Zdrav odnos
s novcem

Matea Pirić: Želim ostati osoba od vrijednosti, a ne od uspjeha

Matea Pirić: Želim ostati osoba od vrijednosti, a ne od uspjeha

O uspješnosti brenda Naftalina i osnivačici Josipi Maslać Petričević već smo nekoliko puta pisali na portalu, predstavivši ju ne samo kao izvrsnu poduzetnicu, nego i kao majku punu razumijevanja, inspiracije i topline koja zajedno sa svojom djecom vodi ovaj poznati brend. Matea Pirić ime je koje se posljednjih godina sve više spominje u medijima. Danas je ona suvlasnica i direktorica marketinga i prodaje u Naftalini, a otkrila nam je kakav je utjecaj njena majka Josipa ostavila na nju, ali i na jedan od najuspješnijih biznisa u tekstilnoj industriji na našem području.

Foto: Matea Pirić

 • Čime se sve bavite?

Matea: Uh, to je jedno od najčešćih pitanja, a ne bih htjela zvučati kao oni s reklame… imamo ovo, i ovo, ali to nije sve (smijeh), ali činjenica je da imamo jako širok portfolio u području tekstila i popratnih dodataka. Probat ću sažeti, a opet obuhvatiti sve.

Naftalini je 40 godina na tržištu i djeluje u nekoliko odjela. Odjel razvoja u kojemu sve počinje i iz njihovih dizajnerskih mapa kreću prezentacije klijentima ovisno o njihovim potrebama i zahtjevima s imperativom funkcionalnosti i visoke estetske komponente. Bilo da se radi o konfekciji koja pokriva područja od korporativne odjeće, HOREC-a programa (hoteli, restorani, kafići), medicinske, zaštitne odjeće i obuće ili pak o tekstilu u interijeru/eksterijeru ili modnom odjelu pristup je isti.

Klijent je naša središnja točka i trudimo se uistinu shvatiti na koji način mu možemo isporučiti dodanu vrijednost kroz naše proizvode. Isto tako imamo odjel montaže zavjesa, tapetariju i praonicu rublja kako bismo zaokružili ponudu jer se pokazalo ključnim da klijent dobije sve na jednom mjestu.

Jedna od specifičnosti je Naftalina to go. Na kruzerima koji si ne mogu priuštiti dugoročno stajanje naše djelatnice za vrijeme plovidbe Europom servisiraju (prekrajaju ili šivaju) uniforme osoblja, tapeciraju ili rade popravke na jastucima, zavjesama… Znači jedna putna varijanta posla koja se pokazala odlična.

 


Kad razmišljam o maminom odnosu prema zaposlenicima i njenom angažmanu prema ljudima u firmi, uopće ju ne percipiram kao šeficu nego kao mamu cijele firme koja se, uz sve poslovne utakmice, maksimalno trudi izvući iz svakog zaposlenika njegove potencijale, uvažiti ga, potiče timski rad…


 

 • Što ti najviše voliš raditi?

Matea: Ja sam kreativka po prirodi, a varijanta u kojoj nikada nismo imali dva ista projekta i mogućnost upoznavanja različitih ljudi me potpuno ispunjava. Organizacije evenata, osmišljavanje kampanja, različiti karakteri s kojima se susrećem su moje igralište. Naravno da postoji i administrativni dio posla koji je nužan, ali na svu sreću on je neusporedivo manji tako da ga pregrmim.

 • Kako je voditi dio obiteljskog posla? Kakvo odvajaš mamu od šefice u Josipi i brata od kolege?

Matea: Pa ja otkad znam za sebe, znam i za Naftalinu. Starija je od mene dvije godine. Meni je ona proširena obitelj i područje koje mi je potpuno prirodno jer sam odrasla uz njega. Kad razmišljam o maminom odnosu prema zaposlenicima i njenom angažmanu prema ljudima u firmi, uopće ju ne percipiram kao šeficu nego kao mamu cijele firme koja se, uz sve poslovne utakmice, maksimalno trudi izvući iz svakog zaposlenika njegove potencijale, uvažiti ga, potiče timski rad…

Princip kakav ima u firmi ne razlikuje se od načina kako funkcionira cijeli život prema bratu i meni. To se onda preslikalo i na poslovni odnos Domagoja i mene. Svatko ima svoje područje u kojemu djeluje, međusobno se uvažavamo, raspravljamo. Istina, ponekad je možda malo žešće, ali to je bratska ljubav i svjesni smo da je sve uvijek u svrhu postizanja željenog cilja.

Foto: Domagoj i Matea u Naftalini

 • Što si sve naučila od Josipe o poslu, ali što i o životu?

Matea: Njene osnovne karakteristike i privatno i poslovno su iste pa je bilo neminovno da sam ih odrastajući uz nju ugradila u sebe, a to su fokusiranost na cilj, iskrenost, poštenje, radišnost, pomoći kome god je moguće. Jednom riječju – autentičnost na svim poljima.

 • Što bi savjetovala poduzetnicima na temu smjena generacija? Što iz pozicije roditelja, osnivača, a što iz pozicije djeteta, nasljednika?

Matea: Smatram da je spoj iskustva, znanja i novih ideja idealan miks uz pomoć kojih je jedino moguć opstanak na tržištu. Tvrtke koje su razvili roditelji, pogotovo one koje imaju nekoliko desetljeća starosti su nastale u nekim drugim vremenima, uvjetima, zahtjevima tržišta. Ako su opstale do danas, znači da su se modernizirale i prilagodile današnjem funkcioniranju koje je u velikoj mjeri drugačije. Samim time, očito shvaćaju važnost novih perspektiva i uvažavaju ih. To je sa strane pozicije osnivača.

Sa strane nasljednika je jako bitno osvijestiti da ono što je dobro ne treba mijenjati, neke osnovne postavke ne treba zanemarivati i treba uvažavati iskustvo i znanje generacija koje su stvarale tvrtku. Iz tog razloga smatram kako je jako bitno preuzimanje raditi postepeno s „preklopom“ kako bi se i jedni drugi međusobno dobro upoznali, shvatili ključne točke poslovanja, definirali jasno ciljeve, a onda gledali o načinima ostvarivanja istih.

 • Voliš život, voliš ljude, voliš evente – koliko je bitan networking i da se maknemo od računala i radimo posao s ljudima, odnosno da budemo dio vremena među ljudima, ne samo u operativi iza računala?

Matea: Uh meni je nezamislivo da sjedim po cijeli dan pred računalom i piljim u neke dokumente. Dubinski smatram da posao rade živi ljudi. Današnji razvoj tehnologije nam treba omogućiti da skratimo operativno vrijeme prikupljanja potrebnih informacija, ali uspješne poslove sklapaju ljudi. Ako ponekad nisam u mogućnosti osobno se naći s nekim, radije ću ga nazvati i komunicirati nešto nego razmijeniti deset e-mailova. Naravno da je potrebno imati pisani trag kao potvrdu nekih zaključaka, ali to radim nakon što se sve dogovorimo uživo.

Networking je neprocjenjiv i privatno i poslovno što mi se svakodnevno potvrđuje kao veliki kapital. Npr. kada trebam doći do nekoga, ako ga ne poznam iz prve ruke, ali netko moj ga pozna, isto tako ako mene netko pita da ga spojim s nekim, vrlo rado to radim. Taj koktel obitelji, prijatelja i posla je eliksir mog života.

 • Jedna si od onih žena koja uspijeva staviti sebe na prvo mjesto, a da pritom ne pati ni posao ni suprug ni djeca. Imaš li neki savjet i za one žene koje si možda u ovom trenutku ne mogu priuštiti outsourcati i platiti nekog za sve ili dio kućanskih poslova?

Matea: Iako smatram da žena treba biti zadovoljna i ostvarena na njoj bitnim poljima, meni su na prvom mjestu djeca i obitelj. Uskladili smo se tako da funkcioniramo uz veliko uvažavanje. Obožavam biti s djecom, često organiziramo druženja kod nas doma. Upravo iz tog razloga jedan dio svojih prihoda trošim na pomoć u kućanskim poslovima. Mogla bih isto to preformulirati tako da kažem kako ulažem taj novac u svoje vrijeme s djecom.

Svjesna sam toga da mnoge žene nemaju u ovom trenutku mogućnost da si plate nekoga tko bi obavljao kućanske poslove umjesto njih i kada bih ja bila u takvoj situaciji, uvijek bih radije odabrala izaći s djecom u park ili se igrati s njima nego stajati provesti sate ispred sudopera. Ima vremena, ne mora se sve u jednom danu napraviti. Suđe čeka u sudoperu, a djeca odrastaju.

 • Koliko je važna prava, iskrena ženska podrška koju njegujemo i u Žene i novac VIP klubu?

Matea: Svaka iskrena podrška je važna, kako ženska tako i muška. Žene se možda međusobno bolje razumiju i kroz osobna iskustva bliže osjećaju izazove s kojima se susrećemo, ali ja imam u svojoj okolini i muškarce koji potiču žene da budu samostalne, financijski neovisne, kako da ulažu. Moj zaključak je da je svaka iskrena podrška jako bitna.

 • Što je tebi osobno najveći izazov u poslu?

Matea: Pa obzirom na veliki portfolio Naftaline, različite zahtjeve, brojne klijente dajem sve od sebe da nekako uglazbim sve zahtjeve tako da je učinkovitost maksimalna.

 • Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Matea: Mislim da imam zdrav odnos prema novcu, ne mislim da ga trebam skladištiti nego da on treba služiti meni kako bih si mogla ostvariti ili priuštiti ono što smatram bitnim (npr. outsource-ati pomoć u kući, otići s obitelji na putovanje…). Odnos se promijenio utoliko što sam ga počela ozbiljnije shvaćati kada sam počela sama zarađivati.

 • Štediš li za mirovinu, u što investiraš?

Matea: Investiramo u nekretnine što se pokazalo kao najsigurnija investicija. Renta će nam biti mirovina i sigurnost. Mali stanovi koji se mogu brzo prodati i čija tržišna vrijednost je stabilna ili raste. Volim putovati i investirati u uspomene. Kako kaže moja prijateljica Emina Pršić: Na putovanja se ne troši, u putovanja se ulaže.

 • Koje si pogreške napravila dosada s novcem? A koje u biznisu?

Matea: Imam sreće da nisam imala neke veće pogreške s novcem. Valjda jer sam imala tako dobru mama mentoricu, a i suprug je u bankarstvu tako da od njega dobijem vrijedne i korisne savjete.

 •  Što misliš da je ključ uspjeha u poslu?

Matea: Raditi odgovorno, biti otvoren za nove ideje, biti spreman na rizike, ali smatram da je ključno raditi posao koji volimo i kroz koji se možemo ostvariti jer je onda to poziv, a ne odrađivanje.

 


Da dođem pred mlađu Mateu zagrlila bih ju i rekla joj: uživaj na najjače. Neka uživa još tri puta više nego sam ja, a bome sam se nauživala.


 

 • Što učiš svoju djecu o novcu i kako? A što si naučila o novcu od mame Josipe?

Matea: Djeca imaju džeparac i određuju si sami na što će ga potrošiti. Na taj način se uče svjesnosti o vrijednosti novca. Znamo ima dati da „odrade“ neki posao za kojega dobiju „plaću“, pa da i na taj način shvate vrijednost novca. Marin ima 9 godina kosi travu i znati doći do Naftaline s prijateljima „pakirati robu“. Svi dobiju plaću i stalno mole kada mogu doći.

Od mame sam naučila se posuđivanjem novaca može ostati bez nekih ljudi u životu. Posudiš novac, izgubiš prijatelja, tako da je moj stav da ću novac radije dati, a ako mi ga se vrati super, ako ne, nisam ni računala na to.

 • Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe? A što svim našim čitateljima?

Matea: Uh da dođem pred mlađu Mateu zagrlila bih ju i rekla joj: uživaj na najjače. Neka uživa još tri puta više nego sam ja, a bome sam se nauživala.

Čitateljima želim ono što smatram najvrjednijim u svom životu, a to je balans između obitelji, posla, hobija… svega onoga što im je bitno.

 • Josipa je ostavila i ostavlja ogroman trag, kako ti planiraš ostaviti svoj?

Matea: Pa tako što ću svojim načinom života i autentičnosti biti ambasador vrijednosti u koje istinski vjerujem. Sve ostalo što se izrodi će biti posljedica toga.

A i imam još vremena ispred sebe, obzirom na promjene kojima svjedočimo na globalnoj i lokalnoj razini tko zna kuda će me život odvesti. Mislim da se ne trebamo zamarati toliko nekim krutim planom kako nam ne bi zamaglio pogled pa da ne uočimo prilike koje su ispred nas. Svakako želim ostati osoba od vrijednosti, a ne od uspjeha.

Foto: Matea Pirić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn