Zdrav odnos
s novcem

Milenijalke sve češće zarađuju više od partnera i toga se navodno srame

ivan aleksic hko iwhydye unsplash min

Milenijalke sve češće zarađuju više od partnera i toga se navodno srame

Tek sam nedavno nabasala na jedan članak koji je izašao prije pet godina, a koji su naslovu kaže: Milenijalke osjećaju brigu i sram jer zarađuju više od svojih dečkiju i muževa.

Više uopće nije rijetkost da žena zarađuje više od svog partnera.

Oko sebe imam na desetke primjera veza i brakova u kojima je žena ta koja ima veću plaću ili ostvaruje ukupne prihode više od muškarca u kući. Istraživanje je pokazala da je u Americi broj žena koje donose većinu novca kućanstvu oko četrdeset posto, no unatoč tome što su financijske snažnije, žene se ne osjećaju baš dobro u toj ulozi.

Nisam milenijalka (službeno su to oni rođeni između 1981. godine i 1996. godine), jer sam rođena 1979. godine, no kako se družim dosta s tom generacijom, bliska mi je po mnogo toga. I ne mislim da mi osjećamo sram ako i kad zarađujemo više od muškaraca. Zapravo su muškarci ti koji osjećaju brigu i sram.

Tradicionalni odgoj, zapravo onaj koji potječe još iz pećine, uči nas da je muškarac taj koji donosi hranu na stol, a da se žena brine o održavanju kuće. Muškarac zarađuje, žena troši. Muškarac lovi prilike, žena lovi muškarce koji se mogu brinuti o njoj.

Danas takve žene zovemo sponzoruše.

Zašto bismo osjećale sram ako zarađujemo više od partnera?

Zbog rodnih predrasuda žene u prosjeku imaju trinaest posto manju plaću od muškaraca te dvadeset i dva posto manju mirovinu. To nije u redu!

Ako muškarci ne osjećaju brigu ili sram zbog ovih činjenica, zašto bismo mi žene osjećale sram ili brigu u slučajevima kad nam je račun u banci deblji od naših frajera? – Jer nam to može upropastiti brak.

Gore spomenuto istraživanje pokazalo je da se muško nezadovoljstvo u braku manifestira više i može rezultirati razvodom kada žena počinje zarađivati više od muža. I iznos koliko je to više nije bitan. Čak i pet tisuća dolara godišnje je koreliralo s višim rizikom od razvoda.

Žene su također nezadovoljne u takvom odnosu jer, iako su one u odnosu postale glavni provider, od njih se i dalje očekuje da iznesu na svojoj grbači sve zadaće oko kućanstva i brige za djecu. Takve žene smatraju kako to nije fer.

Dakle, obje osobe u tom odnosu koji se odmiče od tradicionalnog pate.

Zanimljivo je kako žene uopće ne gledaju negativno na muževe koji zarađuju manje niti ih smatraju manje muškarcima, dakle stvar je problematična u muškog glavi i egu koji je rezultat odgajanja od početka svijeta kako su oni glavni jer su lovci.

Muškarci koji zarađuju manje od žene češće varaju

Prema jednom istraživanju 2019. godine, muškarac koji je ekonomski ovisniji o ženi, vjerojatnije će je prevariti.

Autorica studije, docentica sociologije na Sveučilištu Connecticut, dr. Christin Munsch ispitala je tisuću muškaraca i tisuću i petsto žena u braku ili koji žive s partnerom, u dobi od osamnaest do dvadeset i osam godina, a otkrila je da muškarci koji u potpunosti ovise o prihodima partnerice varaju pet puta češće nego muškarci koji jednako kao žene pridonose kućanstvu.

Zašto je to tako? Da se osjete muževnije, izgleda.

Muškarci koji se ne osjećaju kao alfa jer ne love poslovne prilike, love druge žene – kako bi barem nešto ulovili i osjećaji se moćni.

adrian swancar rocfgvkblvy unsplash min

Odgajajmo bolje sinove kojima ego ne pleše s uspješnom partnericom

Nikad u životu nisam imala financijski jačeg partnera, odnosno nekog tko je bio sad značajno bogatiji od mene. Nekako smo uvijek bili ili jednaki po tom pitanju ili sam čak ja zarađivala više. Jako mi smeta taj seljački mentalitet da muško mora zarađivati više.

Tako sam u jednom dječjem parkiću čula od jednog muškarca: Lako je tebi raditi tako malo kad muž donosi pare, jer sam ja u tom parkiću bila od tri popodne i jer sam rekla da radim samo šest sati dnevno. Bez da ulazim dalje u raspravu s ljudima koje zapravo ne poznajem dobro, samo sam mu odgovorila: A što ako sam ja zapravo bogata i zarađujem više? te se otišla dalje igrati s djetetom, ostavljajući muški mozak da prokuha to pitanje.

Tip je nakon par minuta došao do mene i pitao: Kako ti se muž osjeća u vezi toga? i nastavio: Ja ne bih mogao biti sa ženom koja zarađuje više od mene, pa kakav bih ja to bio muškarac? Nastavila sam ga pržiti do granice kad mu više ništa nije bilo jasno.

Istina je da ja svog supruga i sebe smatram jednakima, partnerima koji ne broje tko je koliko zaradio, tko je jači i da to nešto znači u rasporedu snaga. Pare su zajedničke i tu su da našoj cijeloj obitelji bude dobro, ma tko ih zaradio.

Žene, odgajajte sinove tako da im svojim primjerom pokažete da su važni i ako ne zarađuju više od svojih partnerica. Kako?

Za start, ne dajte mu lovu za van da on kupuje cuge i koješta za svoju curu. Neka dijele račun. Nije on nečiji sponzor, niti ste vi lovu našli na cesti. Ako se častimo, onda ide po principu jedan put ja, drugi put ti.

Muškarac koji po defaultu ne plaća sve za svoju curu neće osjećati ni poraz ako nema za cugu.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn