Zdrav odnos
s novcem

Muške sponzoruše: 5 faza u razvoju žene bankomata

razvoj žene

Muške sponzoruše: 5 faza u razvoju žene bankomata

Kad sam se nakon 10 i više godina braka razvodila, upitala sam svog bivšeg supruga što misli, kako sam se osjećala u braku. Kao bankomat, pa rekla si to 1000 puta, lakonski je odgovorio. I bio je u pravu. Nikad nisam mislila da će mi razvod toliko pomoći da spoznam sebe, u ovom slučaju svoj odnos s novcem.

Da, istina, više sam zarađivala kao poduzetnica, dok je on imao siguran posao od 8 do 16 i sigurnu plaću svakog prvog u mjesecu.

Ipak, nikad nisam razmišljala o tome da imam svoj osobni račun, dapače, ovlastila sam ga da upravlja financijama moje firme pa i mojim osobno. Odgojena sam da je u braku sve zajedničko, i bez obzira tko koliko zarađuje. I tako godinama.

A onda je došao razvod i suočila sam se s činjenicom da i nakon prestanka zajednice sve dijelimo na pola, bez obzira na doprinos. No najvrijednije je što sam toliko naučila o sebi. A proces je tekao ovako.

Faza 1: dijelimo sve po pola, kaže zakon

Nije fer, pomislila sam i najprije sam bila užasno ljuta na supruga. Jer ja sam godinama višestruko više zarađivala, a sve smo to zajedno ulagali u nekretnine, putovanja, djecu, obrazovanje, lifestyle…
K tome sam u jednom trenutku shvatila da sam kao poduzetnica sebi godinama uplaćivala minimalnu plaću, a svu dobit smo investirali u materijalne stvari.

Kad sam mu to u ogorčenju rekla, jer ja ću jednog dana imati duplo manju mirovinu od njega, a nju nikada nećemo dijeliti, rekao mi je-pa ti si to tako htjela. Da mi je tada bio nož u blizini, ne znam… Ali što je najgore, bio je u pravu!

Nitko me nije tjerao da budem bankomat i da se odričem nekih svojim prava jer sam mislila da će naša zajednica trajati vječno. Pa nisam ulazeći u brak kalkulirala što će biti ako se jednom razvedemo!

Faza 2.: prošlo je puno puno mjeseci i ja sam prestala biti ljuta na njega i postala ljuta na sebe

Kako sam mogla biti tako glupa i neodgovorna prema sebi? Zašto nisam pametnije upravljala svojim novcem u braku? Kako sam uletjela u razvod tako nespremna? K tome sam hrpu stvari morala naučiti o vođenju računa koje je do sad on vodio. Pa ja nisam normalna! Itd.

Faza 3.: Je***a, gotovo je sad

Ajd, pa ti računi, nije to takav bauk. U stvari je fora što sad znam koliko novca imam i na što trošim.

Počela sam razmišljati o sebi kao bankomatu. Zašto je to bilo tako? Shvatila sam da nije to bio samo moj osjećaj u odnosu na supruga. Novac sam nesebično davala u svim odnosima koji su mi bili važni i ljudima koje sam voljela – djeca, roditelji, sestra, nećaci, prijatelji… Posuđivala sam i čak na vlastitu inicijativu. Otac mi je prije par godina rekao – pa kad je tebi tako lako zaraditi novac. Bingo! Tad sam shvatila da me ljudi uzimaju zdravo za gotovo. Još nisam sasvim kužila u čemu je problem, ali faza 4 je dala odgovore na sve.

Faza 4. Od razvoda je sad prošlo nekoliko godina

Imala sam puno vremena razmisliti o sebi. Preispitivati svoju odgovornost u odnosima u kojima sam se osjećala kao bankomat. Shvatila sam da mi je ta mogućnost da dajem davala osjećaj nadmoći i kontrole.

Davala sam jer sam imala, no i ja sam od toga profitirala. Sve do onog trenutka dok nisam osjetila da mi trampa nije ispunila očekivanja. Jer, zauzvrat nisam dobila ono što sam ja trebala i mislila da zaslužujem – ljubav, podršku, priznanje, barem zahvalnost. I zato sam se u njima osjećala iskorišteno.

Sad znam da te predivne stvari – ljubav, zahvalnost, podršku ne mogu kupiti nikakvim novcem.
I dalje volim davati i poklanjati, no sada ne očekujem ništa zauzvrat – doniram, dajem gratis svoje usluge i proizvode ljudima koji si to ovog trenutka ne mogu priuštiti, a žele.
Ali ta trampa mi je poštena. Dobrovoljna, čista potreba za davanjem.

Faza 5.: nisam više ljuta ni na njih ni na sebe

Znam da više neću dozvoliti da se u bilo kojem odnosu osjećam iskorišteno, a ne želim da me ta iskustva učine ogorčenom.

Da, nisam se znala zauzeti za sebe i nitko zbog toga nije kriv. Naučila sam i sad uživam u vlastitoj financijskoj slobodi.

Sad kad poklanjam, ne očekujem ništa zauzvrat. Moj bankomat se pokvario. Odnosno, treba unijeti pravi pin da bi pljunuo keš. Ako su to djeca, dovoljan je jedan topli zagrljaj i molim te, mama, treba mi za to i to, hvala ti…
Zahvalnost, poštovanje, i ništa više.

7 savjeta ženama koje ovo čitaju

1. Sjetite se da je brak prije svega ekonomsko-pravna zajednica i tako ju treba tretirati. Potpisujte predbračne ugovore.

2. Kad dajete, dajte bez očekivanja.

3. Davanje i plaćanje svih i svakome neka se ne podrazumijeva.

4. To što je vama lako zaraditi novac, ne znači da iza toga ne stoji ogroman rad i trud koji zaslužuje respekt.

5. Budite zaljubljene, ali asertivne i racionalne.

6. Imajte svoj osobni račun u kojeg nitko nema pristupa. Samostalna ste jedinka. Štedite za svoju budućnost.

7. Ako se osjećate iskorišteno, nešto nije u redu. S vama, ne s onim drugim.

Piše: naša čitateljica Ana

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn