Zdrav odnos
s novcem

Nisu nas majke rodile da budemo u nekom zapećku i da ne svijetlimo

Nisu nas majke rodile da budemo u nekom zapećku i da ne svijetlimo

Na nedavnom retreatu Žene i novac VIP kluba u Skradinu, pozvala me moja Business shrink i šefica networking svemira Kristina Ercegović da održim predavanje – Od nemojte mene do da vam ja nešto kažem.

Naglasila mi je da želi da motiviram trideset poduzetnica koje su već same uspješne, realizirane, školovane, što mi se učinilo suvišnim i rekoh joj: Šta sad imam govoriti tim supersoničnim ženama!?. I to je upravo bila misao koja je došla iz registra svih propitivanja zbog kojih smo se i okupile i zbog kojih hiljade sjajnih žena ostaje nevidljivo.

Zato sam odlučila da fragmente svoje priče podijelim sa tim sjajnim ženama u želji da im makar jedna misao bude korisna.

Predavanje inspirirano predcima

Saznale su kako je strašna Herka bila moja rahmetli majka (mamina mama), Mostarka, Fadila Dželilović, kao neustrašiva, svojim izborom, samohrana majka tri maloljetna ženska djeteta 1955. u Sarajevu. (To kako se u 60-im preudala i vratila u rodni Mostar u nekoj drugoj priči ).

I kako je genijalna bila moja Zada sa svim životnim mudrostima koje su često netremice upijale i moje prijateljice. Iako je moja predodređenost za javni nastup više rezultat tatinog gena, svi oni su utkali dio te genetike u kojoj je najvažnije bilo odrastanje u okruženju koje je podržavalo sve moje životne eksperimente. A nije da ih nije bilo.

Zato sam željela da im kažem i to opet činim – nisu nas majke rodile da budemo gurnute u zapećak i da ne svijetlimo! To sigurno ne želimo ni za svoje kćerke, zar ne!? Zato budimo primjeri onoga što želimo svojim kćerkama i generacijama žena koje dolaze. Jer, legendo, nemaš vremena! Ne znamo koliko nam je još ostalo za ovosvjetske avanture, zato daj od sebe ono što imaš, podijeli to sa drugima, sigurno ćeš inspirirati barem jednu osobu. I to je uspjeh.

Vjerujte mi, imate znanje, vještine, spremne ste i obučene već godinama! To sve je na brdovitom Balkanu i blagoslov i privilegija ali i obaveza.

Preuzmite svoj dio odgovornosti i osvojite taj javni prostor. Jer, to neće nitko uraditi za vas. (Kako bi to sjajan Dnevnik bio da umjesto onoliko muškaraca izjave sve redom daju žene, stručnjakinje iz raznih oblasti, zar ne!?). Sve dok ne vjerujete da vam je na toj sceni mjesto, nema tog treninga koji će vas za to pripremiti.

Zato, poklonite se i počnite, mikrofon je vaš. Ne mislite o greškama, bit će ih usput sigurno.

Ali, na kraju će se samo pamtiti jesmo li bili dobri i časni ljudi.

Foto: Žene i novac

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn