Zdrav odnos
s novcem

Martina Grahovac o MM Selekciji: Bez putovanja ne bi bilo svih naših ideja i ne bismo ni stvorili biznis kojim se danas bavimo

Martina Grahovac o MM Selekciji: Bez putovanja ne bi bilo svih naših ideja i ne bismo ni stvorili biznis kojim se danas bavimo

Martina Grahovac direktorica je MM Selekcije koja je veliku ljubav prema vinima, gastronomiji i prirodi objedinila i stvorila itekako poseban i unikatan sadržaj na našem tržištu.

Zemljište u Glini koje je naslijedila od svoje obitelji danas je njena mala oaza čiji se proizvodi mogu vidjeti i isprobati u Zagrebu.

 • ŽIN: Kako zarađuješ svoj novac? Čime se sada baviš i što najviše voliš raditi?

Martina: Direktorica sam operacija u tvrtki MM Selekcija, koja se bavi uvozom premium namirnica i vina za horeca sektor za Hrvatsku i ex Jugoslaviju, kao i njezinih tvrtki kćeri u Sloveniji i Srbiji.

U moj portfolio operativnog upravljanja spada i hotel MM House koji smo osmislili, dizajnirali i otvorili 2017.godine kada se Zagreb ucrtao na mapu europskih turističkih ruta. Taj sam projekt vodila od početka do kraja, od ideje do realizacije.

Marketing menadžerica sam i MM Kantine, inovativnog fine dine koncepta. Prostor restorana na nekoliko razina s atraktivnom open space kuhinjom, otvoren je 2007. godine kao showroom MM Selekcije, a u međuvremenu je prerastao u multifunkcionalni restoran i prostor idealan za razne promocije, poslovne i privatne proslave, ali i team buildinge te kulinarske radionice.

Foto: MM kantina u Zagrebu

Najnoviji projekt kojim se bavim je farma na mojoj djedovini u Glini, odakle potječe moja obitelj. Na njoj sam započela uzgoj povrća i romantičnog cvijeća za koje sjemenje kupujem u inozemstvu. Želja mi je uzgojiti kulture kakvih u Hrvatskoj nema, pa je tako u nastanku deset različitih vrsta rajčice i jednako toliko vrsta mrkve kakve nismo naučili viđati u nas. Na mojoj farmi živi i 100 kokoši podrijetlom iz Austrije koje nose bijela, zelena, plava i smeđa jaja iznimne nutritivne kvalitete. U nastanku je stado od 200 ovaca s čijim uzgojem imam velike planove.

Novac zarađujem u svim spomenutim poslovnim aktivnostima, a svaku od njih volim i u njoj na svoj način uživam. Posebno zadovoljstvo donosi mi moj najnoviji projekt farme u Glini jer je vezan uz zemlju. I sama rado rukama zaronim u zemlju, sadim i berem, što mi predstavlja poseban način relaksacije i ispušni ventil.

U poslovnom smislu volim koordinirati financije te paziti da plaćanja ne izađu iz budžeta i valuta. Interesantne su mi i društvene mreže i eventi. Uživam u planiranju – beskrajno me veseli kreirati kako će izgledati štala na mojoj farmi, a kako polje, što ću posaditi, od koga ću kupiti sjemenje.

 • ŽIN: Kako je započeo tvoj poslovni put?

Martina: 2007. godine vratila sam se iz Sheffielda iz Engleske, gdje sam zahvaljujući stipendiji British Councila provela godinu dana.

Povratak u Zagreb značio je da je vrijeme da se bacim u slanje životopisa potencijalnim poslodavcima i pronađem svoj prvi posao. U to vrijeme moj CV sadržavao je samo moje ime i prezime te naziv škole koju sam završila. Nisam imala baš nikakvog radnog iskustva – nije bilo materijalne potrebe da radim tijekom školovanja i moji me roditelji nisu tjerali na to. Smatrali su kako ću se u životu naraditi, a kako sam uvijek bila savjesna i odgovorna, nisu se brinuli za moje radne navike.

U jednom danu poslala sam deset molbi za posao. Jedna od njih otišla je na adresu tvrtke za uvoz vina Kult Dioniza vlasnika Marija Mendeka, koji je tražio office assistanta. Dobila sam taj posao i počela raditi od nule za plaću od tri tisuće kuna. Vrlo brzo vlasnik je uočio koliko sam predana poslu i ambiciozna, te je moj opis posla postajao sve kompleksniji i zahtjevniji.

Foto: Martina Grahovac

Počela sam putovati svijetom i posjećivati dobavljače, a nakon velike krize s vinom 2008. godine, odlučili smo svoj portfolio proširiti i na uvoz hrane. MM Selekciju osnovali smo 2008. godine i zajedničkim je snagama podigli na noge. Slijedili su drugi zajednički projekti koje sam spomenula na početku: restoran, hotel, farma.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Martina: Za mene nema skupih ili nedostižnih stvari – sve što poželim, pronađem načina da si i priuštim. Zapnem, radim, zaradim, i zasad mi dobro ide. Mogu reći da sam oduvijek znala s novcem jer sam rano naučila temeljni princip raspolaganja prihodima: najprije platim svoje fiksne troškove, a zatim rasporedim ostatak za užitke, investicije ili štednju.

 • ŽIN: Vodiš li kućni budžet? Koristiš li naš financijski planer ili nešto drugo?

Martina: Ne vodim kućni budžet. Zasad nisam imala prilike koristiti financijski planer, no svakako ga planiram pokloniti sama sebi za 2023. godinu.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Martina: Već godinama imam dvije vrste životnog osiguranja. Uvijek pomalo štedim. Određeni iznos proglasila sam minimumom koji smijem imati na računu i nikad se ne spuštam ispod njega. Uistinu nikad ne znamo u kojoj se situaciji možemo naći.

 • ŽIN: U što investiraš?

Martina: Investiram u svoje projekte, trenutačno najviše u spomenutu farmu u Glini.

 • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto drugo?

Uvijek rado trošim na sport: teretanu, tenis i jahanje.

U posljednje vrijeme novac trošim na interesantno sjemenje za cvijeće i povrće. Dosta trošim na odjeću, na opremu za jahanje i za sport te jako puno na putovanja. Bez putovanja ne bi bilo svih naših ideja i ne bismo ni stvorili biznis kojim se danas bavimo. Nikad ne kopiramo, ali se inspiriramo pozitivnim primjerima iz svijeta i prilagođavamo uspješne koncepte hrvatskim uvjetima.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem?

Martina: Do sada nisam imala velikih grešaka s novcem. Vidjet ću hoće li se ulaganje u farmu u Glini pokazati kao pogreška, no važno je ne donositi zaključke prerano. Treba si dati vremena za evaluaciju.

Prvu godinu poslovanja ne gledam kao trošak nego kao na ulaganje u istraživanje tržišta, a pravu procjenu moći ću dati nakon pet godina.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Martina: Mama mi oduvijek govori da sam puna ideja kao šipak koštica. Možda sam mogla završiti neki drugi fakultet pa biti liječnik, farmaceut ili fizičar, pa s tim cjenjenijim zvanjima lakše zarađivati novac.

Naš je posao rudarski. Treba se puno potruditi da bi se zaradio novac, ali ja volim ovo što radim, pa mi nije žao.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova i roditelja?

Martina: Naučila sam to da uvijek treba prvo platiti svoje fiksne troškove, pa tek onda raspolagati s onim što ti ostane.

 • ŽIN: Što bi savjetovala mlađoj verziji sebe?

Martina: Jako sam zadovoljna svojim životom i lifestyleom. Da sam se mlađa udala i rodila djecu, vjerujem da ne bih imala ovaj razvoj karijere, ne bih vodila toliko različitih projekata, ne bih proputovala cijeli svijet nekoliko puta, a imam tek 37 godina.

Ne bih napravila ništa drugačije.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Martina: Bez obzira koliko joj je partner moćan, svaka bi žena trebala raditi. Tu čak i nije presudno koliko će zaraditi, nego da razvija sebe, da ne otupi razmišljajući samo o kućanstvu i potrebama ukućana.

Kad se nešto ružno dogodi u životu – a razvodi su danas svakodnevna pojava, važno je da ima nešto što voli i što joj donosi novac.

Foto: privatna arhiva Martine Grahovac

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn