Zdrav odnos
s novcem

Mia Šoškić: Žene trebaju shvatiti koliko je važna financijska samostalnost što je poseban izazov jer nam je od naših predaka ostavljen drugačiji odnos prema novcu

Mia Šoškić: Žene trebaju shvatiti koliko je važna financijska samostalnost što je poseban izazov jer nam je od naših predaka ostavljen drugačiji odnos prema novcu

Mia Šoškić poznata je face fitness trenerica i osnivačica Face fitness by Mia putem kojeg danas održava razne online fitness treninge, ali i brzim vježbama motivira žene da aktiviraju mišiće lica. Zajedno sa suprugom vodi i Upcafe restoran u Splitu gdje na meniju možete pronaći razna zdrava i hranjiva jela.

  • ŽIN: Bavite se face fitness-om i to za domaće i strano tržište. Kako ste se za to odlučili? Je li prilikom pokretanja tog projekta bio prisutan strah od novog tržišta i snimanja sadržaja na engleskom jeziku?

Mia: Krajem 2015. godine nakon što sam se na svom licu uvjerila u odlične rezultate face fitness vježbi, napokon sam odlučila prenijeti svoje znanje i drugim ženama. Prvo obitelji i prijateljicama, a nakon toga kroz treninge i radionice ženama i Splitu i u Zagrebu.

Sredinom 2020.godine (par mjeseci nakon proglašenja pandemije) shvatila sam da se više neću moći sastajati sa ženama uživo. Pokrenula sam svoj prvi web shop i ponudila ženama treninge online preko Zoom-a. Ispostavilo se da je ženama to bilo jednostavnije i praktičnije jer više nisu morale trošiti svoje vrijeme na dolazak u fitness centar gdje smo imali treninge ni svoje živce da nađu parking (što je u Splitu jako teško).

Vrlo brzo na Instagram profilu me zapratilo jako puno žena i sa engleskog govornog područja. Unutar šest mjeseci broj pratitelja je sa 500 skočio na sto tisuća. Shvatila sam da postoji ogromna potreba za onim što nudim i odlučila se da pokrenem još jedan web shop na engleskom jeziku.

Edukacija koju sam završila u Londonu je i bila na engleskom jeziku tako da sam osnove engleskog jezika već imala. Strah nisam imala jer sam nakon par LIVE javljanja na Instagramu shvatila da je mojim pratiteljicama sa engleskog govornog područja simpatično to što ja ne znam engleski jezik savršeno!

Mi žene se često zamaramo time da sve što radimo mora biti savršeno. S vremenom sam shvatila da nitko nije savršen te da je najsavršenije u mojoj prezentaciji face fitness vježbi da samo budem ono što jesam! Mi žene smo jako intuitivne i suptilne i prepoznamo kad je nešto lažno i prijetvorno.

  • ŽIN: Kažu da je face fitness bolji od raznih botoksa i filera. Nakon koliko vremena možemo vidjeti rezultate? Kakva je bila Vaša osobna transformacija nakon što ste se počeli baviti face fitness-om?

Mia: Face fitness vježbe za lice idealan su način prevencije pojave bora na licu i korekcije već postojećih bora. Prije nego što sam saznala za Face fitness vježbe isprobala sam botox i filere. Na čelu sam imala četiri duboke vodoravne bore i nisam ni mogla zamisliti da je moguće da one nestanu samo od vježbi za lice!

Foto: Mia Šoškić

Također, nisam mogla zamisliti da će moje usne danas biti duplo veće i punije bez upotrebe filera. Vježbe zaista rade čuda jer povećavaju tonus mišićima na licu i vratu. Kada se tonus poveća, koža je odmah zategnutija i zaglađenija. Nakon tri mjeseca redovitog vježbanja vide se i prvi rezultati.

Ono što svima preporučam je da se uslikaju prije početka vježbanja i tri mjeseca nakon da bi na slikama prije i poslije vidjeli rezultate i ohrabrili se za nastavak vježbanja.

  • ŽIN: Vlasnica ste i jednog restorana. Što Vas je inspiriralo da ga pokrenete?

Mia: Zajedno sa suprugom od 2004.godine imam restoran Upcafe u Splitu. Od 2011. do 2019. godine smo imali dva restorana sa preko 25 djelatnika. U tom periodu sam otkrila vježbe za lice i shvatila da želim pojednostavniti svoj život i da se želim više posvetiti sebi.

Zatvorila sam jedan restoran. A drugi restoran polako prepuštam kćerki i zetu. Konzultacije sa Kristinom i Žene i novac mi uvelike pomažu u toj tranziciji.

  • ŽIN: Što učite djecu o novcu?

Mia: Moja djeca su sad već odrasla (23 i 24 godine). Oduvijek sam ih učila da cijene novac i da je novac živa energija. S vremenom sam shvatila da je pristup novcu individualan i da si svatko mora naći svoj model koji mu odgovara, pa tako i moja djeca.

Divan je osjećaj kada možeš druge oko sebe, pa i svoju djecu pustiti da budu ono što oni jesu. S obzirom da su već duži niz godina samostalni i financijski neovisni, ne miješam se, niti sudim načine na koji oni troše svoj novac.

  • ŽIN: Kako je iz Vašeg iskustva izgledalo prenošenje restorana na djecu?

Mia: Još smo u tom procesu i mogu samo reći da mi je taj proces puno olakšan otkako sam članica Žene i novac jer učim iz iskustva drugih članica koje su to prošle i imam nevjerojatnu potporu.

  • ŽIN: Štedite li novac? Ako da, kako?

Mia: Da nemam urođenu štedljivost, ne bih bila sposobna vratiti četiri kredita u zadnjih petnaest godina.

Štedljivost me također izvukla u najtežim trenucima u 2020. godini kada je ugostiteljstvo jako bilo pogođeno pandemijom. Kada je hrana u pitanju, tu nikada ne štedim. Za sve ostalo-puštam noć dvije da prenoći prije odluke o kupnji. Moram biti sigurna da mi to nešto što planiram kupiti – zaista i treba.

  • ŽIN: Kako najviše volite uživati u novcu? Volite li više potrošiti novac na putovanja, edukacije ili nešto drugo?

Mia: Obožavam edukacije! One nas obogaćuju i podižu kvalitetu života.

Volim potrošiti i na putovanja jer mi odlazak iz grada u kojem živim pomaže da se resetiram i maknem od svakodnevnice.

  • ŽIN: Što ste naučili o novcu od svojih baka, djedova, roditelja, a kako na novac gledate danas?

Mia: Život mojih baka se uvelike razlikovao od mog života. To sam shvatila odmah po završetku srednje škole kada su mi se roditelji razveli i mogu reći da sam se trudila da napravim sve drugačije.

Smatram da je za žene jako važno da imaju svoj posao i da su stambeno zbrinute. O tome naše bake nisu razmišljale. Velika stopa razvoda dovela je do financijskog buđenja žena. To buđenje zna biti jako bolno. Većina žena je shvatila da moraju biti financijski samostalne i neovisne. To je jedan poseban izazov u životu svake žene jer nam je od naših predaka ostavljen jedan sasvim drugačiji odnos prema novcu.

  • ŽIN: Vizija našeg portala su financijski neovisne žene. Imate li neku poruku za kraj?

Mia: Nemojte čekati da netko drugi napravi za vas ono što vi same najbolje možete napraviti za sebe i svoje lice.

Foto: Privatna arhiva Mie Šoškić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn