Zdrav odnos
s novcem

Nevena Crljenko: Kako se u našem javnom prostoru prečesto pojavljuju i toleriraju razni oblici seksizma, odlučila sam napraviti nešto više nego samo opsovati

Nevena Crljenko: Kako se u našem javnom prostoru prečesto pojavljuju i toleriraju razni oblici seksizma, odlučila sam napraviti nešto više nego samo opsovati

Proteklog mjeseca javnost je naljutio seksistički plakat jednog od najvećih šoping centara u Hrvatskoj. Nevena Crljenko, poznata menadžerica jedne svjetske kompanije odlučila je stati na kraj nepromišljenim marketinškim kampanjama i o vlastitom trošku financirati plakat na zagrebačkom Mostu slobode.

Imali smo prilike razgovarati s Nevenom koja nam je otkrila zašto se odlučila na ovaj korak!

Foto: Plakat na zagrebačkom Mostu slobode

  • ŽIN: Kako si došla na ideju o kojoj bruji čitava Hrvatska – neki misle i da nisi stvarna osoba. Pa dakle, tko je Nevena i zašto i kako ovaj billboard?

Nevena: Itekako sam stvarna osoba, no neki detalji o meni zapravo uopće nisu bitni. Ja sam tek jedna od brojnih osoba (žena i muškaraca) koji ravnopravnost spolova smatraju nečim sto bi trebalo biti normalno i društveno poželjno.

Kako to nažalost nije slučaj (u mnogim zemljama, ali samo je ova moja) i kako se u hrvatskom javnom prostoru prečesto ne samo pojavljuju, nego i toleriraju razni oblici seksizma, odlučila sam napraviti nešto više nego samo opsovati. Htjela sam da to bude efektno i efikasno. Ideja je došla brzo i učinila mi se dobrom.

Podijelila sam je s grupom prijatelja koji žive u Hrvatskoj, kako bih je uz njihovu pomoć tehnički realizirala. I to je cijela priča.

  • ŽIN: Ljudi misle da je ovo radila neka agencija? Jesi zaista to smislila sama?

Nevena: Shvatit ću to kao kompliment! 🙂

Jesam, smislila sam sama. Pa nije ovo bogzna kakva mudrost, bar je ja tako ne vidim: kratko, jasno referira na original i kontrira mu. Ubacila sam rimu radi efekta. I to je to.

  • ŽIN: Neki misle da je ovo platila neka firma – da ne stojiš iza toga ti kao fizička osoba i pojedinac. Jesi li platila sama?

Nevena: Jesam, imam i račun na svoje ime, mogu vam ga dati na uvid! 🙂

Mislim da je ovo prvi put u Hrvatskoj da je netko to napravio, ali recimo da sam se u ovom slučaju doslovno držala one Put your money where your mouth is.

  • ŽIN: Mnoge žene koje misle da svaka žena treba imati svoj novac reagirale su sa kraljica, bravo, odlična reakcija. Ipak, mnoge su rekle činjenica je da žene većinom troše mužev/ljubavnikov novac u šopingu i da je stanje kakvo je, htjeli mi to ili ne. Kakvo je zaista stanje – kod nas i u svijetu? Trebamo li pasivno šutjeti ili ipak reagirati?

Nevena: Nisam stručna osoba za procjenu stanja u HR ili svijetu. Sve radimo određene životne izbore i naša su iskustva različita. Financijska nezavisnost je važna jer ne samo da daje osjećaj odgovornosti za sebe, već i slobodu izbora, ne samo na dnevnoj bazi, već i u situacijama kada veza sa suprugom ili ljubavnikom prestane biti idilična – ili pak jednostavno prestane.

Ja generalno nisam osoba koja šuti oko stvari koje smatram lošima, jer će onda uvijek ostati loše.

  • ŽIN: Neke kažu da su služeći partnera ujedno i zaradile njegov novac. Što ti misliš o tome? 

Nevena: U mom slučaju, zadnji novac koji nisam sama zaradila, potrošila sam tijekom studija. Moja mama je radila, kao i moj tata.

No, osvrnut ću se na moje baku i djeda. Baka je bila iznimno sposobna i vrijedna domaćica, u pravom smislu je upravljala kućanstvom, djed je radio u školi. Podigli su dvoje djece, sagradili kuću, pomogli odgojiti unuke i praunuku. Bakin je konkretni doprinos onome što su oni stvorili u životu (što nikad ne može biti reducirano na materijalno) viši od 50 posto.

Moja baka nije imala mogućnost obrazovanja, kao velika većina žena njene generacije. Imala je sreću udati se za divnog muškarca koji ju je volio i cijenio i smatrao ravnopravnom. Današnje djevojke imaju taj izbor, a možda neće imati tu sreću.

  • ŽIN: Neke uspješne žene rekle su mi da su umorne i da bi radi trošile tuđi a ne svoj novac. Što kažeš na to?

Nevena: I ja sam često umorna, a nemam taj impuls. 🙂

Moja su uvjerenja liberalna, dakle neka svaka žena radi što misli da je najbolje za nju.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se mijenjao s godinama?

Nevena: Moj je odnos prema novcu racionalan i nije se puno mijenjao kroz godine.

  • ŽIN: Naša su vizija financijski neovisne žene. Što bi poručila čitateljicama i čitateljima?

Nevena: Da bi svoju sudbinu (koliko je to moguće) imali u svojim rukama, nužno je da prvenstveno ovisite o sebi.

  • ŽIN: Što trebamo naučiti svoje kćeri o novcu?

Nevena: Financijska pismenost je jako važna, tome treba učiti svu djecu. A djevojčice treba učiti da prepoznaju vlastitu vrijednost, individualnosti i nezavisnost. Štogod ih vi učili, bitnije je kakav im primjer dajete svojim ponašanjem.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn