Zdrav odnos
s novcem

Mirna Matković o osnivanju Ženskog recenziRAJ-a: Vjerujem da nam je samo nebo granica

Mirna Matković o osnivanju Ženskog recenziRAJ-a: Vjerujem da nam je samo nebo granica

Razgovarali smo s Mirnom Matković, profesoricom engleskog i hrvatskoj jezika i književnosti te osnivačicom zatvorene Facebook grupe i beauty i lifestyle portala Ženski recenziRAJ.

Možemo otkriti da nas je Mirna oduševila vlastitom poduzetničkom pričom, ali i nasmijala ispričavši kakve su bile reakcije članova obitelji na odluku o pokretanju vlastitog biznisa. Evo što nam je otkrila!

  • ŽIN: Po zanimanju si profesorica engleskog i hrvatskog jezika i književnosti, ali danas si poznatija kao osnivačica portala i zatvorene Facebook grupe Ženski recenziRAJ. Otkud ideja za tako kreativan i hrabar poslovni potez? Jesi li očekivala toliko ubrzani rast na tržištu?

Mirna: Još u srednjoj školi pisala sam svoj beauty blog i tako sam zakoračila u svijet medija. Međutim, s vremenom je popularnost blogova počela opadati, a tako su počele nestajati i recenzije.

Ideju za grupu dobila sam jedne večeri prije spavanja dok sam razmišljala kako vratiti recenzije u prvi plan, a ideja za portal razvila se dvije godine nakon toga. Iskreno, nisam očekivala takav rast i mislila sam da ću bar još dvije godine se raditi volonterski.

  • ŽIN: Danas ste osim portala i zatvorene Facebook grupe Ženski recenziRAJ osnivači i Ženskog recenziRAJ-a LUXE i DoniRAJ, a nedavno ste na tržište plasirali i jedan proizvod. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Mirna: Ženski recenziRAJ LUXE naša je zatvorena Facebook grupa koja broji 27 tisuća članica i namijenjena je ljubiteljima luksuznih proizvoda i usluga te vas u njoj nitko neće osuđivati zašto ste torbicu platili kao da je svemirski brod. 😊

Grupa DoniRAJ isključivo je humanitarnog usmjerenje te tamo možete pronaći pomoć ili ju pružiti.

Što se tiče našeg prvog proizvoda, rekla bih da je to najveće iznenađenje – svi su očekivali da će naš prvi proizvod biti kozmetika, a mi smo se odlučili za alkohol. Konkretno, u pitanju je Pink Romance liker od šumskog voća, malina i višnje maraske, a posebnu pozornost privlači njegova ružičasta boja i čarobne jestive šljokice. Pink Romance rezultat je zajedničke suradnje Ženskog recenziRAJa i Al Kapronea te smo stvorili prvi takav liker vrhunskog sastava s jestivim šljokicama na našem tržištu, a što je najvažnije – svaki dan pristižu nam nove pozitivne recenzije.

Foto: privatna arhiva Mirne Matković

  • ŽIN: U posljednjih nekoliko godina zbilja ste utjecali na mnoga poduzeća i male biznise kojima je podrška bila itekako potrebna. Koliko ljudi stoji iza svih projekata na kojima ste radili ili trenutno radite?

Mirna: U našem je timu trenutačno 19 osoba. Premda je velik dio vanjskih suradnika, svaka od tih osoba neizostavan je dio tima i zajedničkim snagama sve ovo postižemo.

  • ŽIN: Često se susrećemo s predrasudama da poslovi influencera i blogera nisu prava zanimanja jer ne podrazumijevanju strogo radno vrijeme od 08:00 do 16:00 sati. Pa kako izgleda jedan tvoj uobičajeni radni dan?

S obzirom na to da zbog posla puno putujem, nemam uobičajeni radni dan. Kada sam na putu, dogovaram sastanke i projekte, održavamo evente, ali i posjećujem druge, istražujemo nove hotele, restorane i sve ostale zanimljive objekte i usluge koje možemo predstaviti našoj publici.

Kad sam kod kuće, onda dan provedem u uredu družeći se s laptopom i mobitelom bez kojih ne mogu.

Foto: privatna arhiva Mirne Matković

  • ŽIN: Jednom prilikom rekla si nam kako je tvoja obitelj bila šokirana odlukom da u vrlo teškim i neizvjesnim trenucima pokrećeš vlastiti biznis, a baka je čak za tebe i platila misu. Kakve su reakcije danas?

Mirna: Danas su ponosni i drago im je vidjeti da sam neovisna i sposobna. 😊

  • ŽIN: Jesi li prilikom pokretanja ili vođenja poduzeća napravila neke financijske pogreške zbog kojih danas žališ?

Mirna: Rekla bih da nisam napravila neke velike pogreške, već više manjih. Konkretno, nisam radila nikakve financijske planove i organizacija financija nije mi najdraži posao.

  • ŽIN: Što su te o novcu naučili roditelji, bake, djedovi?

Mirna: Učili su me da novac ne pada s neba i da ga nije lako zaraditi, a ja sam ipak promijenila to uvjerenje i razmišljam na način da ako ima toliko novca na svijetu da netko ima cijeli vozni park i jahte te u tome uživa i ne radi po cijele dane, a s druge strane netko se bori za koricu kruha, mora tu biti još neki razlog zašto je takva raspodjela.

Ja vjerujem u onu da nam je samo nebo granica.

  • ŽIN: Što možemo očekivati u budućnosti? Imaš li nekih neostvarenih želja?

Mirna: Što se tiče ŽR-a, voljela bih da se nastavimo širiti i da poraste percepcija da nismo više samo grupa jer naš portal ima gotovo pola milijuna pregleda mjesečno što nas pozicionira među najčitanije hrvatske ženske portale.

Od neostvarenih želja istaknula bih neki svoj brend koji ne bi bio povezan sa ŽR-om, no nemam još konkretnu ideju. No, zato mogu otkriti da vam ŽR uvijek sprema brojna iznenađenja. 😊

Foto: privatna arhiva Mirne Matković

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn