Zdrav odnos
s novcem

Može li se poljoprivredno zemljište prenamijeniti u građevinsko?

Može li se poljoprivredno zemljište prenamijeniti u građevinsko?

Ma ne bi mi ništa veliko gradili, samo malu kućicu, montažnu neku, to je ionako poljoprivredno zemljište. – Tako glasi prva rečenica mog svakog drugog radnog dana.

Kako misliš, ne može? – Tako glasi druga rečenica mog svakog drugog radnog dana.
Pa krenimo redom.

Kako znam koje namjene je moje zemljište?

Prostor oko nas kojeg dijelimo s drugima je vrijedan, ograničen i najčešće neobnovljiv resurs i potrebno je da postoje procedure koje imaju za cilj njegovo optimalno korištenje. Iz tog razloga postoji prostorno planiranje i prostorni planovi.

Prostorni planovi imaju svoj tekstualni i grafički dio. Prostornim planom definirano je da li se zemljište (katastarska čestica) nalazi u građevinskom području ili izvan njega, u stambenoj, turističkoj, gospodarskoj, poljoprivrednoj, komunalnoj ili drugoj namjeni. Ujedno u tekstualnom dijelu definirano je što se u svakoj namjeni može odnosno ne može graditi.

Ako ste raspoloženi za malo DIY istraživanja, odgovor na pitanje u koje namjene je vaše zemljište možete pronaći na stranicama Informacijskog sustava prostornog uređenja. ISPU portal omogućuje vam pretraživanje zemljišta prema broju katastarske čestice i nazivu katastarske općine te uz uključen sloj važećeg prostornog plana lako se definira namjena vašeg zemljišta. Informacije su naravno informativnog karaktera.

Foto: Pexels

Što mi još određuje prostorni plan?

Osim navedenog, prostornim planom točno se definiraju i uvjeti gradnje za neko područje. Koja je minimalna površina građevne čestice? Koja je maksimalna površina objekta koji želim izgraditi? Trebam li pristupni put na parcelu? Mogu li izgraditi prostor za alat na poljoprivrednoj parceli ili staviti kamp kućicu?

Zašto ne mogu graditi na poljoprivrednom zemljištu?

Možete, ali samo ono što je prostornim planom propisano za tu općinu ili grad da se može graditi izvan granica građevinskog područja. Obično su to poljoprivredni objekti za potrebe poljoprivredne proizvodnje ili kleti, spremišta i sl. Neke općine i gradovi dozvoljavaju gradnju na poljoprivrednom zemljištu za potrebe OPG-ova, odnosno razvijanje nepoljoprivrednih djelatnosti na njihovom OPG-u kao npr. razvoj turističke djelatnosti (podizanje smještajnih kapaciteta, izgradnju podruma, kušaona i sl.).

Kako da moje poljoprivredno zemljište postane građevinsko?

Ako imate poljoprivredno zemljište koje želite prenamijeniti u građevinsko ili želite kupiti poljoprivredno sa namjerom da ga prebacite u građevinsko, potrebno je podnijeti zahtjev za prenamjenu nadležnoj općini ili gradu gdje se zemljište nalazi.

Ponekad postoji službeni obrazac pri nadležnom odjelu (za prostorno uređenje ili urbanizam) kojeg možete pronaći na njihovim web stranicama, a ponekad morate sami sastaviti zahtjev. U zahtjevu je potrebno obrazložiti zašto želite prenamjenu prostornog plana te ga predati obično uz kopiju katastarskog plana.

Općina ili grad razmotrit će vaš zahtjev prilikom provođenja idućih izmjena i dopuna prostornog plana te isti uvažiti ili pak odbiti nakon provedenih svih konzultacija sa nadležnim institucijama. Veće šanse za prihvaćanje vašeg zahtjeva imate ako je vaše zemljište u blizini trenutno definiranog građevinskog područja.

Važno je napomenuti da, ako vaš zahtjev bude prihvaćen i zemljište postane građevinsko, plaćate jednokratnu naknadu za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i to u vrijednosti 70 posto ili 50 posto prosječne vrijednosti zemljišta unutar građevinskog područja u ovisnosti o klasifikaciji zemljišta u trenutku podnošenja zahtjeva za prenamjenu.

Sada vidite zašto je najgooglanija tema na našim stranicama Agrodeta Montažna kuća na poljoprivrednom zemljištu i Prenamjena poljoprivrednog u građevinskog.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn