Zdrav odnos
s novcem

Najčešće financijske pogreške koje žene (možda i muškarci) rade

Najčešće financijske pogreške koje žene (možda i muškarci) rade

Prije nekoliko dana imali smo bogatu raspravu o pogreškama koje smo napravile u našoj Facebook grupi Žene i novac. Ja sam prva navela svoje četiri najskuplje pa su redom krenuli svi. Bilo je puno vrlo iskrenih komentara iz kojih svi možemo naučiti. Sažela sam ih i grupirala nekim, nadam se, logičkim slijedom da nam svima bolje posluži.

Kažu neki – kad voliš, ne razmišljaš.

A zašto ne bismo i voljeli i razmišljali (i o sebi, a ne samo o tom kog volimo, mislim zašto ne bismo voljele i sebe). Dakle, koje su to najčešće financijske pogreške koje mi žene radimo?

1.Ulaganje u tuđu imovinu

Jeste li kad uložile u renovaciju ili opremile njegov stan, stan njegovih roditelja, potkrovlje/kat kuće njegove bake… nečega što je on naslijedio? I kad odlazite, što ćete (moći) ponijeti sa sobom?

Važan podsjetnik – Naše je samo ono što je 1/1 naše u gruntovnici. Kako bi rekla Blaženka Mičević, naša najpoznatija geodetkinja – 1/1 nije razlomak.

Foto: Pexels

2. Dizanje kredita za druge (obično drage nam muške) osobe

Jeste li kad digle kredit da si Vaš dragi kupi auto, ili možda da mu pomognete da si pokrene biznis, ili da kako sam već spomenula, uložite u preuređenje stana/kuće njegovih roditelja ili bake/djeda…

Pa se raziđete, njemu ostane njegova imovina, vama njegov kredit.

3. Imali smo interni dogovor

Jeste li mu pomagale oko biznisa, naravno bez da ste zaposlene u njegovoj firmi? Ovo vrijedi i za posao s prijateljicama.

Jeste li zajedno pokrenuli posao i uložili novac, ali naravno bez ugovora, i on je jedini vlasnik, a i direktor, vas nigdje nema? Niste suvlasnica, niste direktorica, niste zaposlenica… nema vas na papiru, jer Bože moj – pa imate interni dogovor.

Imate firmu s partnerom/icom, a nemate bračni ugovor? Zašto – pa vaš poslovni partner ne želi vašeg muža u svojoj firmi nego vas. Morate to regulirati zajedničkim ugovorima i s poslovnim partnerom i s bračnim partnerom jer moramo poštivati svoj biznis i pobrinuti se za njega. Obično se to regulira da partner otkupi dio od nasljednika, a nasljednik ga mora prodati. Čuvajte svoje biznise.

Platili ste nešto unaprijed na povjerenje, odradili ste nešto bez potvrde ili avansa… Ne krećite u ništa bez papira.

4. Olako puštanje vlastite imovine prije braka

Ah zaljubile ste se i svadba je pred vratima. A vi imate svoj mali stan ili ste ga kupile ili naslijedile. Zašto ga ne biste prodale, pa zajedno s budućim mužem podigli kredit za zajednički stan po pola, kažete.

A zašto ne biste sačuvale svoj stan i rentale ga, jer ta je imovina vaša, a kasnije sve stečeno u braku dijelite po pola.

Čuvajte svoju imovinu!

5. Odricanje od nasljedstva u korist braće

Zašto? Neka vas isplate!

6. Odricanje od zajedničke imovine nakon razvoda

Odustajete li od fer i pravedne podjele radi mira u kući?

7. Odustajanje od alimentacije

Zašto? To nije vaš novac, već novac vašeg djeteta. Izborite se za svoje dijete, ono ima pravo na životni stil roditelja. Ne brkajte tri procesa tijekom razvoda. Jedno je razvod braka, drugo skrbništvo nad djecom, treće podjela imovine. Ne dajte se ucjenjivati jednim u odnosu na drugo ili/i treće.

Foto: Pexels

8. Nepravedno zbrinjavanje djece iz prvog braka

Kad ste se razveli, niste se razveli od djece. I nikad nećete. Sva djeca iz svih brakova moraju biti jednako i fer zbrinuta. A za to se morate pobrinuti, jer je brak ekonomska pravna institucija i ako ne poduzmete određene korake o kojima ćemo uskoro pisati može se dogoditi da vaše drugo dijete iz drugog braka dobije 2/3 vaše imovine, a prvo dijete 1/3, a to nije fer. Osim ako to ne želite ciljano.

Ako želite jedno dijete više zbrinuti/nagraditi ga jer se on/ona brine o vama, za to postoje mehanizmi ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju…ili/i oporuke.

U svakom slučaju zbrinite zajedničku djecu. Oni su uvijek vaša (zajednička) djeca.

9. Puštanje da se stvari same od sebe riješe: Gdje je oporuka?

Jesu li vaši roditelji napisali oporuku? Jeste li ju vi napisali? Naravno, ako imate više djece ovo je must.

Mislite da nema smisla pisati oporuku ako ste single mama i imate jedno još uvijek maloljetno dijete – promislite ponovo.

Ako Vam se nešto desi dok je zajedničko dijete maloljetno, da vaša imovina ide vašem djetetu, ali vaš bivši brine o djetetu i raspolaže njome kako hoće – osim ako to drugačije ne regulirate, na vrijeme.

10. Netko drugi upravlja vašim novcem

Joj, niste vi za to, niste dobre s brojevima, neka on upravlja svim zajedničkim novcima. Vas ne zanima ni koliko ni gdje imate na kojem računu. Ne znate ni šifre ni koliko imate, ne znate da je on zapravo dužan, da ima i drugu paralelnu obitelj itd. Ne to nisu scenariji iz sapunica. To je svakodnevna statistika.

11. Neinvestiranje

Žene posebno premalo investiraju ili prekasno investiraju. Ili uopće ne investiraju. Ok, navodno smo zbog manje testosterona manje sklone riziku, ali u postotku smo uspješnije i u vođenju firmi i povratu na uloženo. I poslovni anđeli vole ulagati u firme koje vode žene jer dokazano imaju veći povrat.

Što se čeka? Tu je najvažniji faktor vrijeme. I sve informacije su dostupne besplatno. Nemamo više izgovora.

12. Snažne, a nevidljive

Na našoj 4. konferenciji o novcu Selma Prodanović je rekla: žene su puno snažnije nego što su vidljive.

Ovo možda nije direktno financijska pogreška, ali ima itekako utjecaja na zaradu.

Dosta je skrivanja. Kako ćete prodati svoje usluge i stručnost i znanje očekujući da drugi čitaju misli i prepoznaju vaš trud i rad? Nikako. Izađite iz sjene i što bi Una Bejtović rekla #legendoprogovori.

Zaključak

Nismo curice, odrasle smo žene. Curice su djeca koja trebaju nekog odraslog da se za njih pobrine. Žene su odrasle.

Nekad nas povuče ego, nekad ne poslušamo intuiciju, nekad previše vjerujemo drugima i mislimo da i oni dijele naša uvjerenja i vrijednosti. Nekad nam je žao što smo pokrenule svoj posao, nekad je to najbolja stvar i jedino nam je žao što to nismo prije učinile.

Nekad nam je žao što smo slušale druge, nekad nam je žao što nismo slušale druge. Nekad smo bile bankomati u vezama, nekad smo izvukle deblji kraj. Nekad smo trošile previše iz krivnje, nekad premalo iz straha. Nekad premalo mislimo na sebe, često premalo investiramo.

U svakom slučaju – svaka žena mora imati svoj novac, raspolagati s njime i mora se moći samostalno brinuti za sebe. Tek tada možemo pričati o slobodi i ravnopravnosti kad se o nikome ne ovisi financijski.

Slušajte intuiciju. Ali i razum. Jedno ne isključuje drugo.

I da, ljubav se ne kupuje novcem! Ni u kojoj kombinaciji.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn