Zdrav odnos
s novcem

Montažne kućice: Sve što trebate znati prije izgradnje

pexels alena darmel 7641859 min

Montažne kućice: Sve što trebate znati prije izgradnje

Kad govorimo o montažnim kućama, najčešće se misli na dva tipa izvedbe – modularnu kuću i drvenu kuću.

Modularna montažna kuća sastavljena je od drvene konstrukcije (modula) koji se oblažu s vanjske i unutarnje strane te drvo nije vidljivo. Ovaj tip kuće izgledom sliči klasičnoj kući, dok je drvena kuća sastavljena od vidljive drvene građe.

Iako se montažne kuće obično smatra jeftinijom varijantom, zbog porasta cijene drvene građe, cijena montažne kuće skoro se izjednačila s cijenom klasične kuće, možda je tek deset posto manja od klasične. Cijena modularne kuće trenutačno iznosi 1.000 do 1.200 eura po kvadratnom metru, dok je cijena drvene kuće nešto manja i iznosi 800-1.000 eura po kvadratnom metru.

Važni faktori investiranja u montažne kuće

  • Trajnost montažne kuće

Montažna kuća ne traje jednako dugo kao klasična kuća i obično se procjenjuje na 30-50 godina, iako ima puno primjera dugotrajnijih kuća. S druge strane, rok trajanja klasične kuće, uz kvalitetnu izvedbu i redovito održavanje, nije ograničen.

  •  Vrijednost investicije

Vrijednost montažne kuće s vremenom brže pada nego vrijednost klasične kuće.

  • Faznost izvedbe montažne kuće

Montažna kuća manje je podložna faznosti izvedbe od klasične kuće. Montažnu kuću morate platiti u kompletu ili kao visoki roh-bau, dok kod zidane kuće imate ipak malo veću mogućnost gradnje u fazama, u skladu s budžetom.

Na što pripaziti u ponudi za montažnu kuću?

Ako se odlučite za montažnu kuću, dobro proučite što je sve uključeno u njenu cijenu i odaberite provjerene proizvođače i certificirane projekte kuća.

Dio radova koji su potrebni kako bi mogli montirati kuću, a tu mislimo na izvedbu temelja i razvod temeljnih instalacija, izvodi se na gradilištu i najčešće nije u ponudi ni u cijeni montažne kuće.

Također, provjerite da su uključeni svi radovi na instalacijama unutar kuće, sustav grijanja i sve završne obloge te prozori i vrata.

Ako kuću uvozite iz susjednih zemalja, provjerite jeste li ste dužni platiti porez na uvoz te je li u cijenu uključen transport kuće do vaše parcele.

Što je od dokumentacije potrebno za izgradnju montažne kuće?

Montažna, kao i klasična kuća, isto se tretiraju u odnosu na zakon te moraju zadovoljiti iste urbanističke uvjete definirane nadležnim prostornim planom i prolaze istu proceduru ishođenja Građevinske i Uporabne dozvole.

Jedina razlika je u projektu kuće, klasična kuća projektira se specifično za svaku česticu i prema zahtjevima investitora, dok kod montažnih kuća investitor najčešće bira između tipskih rješenja.

Dokumentacija za montažnu kuću jedna je od stavaka za koju morate biti sigurni da li je uključena u cijenu kuće ili je na vama kao investitoru da naručite izradu dokumentacije.

Unutar glavnog projekta montažne kuće, kao i kod klasične kuće, potrebno je dokazati statičku otpornost kuće te zadovoljavanje energetske učinkovitosti.

Ako uvozite montažnu kuću, budite sigurni da statički proračun takve kuće zadovoljava naše propise.

Što se tiče energetske učinkovitosti, budući da je montažna kuća građena od tankih zidova koji ne akumuliraju, odnosno ne drže toplinu, u izvedbi nikako nemojte štedjeti u odnosu na projektom predviđenu debljinu izolacije, jer svaki centimetar izolacije manje je koja kuna više na računu za grijanje, a jednako važno, ugrožava se ugodnost korištenja kuće, osobito zimi.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn