Zdrav odnos
s novcem

Milica Ličina: Poduzetništvo mi je donijelo jednu veliku slobodu kao ženi, ali i kao majci

Milica Ličina: Poduzetništvo mi je donijelo jednu veliku slobodu kao ženi, ali i kao majci

Milica Ličina je stručnjakinja za marketing i komunikacije, poduzetnica i biznis mentorica. Direktorica proizvodnje zobenih keksa Anđeli, tvrtke koja svoju društvenu misiju ostvaruje kroz angažiranje žena iz različitih ranjivih grupa i kroz skoro sasvim zatvoren sistem proizvodnje bez otpada. Odnedavno je i preuzela mali biznis Hug Bug za izradu marama za nošenje beba.

Od 29.11. do 01.12. gošća je na našem trodnevnom edukativnom putovanju o čemu više informacija možete pročitati ovdje!

  • Kako ti zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put, čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Milica: Rekla bih sad da zarađujem novac radeći ono što volim, ali zvuči nekako nerealno i romantično. A istina je da je ono što radim i ono što me ispunjava.

Poduzetništvo mi je donijelo jednu veliku slobodu kao ženi i majci, fleksibilnost u planiranju, ne samo dnevnog vremena, već i količine vremena koje dugoročno moram investirati u biznis. Anđeli su bili moj “bijeg” iz korporacije u poduzetništvo, a od nedavno sam preuzela još jedan mali biznis. Riječ je o proizvodnji marama za nošenje beba Hug Bug. Osim toga, pomažem i drugim malim biznisima da rastu i razvijaju se, kroz poslovno mentorstvo i konzalting koji povremeno radim i to me jako ispunjava.

  • Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Milica: Točno se sjećam trenutka u kojem sam pomislila da je to trenutak kada mi novčanik više nikada neće biti prazan. Do tada sam studirala i radila, uvijek po dva ili tri posla, dešavalo se da dođe dan u kojem nemam ništa u novčaniku, ali uvijek sam znala da će neki od honorara stići sutra, prekosutra. Stvari su se promijenile kada sam se zaposlila i počela dobivati plaću koja je bila redovita i značajnije sume od honorara.

Dodatno mi se stav prema novcu u smislu štednje promijenio kada sam postala mama i počela razmišljati o budućnosti koja nije više bila samo moja.

  • Štediš li za mirovinu?

Milica: Naravno. Otvorila sam policu privatne mirovine onog trenutka kada je predsjednik u Srbiji donio odluku da se umirovljenicima smanje mirovine kao mjera štednje države. Osim što me to tada pogodilo kao odluka koja mi nekako nije bila fer prema ljudima koji su cijeli radni vijek zarađivali tu mirovinu, čvrsto sam odlučila da moja mirovina ne smije zavisiti o bilo čijoj odluci, osim moje.

  • U što investiraš?

Milica: U iskustva i uspomene. Drugim riječima najviše volim trošiti novac na putovanja, kazalište, izlete i slično. Ako me, ipak, pitate kako štedim novac, isključivo štedim kao novac, tj. nastojim odvojiti svakog mjeseca određeni iznos za štedni račun.

  • Koje si pogreške napravila dosada s novcem? Koje u biznisu? Koje u životu?

Milica: Najvrjednija lekcija o novcu u biznisu je da novac može biti zarobljen. Nekad nam se čini da je investicija opravdana, a nismo svjesni koliko brzo će nam se ona vratiti. Danas se trudim da ne raditi velike zalihe materijalnog, sirovina, ambalaže i slično, jer novac koji stoji u nečemu od navedenog, i treba mu i po godinu, dvije da donese zaradu, nije dobar financijski potez.

  • Što učiš svoju djecu o novcu i kako?

Milica: Učim ih o vrijednostima stvari. Nadam se da ću uspjeti prenijeti na njih činjenicu da je vrijednost novca relativna. Da ne znači da je neki par tenisica mnogo vrjedniji od drugog samo zato što je skuplji. Da neke stvari nemaju cijenu. Da je nekad pametnije nešto platiti ako će nam to donijeti više slobodnog vremena, iako možda, u tom trenutku, djeluje preskupo.

  • Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe?

Milica: Da se manje sekira, jer sve je ispalo baš kako treba! 🙂

  • Jedan od strateških ciljeva portala Mojnovac.hr su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Milica: Financijski neovisna žena je žena koja ima izbor. Ako zarađuje svoju plaću i ne ovisi o tuđem novcu, onda može donositi slobodne odluke i može sebe staviti na prvo mjesto. Čak i ako ste naučene da žene ne trebaju raspolagati novcem, vjerujete da postoji način da to uvjerenje promijenite uz adekvatnu podršku podržavajuće okoline.

Foto: Milica Ličina

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn