Zdrav odnos
s novcem

Mirna Bučević: Uvijek možemo izgraditi novi biznis i ne samo jedan…

Mirna Bučević: Uvijek možemo izgraditi novi biznis i ne samo jedan…

Sigurno se na tv-u ili društvenim mrežama uočili promotivne kampanje ne znajući tko se iza njih krije. Razgovarali smo s Mirnom Bučević, vlasnicom produkcijske kuće Producenti d.o.o.

Što nam je otkrila o odnosu s novcem, razvoju biznisa i štednji, pročitajte u nastavku!

Foto: Just keep climbing, moving gracefully, following the rhytm of your own heart;

Mirna Bučević

  • ŽIN: Imate firmu Producenti – kako ste i zašto krenuli u vlastiti biznis?

Mirna: Krenula sam jer je došlo vrijeme da odrastem i presložim vlastite životne prioritete.

Ili možda, da parafraziram, više nisam željela biti full time zaposlena na ostvarivanju tuđih snova, već barem part time na ostvarivanju vlastitih.

Svakako je to bio veliki korak, otvoriti svoju produkciju, ali kako rekoh, uzdala sam se u sreću i hard work i to se pokazalo kao dobra kombinacija. Bilo je zapravo sad ili nikad. A nikad naravno nije bila opcija.

  • ŽIN: Kako štedite?

Mirna: Tek sam nedavno počela razmišljati o financijskoj budućnosti, na tu sam temu dosad bila vrlo opuštena i ležerna… Iz svoje obiteljske kuće nosim vrlo neopterećen stav prema novcu, nikad o njemu nismo razgovarali niti me je itko, nažalost, financijski opismenio, no novac nikad nije bio tabu tema, niti je potrošnja bila problem.

Veći sam dio života živjela ne razmišljajući o novcu kao sigurnosti, već o ugodi koja se njime može platiti. Od kuće sam se odselila s 18 godina i imala na raspolaganju određeni mjesečni budžet koji je bio dostatan za razumno trošenje (hvala tata!), nadopunjavala sam ga studentskim poslovima i bila sam vrlo bezbrižna, kao i većina mladih ljudi. Kasnije, u nekim ga je trenucima života bilo manje no što sam željela, no to me nikada nije pritiskalo, uvijek sam imala snažnu vjeru da ga mogu zaraditi kad zatreba. I uvijek jesam.

Otkad sam u 40-ima, ipak više brinem o novcu, jer je postalo jasno da ovim intenzitetom niti mogu, niti želim raditi zauvijek. Štedim ulaganjem u nekretnine, imam ozbiljnu policu životnog osiguranja čiji je primarni cilj školovati djecu, ako se meni nešto dogodi i, naravno, imam neki, ne preveliki, iznos gotovine kojim mogu premostiti turbulencije, ukoliko ih bude.

  • ŽIN: Kako investirate?

Mirna: Puno se bavim temom investicija, zasad samo na razini promišljanja.

Shvatila sam da nisam sklona ulagati u ono što ne razumijem, unatoč tome što me uvjeravaju da to ima smisla. Pritom mislim na fondove, dionice i kripto valute. Ta ideja mi stvara nelagodu i grč, jer nisam na svom terenu, pa sam zaključila da tim smjerom neću niti ići jer mi je energetski preskup.

Radije ulažem u razvoj vlastitog posla i nekretnine. Razmišljam i o ulaganju u tuđe poslove, zasad sam samo na razini ideje.

  • ŽIN: Najveće pogreške s novcem?

Mirna: Generalno izbjegavam deklarirati poteze kao najveće pogreške. Sigurno sam imala pogrešaka, no one me nisu ozbiljno destabilizirale.

Duboko vjerujem da me svaki moj potez i stranputica vodila putem na kojem je mišljeno da budem. Prilično sam široke ruke i oduvijek sam živjela kao da sutra ne postoji, no to ne smatram pogreškom jer sam živjela vrlo zanimljivo i kvalitetno i za ničime ne žalim.

  • ŽIN: Što biste poručili mlađoj sebi?

Mirna: Nemam puno toga reći mlađoj sebi. Sve bih opet ponovila. Sve što sam radila, dovelo me tu gdje sam sada. Sve ljubavi, svi porazi, svi posrtaji i sve pogrešne odluke. Kao i sve one dobre.

Nebo me uvijek čuvalo i ponekad sam to živo osjetila. Mlađa ja trebala je samo voljeti bezrezervno, čisto i punokrvno, sebe, ljude i život, pokušavati, padati pa opet ustajati. Nema sreće ni mira bez spoznaje, a do spoznaje se ne dolazi prečicom. Ja sam i dalje na tom putu.

Svaki dan naučim nešto novo, upoznam neki dio sebe. Ipak, što sam starija to sam opuštenija, no vjerujem da me mlađa ja ne bi niti čula, kad bih joj to spomenula… Do toga sam naprosto morala doći sama.

  • ŽIN: Surađujete s velikim klijentima i kompanijama. Kakav je to osjećaj? 

Mirna: Sjajno je raditi s velikim kompanijama i to je za nas zapravo jedini put obzirom da manje tvrtke ne snimaju reklame niti vrstu video sadržaja za koje smo mi specijalizirani.

Velike tvrtke vrlo su posloženi sustavi sa kompleksnom hijerarhijom, što ponekad usporava donošenje odluka, no zato imaju jasne strateške odrednice i komunikacijske planove koji našem zadatku daju jasan obris, a svaki se potez evaluira i prati iz čega je lako učiti. Jednako tako, velike su tvrtke stabilni partneri i izvrsna referenca.

Ako dovoljno kvalitetno radiš da snimiš reklamu za, primjerice, Ožujsko pivo, onda tvoj rad govori glasnije od tebe i nema potrebe objašnjavati tko si i čime se baviš.

  • ŽIN: Imate li neki hobi ili nešto što biste htjeli pretvoriti u biznis?

Mirna: Imala sam i još uvijek imam malu kućnu radinost zvanu Dreamoholic koja se bavi ručnom izradom dječjih dekora. Unazad više mjeseci uviđam kako jednostavno više nemam kapaciteta za to i da ću tu priču morati zatvoriti, ma kako mi to teško padalo, obzirom da je Dreamoholic godinama bio moja radost.

Opuštanje i moj ponos. U početku me začudilo da sam uopće sposobna za tako nešto. Čudno je kako mi žene imamo malo povjerenja u vlastite sposobnosti. Danas je lijepo znati da u životu imaš više vještina kojima možeš osigurati egzistenciju. I da si, u slučaju potrebe, sposoban razviti i neke nove. Mislim da je to osobito važno nama ženama. Potvrda da možemo, ako to želimo, tijekom života promijeniti više različitih poslova i biti sjajne u svakom od njih.

  • ŽIN: Što mislite da je ključno za uspjeh u poduzetništvu?

Mirna: Mislim da je za početak ključno krenuti… Poput svih bitnih odluka u životu, ni ovdje nikad stvari nisu posložene idealno, prema tome, ako upadnemo u zamku pretjerane analize, nećemo se niti pokrenuti. Kada se dogodi da je posao ujedno i strast, onda je to velika pobjeda, jer vrijeme provedeno na poslu postaje užitak i izazov, a ne napor.

Vrlo je važno ulagati u odnose s kupcima i klijentima, graditi povjerenje i raditi kvalitetno. Izuzetna je rijetkost da je neki proizvod ili usluga toliko poseban i potreban da osigurava uspjeh preko noći. Većina nas svoj posao gradi postepeno uz organski rast i ja sam najveća pristalica tog pristupa. Kao i u životu, u poslu je reputacija sve. Prepreka naravno uvijek ima, ali tko ima volju, nađe i način.

S druge je strane važno shvatiti da stabilnost i sigurnost zapravo ne postoje, one se grade svaki dan iznova, a najvažnije je jačati sebe iznutra i ne identificirati sebe s tvrtkom i njenim uspjehom, što naravno nije lako.

Mi žene smo toliko više toga od samih poduzetnica, kompleksne, nježne i/ili snažne ako tako izaberemo… Žene, majke, kraljice… i kada to osvijestimo, nitko nam ne može oduzeti tu spoznaju. Čak niti biznis koji može propasti. Kako sam ranije rekla, uvijek možemo izgraditi novi. I ne samo jedan…

Foto: privatna arhiva Mirne Bučević

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn