstvo. Cilj ove intervencije je poboljšati ukupnu učinkovitost poljoprivrednih gospodarstava, a istovremeno promicati zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije. Međutim, uvjeti se razlikuju prema sektoru ulaganja i ekonomskoj veličini. Odnosno, oni koji planiraju ulaganja u sektor voća, povrća i cvijeća moraju dokazati ekonomsku veličinu od najmanje 10 000 eura ili najmanje 15 000 eura za ulaganja u ostalim sektorima.

Kriteriji odabira uključuju ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva, duljinu poslovanja, sektor ulaganja, indeks razvijenosti područja, stručnu spremu korisnika te utjecaj ulaganja na klimu i okoliš.

Visina i intenzitet potpore

Intenzitet potpore kreće se od 65% ukupno prihvatljivih troškova što se može uvećati do 80% za ulaganja koja provode mladi poljoprivrednici te do 100% za ulaganja koja se odnose na uvođenje biosigurnosnih mjera. Najniži iznos potpore po korisniku iznosi 15. 000 eura dok onaj najviši doseže 2. 000.000 eura. Ukupni iznos potpore koji jedan korisnik i njegova povezana poduzeća mogu ostvariti tijekom ovog programskog razdoblja ograničen je na 5.000.000 eura.

Ulaganja se odnose na različite aspekte poljoprivredne proizvodnje, uključujući modernizaciju, infrastrukturne projekte, korištenje obnovljivih izvora energije te mjere prilagodbe klimatskim promjenama.

Poljoprivrednici koji žele iskoristiti ovu intervenciju kako bi unaprijedili svoje poslovanje mogu se prijaviti na natječaj koji će biti otvoren od 22. siječnja 2024. godine od 12:00 sati do 22. veljače 2024. do 12:00 sati.

EU Kalkulator – novi alat koji poljoprivrednicima olakšava prijavu na EU natječaje

U nastojanju da pomogne poljoprivrednicima kod prijave na nadolazeće EU natječaje, tvrtka IPS Konzalting, specijalizirana za konzultantske usluge u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, nedavno je predstavila svoj najnoviji alat – EU kalkulator. Ovaj jednostavan, ali koristan alat namijenjen je poljoprivrednicima kako bi im olakšao proces prijave za financijske programe Europske unije u okviru ruralnog razvoja.

EU kalkulator omogućuje poljoprivrednicima da brzo i lako utvrde ispunjavaju li uvjete za različite intervencije ruralnog razvoja. Sve što je potrebno jest unijeti osnovne podatke o svom gospodarstvu te odgovoriti na pitanja koja se tiču planiranih ulaganja. Alat zatim automatski provjerava usklađenost s uvjetima za neke od dostupnih intervencija ruralnog razvoja u Hrvatskoj.

Direktorica IPS Konzaltinga, Ana-Marija Špicnagel, izrazila je zadovoljstvo novim alatom: Poljoprivrednici nam se često obrate s pitanjem: Ima li intervencija za mene?, a ovaj alat odgovara upravo na to pitanje štedeći tako njihovo vrijeme i novac. EU Kalkulator je dostupan na e-OPG internetskoj stranici i njegovo je korištenje potpuno besplatno. Ovaj alat korak je prema efikasnijoj i jednostavnijoj prijavi na EU natječaje, čime se pridonosi razvoju poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj.

Svi zainteresirani poljoprivrednici EU Kalkulator mogu pronaći na e-OPG stranici link.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn