Zdrav odnos
s novcem

Nevjerojatno, ali ovo funkcionira: Donosimo male trikove koji će poboljšati Vaše poslovne i partnerske odnose

Nevjerojatno, ali ovo funkcionira: Donosimo male trikove koji će poboljšati Vaše poslovne i partnerske odnose

Znate li da čak 90% konflikata proizlazi iz tona glasa, a preostalih 10% nastaje radi različitosti mišljenja? Uz ton glasa i razliku u mišljenju konflikti su složeni i često obuhvaćaju važne čimbenike poput komunikacije, naših vrijednosti, stavova i percepcije. Ton glasa ima veliku ulogu u komunikaciji, kao i način na koji izražavamo riječi, ali i emocionalni kontekst koji utječe na naše poruke.

Što je više emocija s negativnim predznakom u našoj komunikaciji, to su naši odnosi lošiji, a time nam i kvaliteta života naglo pada. Svaki put kad osjetite da se u svom životu ne osjećate baš najbolje, provjerite kakvi su odnosi s ljudima s kojima svakodnevno komunicirate.

Da bismo svoj životni put vratili u jednu ugodnu i opuštenu rutinu potrebno je raditi na odnosima i činiti ih kvalitetnijima

Svjesno upravljanje konfliktima zahtjeva pažljivo slušanje, razvoj empatije prema sugovorniku i sposobnost artikulacije svojih misli i osjećaja na način koji olakšava razumijevanje i rješavanje izazova koje imamo. Kroz suočavanje s konfliktima možemo naučiti izražavati svoje potrebe na konstruktivan način, razumjeti perspektive drugih ljudi i prilagoditi se sugovorniku.

Kroz jednostavni retorički manevar, odabirom riječi svoje ćete odnose otvoriti za komunikaciju, umjesto da kreirate konflikt i sukob. Ovaj način izražavanja i komunikacije koji promiče optimizam, podršku, motivaciju i izgradnju pozitivnih odnosa zovemo pozitivna retorika.

Iako će i dalje postojati razlike u mišljenju, preuzmite odgovornost za svoj način komunikacije i učinite da se vaš sugovornik osjeća cijenjeno, a da ipak izrazite vlastito mišljenje. A sve to u cilju boljih i uspješnijih odnosa.

Osnovni cilj pozitivne retorike je uspostavljanje konstruktivne i poticajne komunikacije koja doprinosi razumijevanju, inspiraciji i pozitivnom utjecaju na druge.

Rješavanje konflikata u poslovnoj komunikaciji

Foto: Mali trikovi za bolje poslovne odnose by Ciceron komunikacije

Sad kad ste uvidjeli da postoje načini na koje možemo utjecati na bolju poslovnu komunikaciju, sigurno se pitate kako utjecati na komunikaciju u partnerskom odnosu, a da pri tom pronađete više suosjećanja za svoje partnere.

Pri korištenju ovog afirmativnog jezika mi naglašavamo pozitivne aspekte naših odnosa umjesto fokusiranja na nedostatke. Samim time pokazujemo empatiju i razumijevanje za naše partnere čime stvaramo podržavajuće okruženje za dijalog. Kad izražavamo konstruktivnu kritiku činimo to na način usmjeren na rješenje i time na iskren način gradimo povjerenje i kvalitetnije partnerske odnose.

Rješavanje konflikta u partnerskim odnosima

Foto: Mali trikovi za bolje partnerske odnose by Ciceron komunikacije

Sačuvajte ove infografike, stavite ih na neko vidljivo mjesto i iskoristite pozitivnu retoriku kako biste svojim sugovornicima dali još jedan dobar razlog za stvaranje kvalitetnijih i uspješnijih odnosa.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn