Zdrav odnos
s novcem

Nikolina Dežmarić Krofak: Od kad sam krenula u poduzetništvo krug djelovanja mi se jako proširio, no fokus je i dalje na ženskom zdravlju

Nikolina Dežmarić Krofak: Od kad sam krenula u poduzetništvo krug djelovanja mi se jako proširio, no fokus je i dalje na ženskom zdravlju

Poznato je da su hulahopke simbol ženstvenosti te da su postale dio kulture odijevanja. No, ono o čemu puno žena izbjegava govoriti su zdravstveni problemi koji nastaju nošenjem sintetičkih hulahopki. Varaždinka Nikolina Dežmarić Krofak odlučila je stati na kraj ovom problemu i kreirala hulahopke s rupom Intimien.

I ne, ovo nije marketinški trik. Ovaj unaprijeđeni modni dodatak zbilja pridonosi ženskom zdravlju! Kako? Pročitajte u nastavku.

 • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Zašto hulahopke s rupom?

Nikolina: Ideja je rođena još prije punih 8 godina i kako to biva uvijek iz neke osobne problematike. Nastale su kroz moje iskustvo i problem da mi je zbog učestalih gljivičnih infekcija moja liječnica, uz ostale preporuke naglasila da svakako jedno vrijeme ne bih trebala nositi hulahopke. Moje prvo pitanje bilo je kako? Suknje i haljine su moji ključni odjevni predmeti. I tu je krenula avantura.

Vraćajući se doma razmišljala sam što da učinim. Kako da nosim hulahopke, a da imam toliko važnu prozračnost? Pala mi je na pamet jedna čisto mehanička ideja izrezala sam otvore na svojim hulahopkama (ni približno lijepe kao ove sada) i tako već 8 jeseni, zima i proljeća, nosim, testiram. Stvarno funkcionira!

Znala sam da može biti od velike pomoći ženama i da je taj detalj zaista napravio veliku razliku, ali je nedostajalo hrabrosti. U srcu znaš da je to – to, ali razum te uvijek vraća na prividnu sigurnost. Ulažeš 20 godina u profesionalnu karijeru, napreduješ, imaš dobar i siguran posao,  naizgled sve super. Iz te pozicije teško se odvažiti, skočiti u nepoznato i prepustiti se osjećaju da će sve biti u redu jer ti vjeruješ u svoju ideju.

No, ipak polako ali strpljivo došla je i hrabrost. Naravno, ključnu ulogu i veliku podršku u tome imala je moja obitelj i uski krug prijatelja.
Iako zapravo tajming nije bio baš obećavajući– covid, kriza, inflacija, sve samo ne baš optimistično vrijeme, no, ja sam baš sad napravila taj korak, jer kako se kaže, kriza je i prilika za promjene i vjerujem da se stvari događaju baš u trenutku kad je vrijeme za njih.

Intimien hulahopke se izrađuju u tvornici čarapa Jadran. Prva isporuka bila je promotivna i dostupna kroz web shop Intimien. Moram priznati da je premašila sva naša očekivanja. Nakon promocije i prezentacije u tjedan dana kompletna narudžba je bila rasprodana. U tom razdoblju radili smo intenzivno na tome da naš proizvod postane dostupan u maloprodaji. Tu sam posebno ponosna na suradnju i podršku dm Hrvatska koji nas je uvrstio u svoj asortiman u 70 trgovina te Bipa Hrvatska gdje smo prisutni u svih 114 trgovina u Hrvatskoj. Partner nam je Froddo te se nalazimo i u svim prodavaonicama Jadran čarapa.

Plan je Intimien pozicionirati u Hrvatskoj, ali i izvan naših granica. Postoji i kuha se tu još jedna ideja o recikliranju, odnosno, iskoristivost hulahopki – da ne postanu smeće nakon upotrebe. No, o tome malo više krajem godine.

Foto: Intimien hulahopke 

 • ŽIN: Čime se još baviš i kakvi su ti planovi za dalje?

Nikolina: Od kad sam krenula u poduzetništvo krug djelovanja mi se jako proširio, no fokus je ženskom zdravlju. Naime, prije 5 godina završila sam edukaciju za Hormonalnu joga terapiju i postala drugi terapeut u Hrvatskoj certificiran osobno od utemeljiteljice Dinah Rodriques koja danas, sa svojih 96 godina i dalje održava edukacije, nakon korone samo u Brazilu i zapravo jedino kod nje (za sada) možete i polagati ispit.

Tema menopauze, nažalost, uz sve komunikacijske kanale i dalje je kod nas tabu-tema. Ženama je nametnut strah od starenja, strah od promjene, strah od negativnih emocija, i tako je prirodan proces promjene koji je sastavni dio našeg života menopauza – nekako suptilno pretvoren u bolest.

Tu se rodila moja želja da prvo žene otvoreno pričaju o tome, da se educiraju, da razmjenjuju svoja iskustva i da upoznaju mogućnost prirodnog balansiranja hormona koji prakticiraju žene diljem svijeta već gotovo 40 godina. Jer sami zaista možemo učiniti puno za svoje zdravlje. S tom namjerom pokrećem stranicu/koncept HORMONI&JA na kojoj će žene uz upoznavanje HYT, info o radionicama i zoom satovima, moći naći iskustva drugih žena, tekstove i blogove liječnika na temu hormona, disbalansa, prehrane, psihoterapije…

Neki dugoročni plan je holistički centar za žene, gdje bi žena na jednom mjestu zapravo imala kompletnu podršku i mogućnost izbora.

Treća stvar je mentoriranje kroz projekt HAMAG BICRO. Taj projekt me posebno veseli jer iskustvo koje sam stekla na upravljačkim pozicijama u korporacijama danas stavljam u funkciju kroz podršku privatnim poduzetnicima.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Nikolina: Moj odnos prema novcu definirao se i zapravo duboko usjekao na mojoj prvoj godini fakulteta. To je bilo vrijeme nakon rata, ostala sam bez oca, a tvrtka u kojoj je mama radila otišla je u stečaj. I tu shvatiš da novac ne pada s neba, da trošiš samo onoliko koliko imaš, da nema jokera zovi koji će ti dati dodatni budžet. Tako da sam po pitanju novca i do danas ostala takva. Možda me taj dio i kočio u tome da krenem i prije u poduzetništvo. Tako da kad pričamo o promjeni, ipak sam očito malo popustila i riskirala.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila dosada s novcem?

Nikolina: Pogreške? Hm, iako zvuči nevjerojatno uz sve moje sadašnje projekte, u stvari sam uvijek bila ziheraš. Kad gledaš sve kroz sigurno tapkaš uvijek na istom mjestu. I suprug i ja smo kreativci i stvarno smo kroz godine imali dobrih ideja. Kad pogledam unatrag, nedostajalo nam je to da više vjerujemo u sebe i riskiramo, jer nije do toga imaš li u nekom trenu dovoljno novca – to nemaš nikada, nego vjeruješ li dovoljno u sebe.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Nikolina: Odrasla sam u radišnoj, sretnoj radničkoj obitelji. Kad bih morala izvući glavne misli vodilje to bi bilo:

 • Red, rad i disciplina.
 • Pokrij se s onim koliko imaš, ne riskiraj.
 • Budi zahvalan na onome što imaš.
 • Pošteno radi i pošteno zaradi.
 • Nije novac to što te čini sretnim.

 

 • ŽIN: Što učiš svoju djecu o novcu?

Nikolina: Najvažnije od svega u odgoju djece, pa tako i u odnosu prema novcu je naš odnos i stav, način na koji se mi ponašamo. Vrijeme u kojem oni odrastaju vrijeme je u kojem su nažalost izokrenute temeljne vrijednosti.

Moj fokus je na tome da baš te temeljne vrijednosti njegujemo u našoj obitelji, poštenje, zahvalnost, ljubav i podršku. S druge strane, svatko ima i svoju odgovornost u obitelji i obaveze, od kućnih poslova i obaveza – što je baza za bilo kakvu radnu naviku kasnije do toga da starija kćer kao studentica uz fakultet i radi studentske poslove. Učim ih da slijede svoje snove, da vjeruju u sebe, da budu strpljive, uporne, da kroz rad uče vrijednost zarađenog novca i zdrav odnos prema novcu.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Nikolina: Financijska neovisnost je nešto što treba biti normalno za zdrav život svakog čovjeka, kako muškaraca, tako i žena. Samo u financijskoj neovisnosti svakog pojedinca može se stvoriti zdrav odnos između i dvoje ljudi i cijele zajednice. Financijskom neovisnošću i žene i muškarci moraju biti svjesni i svoje odgovornosti prema životu i zajedno stvarati bolji i kvalitetniji život temeljen na međusobnom podržavanju, razumijevanja i ljubavi.

Zvuči malo ideološki, ali treba ustrajati i imati cilj.

Foto: Privatna arhiva Nikoline Dežmarić Krofak

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn