Zdrav odnos
s novcem

Mirta Fraisman Čobanov: Kako bismo uspješno vodili druge ljude, trebamo razviti svijest o sebi i naučiti upravljati svojim ponašanjem i emocijama

mirta fraisman čobanov

Mirta Fraisman Čobanov: Kako bismo uspješno vodili druge ljude, trebamo razviti svijest o sebi i naučiti upravljati svojim ponašanjem i emocijama

Mirta Fraisman Čobanov (psihoterapeutkinja i leadership coach) je direktorica i voditeljica Partus akademije te autorica knjige Kako voditi sebe i druge?

Iako diplomirana ekonomistica iz smjera financija – danas je psihoterapeutkinja te leadership i business coach i trenerica s preko 4.500 održanih individualnih sati te s više od 2.000 sati edukacija, treninga i predavanja za grupe.

Mirta nam je otkrila što nam je potrebno kako bismo bili dobri lideri, odnosno liderice, te kako raditi na svojoj emocionalnog inteligenciji i osobnom rastu i razvoju.

  • ŽIN: Kako si ti krenula u svoj posao?

Mirta: Slobodno mogu reći kako su čitav život psihologija i matematika – moje dvije velike ljubavi. Još u matematičkoj gimnaziji sam za maturalni rad odabrala temu Psihički poremećaji iz psihologije.

No, zbog velikog pritiska roditelja i okoline, na kraju sam upisala studij ekonomije, smjer financije i započela s radom u bankarskom sektoru. Studij sam završila u roku, no kako se nikako nisam pronalazila u tom području, krenula sam sve više istraživati područje psihologije i odlučila se za daljnje školovanje.

Tako sam najprije upisala Executive MBA studij u Londonu na Henley Management Collegeu i akademiju iz područja neurolingvističke psihologije koju sam završila u Sjedinjenim Američkim Državama te stekla titulu HNLP trenera i business coacha. Paralelno s time, upisala sam petogodišnji studij psihodrame, dvogodišnji studij art terapije, i jednogodišnji studij hipnoterapije.

Sve studije sam završila u roku i danas radim kao leadership trenerica, coach i psihoterapeutkinja.

  • ŽIN: Čime se sve danas baviš i koji je tvoj san, vizija, cilj?

Mirta: Danas iza sebe imam više od deset godina iskustva u biznisu i jedanaest kao poduzetnica, s preko 2.000 održanih predavanja i edukacijskih treninga iz područja poslovnog i osobnog rasta i razvoja te preko 4.500 sati individualnog rada s klijentima.

Posebno bih istaknula svoj autorski program New Code Leadership & coaching akademiju – program za razvoj vještina vođenja i coaching koji se temelji na NCL metodologiji koju sam razvila kroz dugogodišnji rad sa svojim klijentima.

Kroz taj jednogodišnji program dosad je prošlo 30 grupa, a njegovi rezultati su uistinu impresivni – preko 90 posto polaznika je procijenilo veće zadovoljstvo svojim privatnim životom i poslom – što uključuje povećanje plaće, dobivanje boljih poslovnih pozicija te čak i otvaranje vlastitih poduzetničkih kompanija.

Također, bavim se i individualnim radom i to uglavnom s menadžerima, liderima i poduzetnicima, kojima nastojim pomoći u rješavanju svakodnevnih izazova.

Sve to radim s ciljem podizanja svijesti i razvoja emocionalne inteligencije, s čime, vjerujem, dolazi i do pozitivnih promjena u društvu.

partus final 21

  • ŽIN: Mnoge žene imaju neki naizgled poslovni problem, no iza toga je osjećaj srama i manje vrijednosti – može li se taj osjećaj prevladati i kako?

Mirta: Najprije trebamo potražiti koji je uzrok našeg osjećaja srama i/ili manje vrijednosti, kada i kako je nastao i čemu nam danas služi. On je najčešće vezan za neka naša iskustva iz djetinjstva i to primarno za probleme u odnosima s našim najbližima.

U tome nam mogu pomoći i coaching i psihoterapija. Obično u kontaktu s coachem ili psihoterapeutom brže i lakše osvijestimo svoje probleme i uzroke naših strahova.

To možemo i sami, ali je proces puno sporiji i bolniji jer podrazumijeva učenje na vlastitim pogreškama u stvarnom vremenu.

Prije nego krenemo u ponovnu izgradnju našeg samopouzdanja, trebamo osvijestiti koje su naše vlastite vrijednosti i živimo li u skladu s njima ili smo fokusirani na zadovoljavanje tuđih želja i potreba.

Sljedeći korak je postavljanje jasnih granica i bilježenje naših malih i velikih svakodnevnih uspjeha – koji najčešće prođu nezapaženi. Tako stvaramo realniju sliku sebe i svojih mogućnosti, ali se i hrabrimo i osvješćujemo svoje snage, vrline i sposobnosti.

Isto tako, poželjno je osigurati si podršku bliskih pozitivnih ljudi kojima je do nas stalo i koji će biti tu za nas i vjerovati u nas kada mi na to zaboravimo.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos s novcem danas, a kakav je bio prije? Što je bio ključ da se on promijeni na bolje?

Mirta: Moj odnos prema novcu se s godinama uvelike promijenio.

Kada sam bila mlađa, nije mi bio toliko važan i moj fokus je bio na drugim stvarima, poput pomaganja drugima i činjenja dobrih stvari za zajednicu, a novac je nekako dolazio sam od sebe. Nisam mu posvećivala neku pažnju niti sam se bavila štednjom i investiranjem, iako sam, između ostalog, i diplomirani financijaš.

Danas ga gledam iz posve drugačije perspektive.

Prvenstveno ga doživljavam kao sredstvo razmjene energije. Puno više cijenim svoje vrijeme jer je ono jedini resurs koji se s godinama nepovratno smanjuje i spremna sam više naplatiti svoj rad i jako sam počela cijeniti svoje vrijeme.

Mišljenja sam i kako novac može poslužiti kao dobar alat za činiti dobro i pomagati drugima, stoga ga je dobro imati dovoljno.

Također, gledam na njega kao jedan od važnih resursa koji nam omogućava zadržavanje kvalitete života u starosti.

  • ŽIN: Iz tvog iskustva rada sa ženama, što misliš da im je najveća prepreka oko novca i poslovnog uspjeha? Kako prevladati takve izazove?

Mirta: Iz mog dugogodišnjeg iskustva, uočila sam razliku u radu s muškim i ženskim klijentima. U većini slučajeva, nažalost, žene su te koje prati osjećaj manje vrijednosti i često misle za sebe kako ne zaslužuju više.

Najčešće imaju potrebu svima se svidjeti, sve napraviti savršeno i velik im je izazov izboriti se za svoj prostor, adekvatno naplatiti svoj rad i postaviti jasne granice.

Budući da je sve navedeno opet vezano uz manjak samopouzdanja, samosvijesti i samopoštovanja, prevladati taj izazov znači raditi na sebi kao što sam već ranije navela.

Možemo i sami kroz čitanje knjiga koje pokrivaju navedenu tematiku, slušanjem predavanja, podcasta. Trenutno je na tržištu dostupno zaista mnogo besplatnih sadržaja na tu tematiku.

Ipak, i dalje smatram kako je najbrži i najjeftiniji način (jer vrijeme je novac), angažirati dobrog coacha ili psihoterapeuta koji će već kroz nekoliko mjeseci pomoći u ostvarenju značajnog napretka po tom pitanju.

  • ŽIN: U ponudi imaš, a i mi na našem webshopu, knjigu Kako voditi sebe i druge ljude. Što je važnije – voditi sebe ili druge i kako to možemo činiti?

Mirta: Ono što je nit vodilja knjige, a i mojeg rada, jest stavljanje prvenstvenog fokusa na osobni rast i razvoj kroz razvoj emocionalne inteligencije.

Osoba najprije treba razviti svijest o sebi i naučiti upravljati svojim ponašanjem i emocijama, da bi zatim mogla osvijestiti svoju okolinu i raditi na uspostavljanju kvalitetnih odnosa s drugima.

Dakle, potrebno je prvo naučiti voditi sebe, kako bismo mogli uspješno voditi i druge.

partus final 18 min

  • ŽIN: Kako se nositi s anksioznošću koja se pojavila uslijed neizvjesnosti?

Mirta: Svojim klijentima, koji se bore s anksioznošću, uvijek savjetujem da za početak nauče neke osnovne vježbe opuštanja, disanja ili meditacije.

Poželjno je u svoj raspored uvesti svakodnevne rituale, primjerice – izdvojiti za sebe pet do deset minuta ujutro i navečer u kojima ćete se posvetiti disanju i opuštanju tijela.

Tehnika opuštanja, disanja i meditacije ima jako puno, tako da svatko može pronaći nešto za sebe. Sve je i lako dostupno na YouTube kanalu i internetu. To bi bila prva pomoć.

Međutim, želimo li dugotrajno smanjiti anksioznost, trebamo osvijestiti dubinske uzroke naše anksioznosti, a to ponovno zahtijeva poniranje u sebe uz pomoć stručnih osoba ili možemo sami odvojiti vrijeme kako bismo stekli šire znanje za takvu vrstu rada kroz čitanje primjerene literature ili edukaciju.

  • ŽIN: Kako se asertivno zauzeti za sebe? Primjerice, kad nas osoba upita za samo pet minuta savjeta. Kako takvim ljudima reći koliko naš rad košta?

Mirta: Osobno nikada nemam problem s time da nekome pomognem dajući mu petominutni besplatni savjet. Problem je  što za većinu stvari treba puno više od pet minuta. Uvijek nastojim pomoći ljudima, ali kada vidim da netko pomiče moje granice i to krene uzimati maha, vrlo jasno dajem do znanja kako razgovor možemo nastaviti u službenom terminu, uz odgovarajuću naknadu.

Stoga je moj savjet, ako vas netko nešto pita, uvijek možete dati pokoji kratki savjet ili informaciju koja će osobi malo pomoći u određenom trenutku, uputiti je na određenu literaturu ili mjesto gdje može pronaći daljnje informacije. Time ujedno dajete do znanja da vam je do druge osobe stalo, a i radite nešto dobro za zajednicu.

No, nakon toga jasno recite kako više od toga može dobiti jedino i isključivo u službenom terminu.

Često zaboravljamo kako je jedan od najdragocjenijih resursa upravo naše vrijeme. Ako ne upravljamo s našim vremenom, ne upravljamo ni s čime.

Također, nekada kada nemate vremena ni za tih pet minuta, u redu je reći kako nažalost u ovom trenutku niste u mogućnosti odgovoriti na zahtjev i ponovno možete osobu uputiti kako i gdje sama može doći do informacija, a jedan od načina je i dogovaranje sastanka u vašem službenom terminu.

Vaše vrijeme jest vaš život. Imate sva prava ovog svijeta odvojiti ga za ljude i aktivnosti u kojima se osjećate ugodno i za to se ne trebate nikome ispričavati.

Foto: privatna arhiva Mirte Fraisman Čobanov

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn