Zdrav odnos
s novcem

Miša Lukić: Biznis je više poker nego šah

Miša Lukić: Biznis je više poker nego šah

Miša Lukić jedan je od najistaknutijih poslovnih stručnjaka iz kruga brend i biznis dizajna u središnjoj i Istočnoj Europi. Osnivač je i CEO New Startegy, prve biznis dizajn tvrtke u regiji koja radikalnom promjenom postojećih poslovnih modela, na kreativan i inovativan način, sagledava biznis i pomaže pri pronalaženju originalnih i inovativnih rješenja u svim poslovnim segmentima tvrtke. Sa svojim partnerom razvio jedinstven biznis model i metodologiju čiji je koncept zaštićen pod imenom BUSINESS SAPIENS.

Tokom svoje gotovo 30 godina bogate poslovne karijere, s velikim uspjehom je predvodio marketinške agencija u Centralnoj i Istočnoj Europi i na Bliskom Istoku. Prije osnivanja tvrtke za konzultantske usluge u biznis dizajnu, Miša Lukić je kao izvršni direktora Publicis Groupe, zadužen za 30 zemalja, bio najuspješniji u svijetu po rastu prihoda i profitabilnosti.

Foto: Miša Lukić

 • Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Sjećam se priče s Business cafe-a o potrošenom novcu u kafani umjesto za osnivanje poduzeća. Čime se sad baviš?

Miša: Moj poduzetnički put počeo je prije skoro četvrtinu stoljeća, tako da se ne sjećam baš svih anegdota, ali znam sa sigurnošću da nikada nisam bio opterećen novcem.

Životna filozofija kojom se vodim jest da treba davati ono što ti je najpotrebnije, bilo da je to ljubav, poštovanje ili novac. Ono što daješ, to ti se najčešće i vraća, iako ne uvijek od istih ljudi. Novac potrošen na druženje, kafane i muziku možda nije najbolja investicija s racionalnog stajališta, ali je također velika zabluda mišljenje da nas isključivo racionalno razmišljanje vodi ka uspjehu. Ljudi, a samim tim ni biznis, nisu primjeri čiste racionalnosti. Biznis je više poput pokera nego šaha, što uspješni poduzetnici dobro znaju.

Marketinška agencija koju sam osnovao 2000. godine u Beogradu bila je uspješan poduzetnički poduhvat. Izrasla je u jednu od vodećih regionalnih agencija s više od 150 zaposlenih, ostvarivši izuzetne financijske rezultate i osvojivši najveće regionalne i svjetske nagrade u kreativnoj industriji. Osobno, pored svih materijalnih dostignuća, još važnije mi je što sam uživao u svakom trenutku poduzetničkog života, usprkos brojnim izazovima i poteškoćama.

Nakon prodaje svoje kompanije, proveo sam više od dvije godine u korporativnom svijetu, uspješno obavljajući funkciju CEO-a za 30 zemalja u jednoj od najvećih svjetskih mreža agencija.

Od 2018. godine, ponovo sam se posvetio poduzetništvu. Zajedno sa svojim partnerom Dejanom Bojovićem, suprugom Draganom i najboljom prijateljicom i dugogodišnjom kolegicom Sonjom Dragojević, osnovao sam NEW STARTEGY. To je inače prva tvrtka u regiji specijalizirana za biznis dizajn. Naša tvrtka se fokusira na inovacije u poslovanju, posebno na inovacije biznis modela, primjenjujući našu originalnu BUSINESS SAPIENS metodologiju.

Također, u zadnje dvije godine pokrenuli smo nekoliko startupova, od kojih je jedan već sada procijenjen od strane investitora na 10 milijuna eura, a drugi na 3 milijuna eura.

 • Zanimljiva je tvoja usporedba biznisa s pokerom. Možeš li nam malo više reći o tome – posebno u vezi s razlikom između korporativnog i poduzetničkog načina vođenja igre zvane biznis?

Miša: O tome sam već govorio prije puno godina na Business cafe-u i to baš kad sam bio CEO u korporaciji, ali rado ću ponoviti i sada.

Ako povučemo paralelu da je biznis najsličniji pokeru, tada je rad u korporativnom svijetu i vođenje tuđih kompanija kao da neko drugi kupuje žetone za vas, a vi igrate u njihovo ime i za to dobivate određenu naknadu. Čak i ako izgubite sve žetone, najgore što vam se može desiti je da izgubite posao i sutradan se zaposlite u drugoj kompaniji koja vam također kupi žetone s kojima ponovo igrate, često po pravilima koja drugi određuju.

S druge strane, kao poduzetnik igrate svojim novcem, svojim životom i životima onih koji ovise o vama. Odgovornost je znatno veća, ali igra je istovremeno puno zanimljivija. Ja sam uvijek preferirao igrati igru zvanu biznis vlastitim novcem.

 • Kakav je tvoj odnos s novcem i je li se on mijenjao s godinama?

Miša: Moj odnos s novcem je prilično opušten i pozitivan. Uživam u novcu, ali ne osjećam ovisnost o njemu. Novcu je lijepo sa mnom, a meni je lijepo s novcem. Družimo se sjajno kad smo zajedno, ali ako se neko vrijeme ne vidimo, to ne izaziva ljutnju ni sa jedne strane. Naprotiv, naše ponovne susrete dočekujemo s još većim veseljem.

Novac je moj prijatelj još iz ranog djetinjstva, kada su me roditelji na zanimljiv način upoznali s njim. Taj prijateljski odnos sa novcem sam zadržao sve do danas.

Foto: Miša Lukić

 • Što si naučio od svojih roditelja o novcu?

Miša: Od prvog razreda dobivao sam redovnu plaću od svojih roditelja, koja mi je svakog mjeseca bila uručena u plavoj koverti, kako su tada svi zaposleni dobivali novac. Ova plaća mi je isplaćivana bez obzira na okolnosti ili moje školske performanse, koje su bile moja jedina obaveza. Čak i tokom turbulentnih tinejdžerskih godina, kada moj odnos s roditeljima nije bio najbolji, nikada mi nisu uskratili plaću, čak ni kada su znali da novac trošim na pogrešne stvari.

Moja plaća ne samo da je bila regularna cijelo vrijeme mog školovanja, već je i rasla s mojim potrebama. Mogao sam potpuno slobodno raspolagati tim novcem, uz sve druge regularne životne troškove koje su mi roditelji dodatno pokrivali.

Iz ovog iskustva sam naučio nekoliko ključnih stvari koje su oblikovale moj pristup novcu i životu. Rano upravljanje vlastitim financijama dalo mi je priliku da samostalno donosim odluke, što je bila izvanredna priprema za odrasli život i kasnije poslovne izazove. Naučio sam procijeniti stvarnu vrijednost novca, što mi je omogućilo da razumijem što si zaista mogu priuštiti i kako da troškove planiram unaprijed. Mogućnost da sam raspolažem novcem, uz svijest o mogućim greškama, potakla je razvoj moje odgovornosti. Učio sam iz vlastitih financijskih grešaka, što me naučilo važnosti pažljivog odlučivanja.

To što su mi roditelji dozvolili da upravljam novcem bez strogih ograničenja pokazalo mi je veliko povjerenje koje su imali u mene. To povjerenje bilo je ključno za razvoj mog samopouzdanja i nezavisnosti. Također, naučio sam se prilagoditi različitim financijskim okolnostima. Kako je moja plaća rasla s mojim potrebama, učio sam se nositi s promjenljivim financijskim situacijama, što mi je kasnije bilo od velike koristi u vođenju biznisa.

Ipak, najveća korist koju sam izvukao iz ovog iskustva jest to da se ne bojim nedostatka novca. Kad sam bio mlad, dešavalo se da potrošim cijelu plaću koju su mi roditelji dali već u prvih nekoliko dana, ali sam uvijek znao da će, bez obzira na sve, novac ponovo doći. Ta sigurnost mi je omogućila da se opustim i vjerujem da će novac uvijek pronaći put do mene. I cijeli moj život se to upravo tako i dešava.

Sve ove lekcije postavile su temelje za moj kasniji uspjeh u poduzetništvu i financijskom upravljanju, pokazujući mi kako efikasno upravljati ne samo novcem, već i osobnim i profesionalnim odnosima.

 • U što ti ulažeš?

Miša: Kao poduzetnik u duši, najviše volim investirati u svoje kompanije i startupove. Budući da kao kreativac u svijetu biznisa stalno imam puno ideja, rijetko kad dođe na red prilika za investiranje u nešto drugo.

S obzirom na moju dinamičnost, ulaganje u nepokretnu imovinu mi ne ide uz temperament. Previše sam energičan da bih se bavio nečim što se ne može pomaknuti!

 • Koje su neke pogreške koje si napravio u poslu, a koje s novcem?

Miša: Srećom, u svojoj karijeri nisam napravio puno velikih pogrešaka. Pogreške u poslu su mi se obično dešavale kad bih se previše zaljubio u svoje ideje. Poznato je da zaljubljenost može suziti svijest pa je zato izuzetno korisno imati poslovne partnere koji vas povremeno “prizemlje“.

Što se tiče pogrešaka s novcem, ako bi netko racionalno analizirao moj privatni život i količinu novca koja je prošla kroz moje ruke, mogao bi napisati knjigu o tome kako ne treba olako trošiti novac. Međutim, čak i sada, nakon velikog iskustva i potrošenih milijuna eura, ne bih se mijenjao s onima koji su “pametno” upravljali novcem.

Ustvari, ja nikada nisam ni težio upravljanju novcem, već životom. U mom slučaju, novac igra ulogu goriva u automobilu života. Budući da moj automobil života funkcionira na hibridni pogon, novac čak nije ni primarno gorivo. Glavno gorivo su mi unutrašnja motivacija i energija, koje mi omogućavaju da živim brzinom koja mi odgovara.

Inače, greške s novcem najčešće nastaju kada ga ljudi precjenjuju ili podcjenjuju. Precjenjivanje novca zapravo znači podcjenjivanje sebe, dok podcjenjivanje novca vodi ka precjenjivanju vlastitih mogućnosti. Složit ćete se da ni jedno ni drugo nije poželjno.

 • Koji su tvoji najbolji savjeti i spoznaje o novcu? Nedavno si o tome pričao na ‘X konferenciji‘ u Beogradu.

Miša: Da, na “X konferenciji” sam imao predavanje na temu novca pod provokativnim naslovom “Da ste novac, biste li se družili s vama?” To predavanje je mnoge zaintrigiralo jer sam govorio o uvidima i iskustva o tome kako novac oblikuje naše živote na načine koje često ne primjećujemo.

Jedan od najvažnijih zaključaka koje sam rekao u svom predavanju je da istinska vrijednost novca nije u akumulaciji bogatstva, već u njegovoj sposobnosti da podrži život pun smisla, radosti i uživanja. Kroz ovu prizmu, novac se više ne vidi kao izvor stresa ili sredstvo za dostizanje društvenih standarda, već kao resurs koji podržava vaše osobne strasti, talente i doprinos ljudima oko sebe.

Međutim, u svijetu koji često mjeri uspjeh kroz materijalno bogatstvo, potrebno je stalno podsjećati sebe da prava sreća dolazi iz usklađenosti s našim dubokim unutrašnjim vrijednostima i ciljevima.

Evo još nekoliko zaključaka i savjeta s ovog predavanja kad je novac u pitanju:

 • Kako se nosimo s novcem, kako ga trošimo, štedimo, zarađujemo ili možda izbjegavamo razmišljanje o njemu, sve to govori puno o nama, našim vrijednostima, strahovima i nadama.
 • Procjena odnosa s novcem i razumijevanje vrste veze koju imamo s njim zahtjeva introspekciju i iskrenost.
 • Kad kupimo nešto, to ne plaćamo novcem, već vremenom našeg života koje smo proveli zarađujući taj novac.
 • Novac nikada ne smije biti cilj, već samo sredstvo.
 • Budite magnet za novac, ne dozvolite da novac bude magnet za vas.
 • Financijska nezavisnost nema nikakve veze s materijalnim bogatstvom. To je osjećaj da imate dovoljno.
 • Ni jedno ulaganje ne donosi veće kamate od ulaganja u sebe.

Ključni savjet s “X Konferencije” bilo je postavljanje dva pitanja:

 • Jeste li ikad razmišljali o tome kakav je vaš odnos sa novcem?
 • Da ste novac, biste li se družili sa vama?

 

 • Što bi savjetovao našim čitateljima poduzetnicima?

Miša: Moj savjet poduzetnicima glasi: Biznis koji ne donosi ništa osim novca je loš biznis.

I na kraju, evo jednog malo neobičnog savjeta za sve vaše čitatelje: Razgovarajte sa novcem. Uđite u otvoren dijalog. Razmislite, što biste ga pitali? Što mislite, šta bi on rekao vama?

Foto: Miša Lukić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn