Zdrav odnos
s novcem

Napomena za financijsku industriju: Žene nisu muškarci: Investiraj na svoj, a ne na njegov način!

Napomena za financijsku industriju: Žene nisu muškarci: Investiraj na svoj, a ne na njegov način!

Koliko sam se samo komentara naslušala od početka pokretanja ove naše cijele Žene i novac priče o tome kako to nema smisla jer novac je novac i kakve to sad veze ima sa spolom. Istina, novac sam po sebi ne poznaje spol, međutim žene i muškarci različito razmišljaju i komuniciraju i kad je riječ o novcu.

Mnogi u financijskoj industriji ponašaju se kao da nisu dobili tu informaciju te nastavljaju govoriti jezikom muškaraca i većina financijskih proizvoda obraća se muškim jezikom i zato je tako kako je, i imaju takve rezultate kakve imaju.

Napomena za nastavak teksta – nikako mi nije namjera generalizirati, svi smo mi različiti i jedinstveni pojedinci i svatko od nas ima u sebi i tzv. mušku i žensku energiju, no ajmo probati zajedno osvijestiti tri moguće razlike u pogledu investiranja:

1. Žene i muškarci imaju drugačije razloge za investiranje

Muškarce motiviraju profit, povlastice, prestiž, i općenito imati više. Žene uz profit kod investiranja žele i pomoći drugima, dati nazad društvu te učiniti razliku.

2. Žene i muškarci imaju različit način komunikacije

Muškarci su uglavnom u komunikaciji orijentirani ka cilju, rješenju, samoj transakciji, fokusirani su na činjenice i izvedbu te žele status i hoće pokazati neovisnost. Žene su u komunikaciji s drugima u većoj mjeri emotivnije i orijentirane ka ljudima, a komunikacijom žele izgraditi odnose i povjerenje.

Dok on u komunikaciji želi biti u pravu i imati osjećaj kontrole, ona prije svega želi biti shvaćena, prihvaćena i da je se razumije.

3. Žene i muškarci različito procesuiraju informacije

Naš mozak jednostavno drugačije procesuira informacije, a biologija uvijek pobjeđuje.

Muškarci tržište vide kao izazov, jer su biološki oni lovci pa su i zbog više testosterona skloniji u većoj mjeri poduzimati rizik.

Žene tržište vide kao prijetnju. One su biološki te koje brinu o drugoj osobi i zato su manje sklone riziku, vide mogućnost gubitka, žele zaštititi sebe i druge i strah ih je pogreške.

Zaključak: I tko je onda bolji investitor? Muškarci ili žene?

Pa žene, baš zato što su takve kakve jesu i na dugi rok manje trguju, dakle kupe i drže, a upravo je to profitabilnije na dugi rok.

Usudi se, i slušaj sebe. Poduzmi akciju. Investiraj na svoj, a ne na njegov način!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn