Zdrav odnos
s novcem

Napravite svoj financijski vision board – ploču za ostvarenje vlastitih želja i ciljeva!

Napravite svoj financijski vision board – ploču za ostvarenje vlastitih želja i ciljeva!

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika i izraza koji prikazuju stvari koje želite postići u budućnosti, odnosno vizualni prikaz snova. Njegova je svrha poslužiti kao inspiracija i motivacija za ostvarenje ciljeva.

Mogućnost da vidite točno ono što želite postići daje vam nešto prema čemu radite, a ne samo slova na stranici. Uostalom, iako još uvijek postoji vrijednost u zapisivanju vaših novčanih ciljeva, vidjeti znači vjerovati!

Zašto je novčani vision board tako dobra ideja?

Ako bolje razmislimo, većina ciljeva na neki je način povezana s našim financijama. Naša kuća iz snova, auto i odmor zahtijevat će novac. Posjedovanje novčanog vision boarda može nam pomoći da ostanemo usredotočeni na postizanje tih stvari.

Ona je izvrsna ideja jer je dizajnirana da vizualizira vaše namjere s novcem. Bilo da se radi o tome kako uštedjeti novac, brzo otplatiti dug na kreditnoj kartici ili povećati svoj prihod, vaše ideje mogu se pretočiti u vizualni oblik. Dakle, ako je vaša vizija osloboditi se dugova, možete uključiti praćenje otplate duga na svoju ploču vizije. Kada je riječ o štednji novca, možete nacrtati termometar i bojati ga dok prelazite svaku prekretnicu štednje koju ste si postavili.

Foto: Canva

Korištenje ploče vizije za postizanje novčanih ciljeva

Korištenje vision boarda za vaše financijske ciljeve ne razlikuje se od bilo kojeg drugog cilja. Cijela poanta je stvoriti fizički prikaz onoga što želite postići. Ako vam je u prošlosti bilo teško baratati novcem, možda će vam ova zabavna vježba pomoći da ostanete motivirani.

Koji su koraci u kreiranju vlastitog vision boarda?

1. Odlučite se za kreiranje vision boarda u fizičkom ili digitalnom obliku

Postoji nekoliko različitih načina za izradu ploče. Primjerice, možete ići starim putem izrezujući riječi i slike iz starih časopisa. Ili možete izraditi digitalni pomoću online alata za grafiku, poput Canve. Obje opcije su besplatne i/ili vrlo pristupačne, tako da ovisi o vašim osobnim preferencijama.

Evo što će vam trebati za izradu vision boarda u fizičkom obliku:

 • Deblji papir i/ili ploča od pluta.
 • Stari časopisi: Časopise ćete koristiti za pronalaženje slika, fraza i drugih vizualnih inspiracija koje predstavljaju vaše ciljeve. Preporučam da odaberete neka starija izdanja.
 • Vaše afirmacije ili inspirativni citati: Ovo su riječi, izrazi i rečenice koje nadahnjuju, motiviraju i pomažu da se usredotočite na ono što možete postići.
 • Slike s interneta: Ako ne možete pronaći stare časopise, uvijek možete pronaći inspiraciju na internetu. Možete ispisati slike koje smatrate prikladnima.
 • Ljepilo i škare

Evo što će vam trebati za izradu vision boarda u digitalnom obliku:

 • Powerpoint, Keynote ili grafička aplikacija poput Canve.
 • Digitalne slike.
 • Afirmacije ili inspirativni citati.

2. Razmislite koje to financijske ciljeve želite postići

Vaši ciljevi bit će vaš temelj. Dakle, drugi korak je zapisivanje ciljeva. Ovi ciljevi trebaju biti vrlo jasni i realni kako biste točno znali što pokušavate postići i kako ćete to postići. Jedan od načina da to učinite je korištenjem metode SMART ciljeva. Ova metoda razvoja ciljeva uči vas stvarati specifične, mjerljive, dostižne, realne i pravovremene ciljeve. Kada imate SMART ciljeve, lako možete vidjeti na čemu radite.

Primjerice, vaš financijski cilj može biti uštedjeti 5.000,00 € do kraja kalendarske godine. Ovaj cilj je vrlo specifičan; njegov se uspjeh može mjeriti; za mene je to realno i ima vremenski okvir. Budući da ovaj cilj ima vrlo jasan opis, pronalaženje odgovarajućeg vizualnog prikaza bit će jednostavno.

Bez obzira koji su vaši financijski ciljevi, važno je da ih jasno definirate i zapišete prije nego što počnete biti kreativni.

3. Razmislite o uključivanju dijagrama i grafikona

Bilo da stvarate digitalni ili fizički vision board, želite odabrati slike i riječi koje vas motiviraju i inspiriraju. Ali ne zaboravite na brojeve!

Sada, kada sastavljate ploču financijske vizije, možete uključiti i grafikone uštede novca. Grafikoni novčane uštede su grafikoni koji vam pomažu u praćenju štednje za određene ciljeve. Primjerice, ako je jedna od vaših namjera otplata duga, mogli biste uključiti tablicu za bojanje otplate duga koja prati vaš napredak. Svaki put kad izvršite uplatu, označite to na grafikonu isplate duga i gledajte kako vaša ploča vizije postaje stvarnost!

4. Postavite svoj vision board na vidljivo mjesto

Smisao izrade vision boarda je vizualna inspiracija za ciljeve koje pokušavamo postići. Ipak, vaša ploča mora doslovno biti u vašoj viziji. Drugim riječima, morate ga staviti negdje gdje ćete ga vidjeti svaki dan! Pa razmislite: koje mjesto najčešće posjećujete u svom domu? To je točno mjesto gdje bi se ona trebala nalaziti.

Razmislite o mjestima poput zida iznad radnog stola ili noćnog ormarića i vratima hladnjaka. Jednom sam čak vidjela jedan vision board i u kupaonici – koliko god zvučalo smiješno, baš je to mjesto na kojemu puno razmišljamo. Možete čak i snimiti fotografiju i postaviti je kao čuvar zaslona na svom mobilnom telefonu ili radnoj površini računala.

Odvojite trenutak da pregledate svoj vision board. Želite li nešto dodati? Osjećate li se motivirano? Ako već niste, dodajte fraze i novčane afirmacije koje su u skladu s vašim ciljevima.

5. Uređujte ploču kako dolaze nove ideje i ciljevi

Već smo govorili o dodavanju grafikona novčane štednje. Ali ako niste osoba koja govori o činjenicama i brojkama, postoji još jedan način na koji možete vizualno pratiti svoj napredak na ploči.

Primjerice, pretpostavimo da ste dodali tri cilja: 1) Otplatiti dug kreditne kartice; 2) Pokrenuti fond za hitne slučajeve; 3) Otvoriti mirovinski račun. Svaki put kad ispunite cilj možete nacrtati veliku zelenu kvačicu pokraj njega. Kao prvo, crtanje ove kvačice će vjerojatno biti zadovoljavajuće (znate onaj osjećaj precrtavanja stavke s popisa obaveza), no bit će to još jedan vizualni podsjetnik da napredujete prema svojim ciljevima — što će vam dati dodatnu motivaciju da nastavite.

Koja si pitanja trebam postaviti prilikom izrade vision boarda?

Stvaranje vision boarda nije samo izrezivanje slika stvari koje želite kupiti. Umjesto toga, morate uzeti vremena da sjednete i stvarno procijenite osobne financije i ciljeve. Primjerice, zapitajte se:

 • Imam li dug koji želim otplatiti? Koliko brzo ga želim isplatiti?
 • Želim li izgraditi hitan fond? Koliko trebam uštedjeti?
 • Želim štedjeti za školovanje djece; koliko bi to koštalo?
 • Štedim li dovoljno za mirovinu? Kako mogu štedjeti više?
 • Kako izgleda moj dom iz snova? Koliko moram uštedjeti?

Vision board izuzetno je vrijedan alat koji vam pomaže da postignete svoje financijske ciljeve. On je također zabavna vježba, a možete biti kreativni koliko god želite. Istina je da vam samo zapisivanje ciljeva i njihovo vizualiziranje neće preko noći pomoći da ih postignete. Dajte im vremena i uživajte u procesu!

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn