Zdrav odnos
s novcem

Mario Fraculj: Ženama našeg podneblja još uvijek je teže uspjeti u poslovnom svijetu nego muškim kolegama i zato je važno da budu hrabre i ustrajne

Mario Fraculj: Ženama našeg podneblja još uvijek je teže uspjeti u poslovnom svijetu nego muškim kolegama i zato je važno da budu hrabre i ustrajne

Mario Fraculj poznati je marketinški stručnjak, direktor agencije Digital talents i voditelj katedre za ekonomiju na Visokom učilištu Algebra.

U dosadašnjoj poslovnoj karijeri obnašao je rukovodeće pozicije, između ostalog i direktora marketinga u Krašu i predsjednika uprave marketinške agencije McCann Zagreb koja je pod njegovim vodstvom proglašena najučinkovitijom marketinškom agencijom u Hrvatskoj i regiji.

 • ŽIN: Kako ti zarađuješ svoj novac? Čime si se sve do sada bavio i što najviše voliš raditi?

Mario: Iako imam i nešto financijske imovine, novac primarno zarađujem svojim radom. Dosad sam se u karijeri bavio marketingom i to u različitim ulogama – bio sam direktor marketinga prehrambene kompanije, zatim vodio marketinšku agenciju, a sad sam na čelu katedre za ekonomiju Visokog učilišta Algebra, upravljam jednom posebnom digitalnom agencijom koja okuplja najtalentiranije studente te podučavam nove generacije marketingaša kao predavač na preddiplomskom i diplomskom studiju.

Kao stalni sudski vještak za marketing, tržišne komunikacije i oglašavanje ponekad odradim i neko vještačenje. Imam mnogo hobija, u slobodno vrijeme najradije igram tenis, sviram gitaru ili idem u ribolov.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Mario: Vjerujem da imam zdrav odnos prema novcu. Novac dolazi kao posljedica mog predanog angažmana u svim područjima. Osigurava mojoj obitelji pristojnu egzistenciju, omogućuje mi određenu razinu komocije i daje slobodu izbora, da živim kako želim i da radim ono što volim.

Važno je kako se ponašamo prema novcu koji smo zaradili. Ja trošim koliko imam i nikad nisam živio iznad svojih financijskih mogućnosti. Samo sam se prilikom rješavanja stambenog pitanja zadužio, a i u tom sam razdoblju, čim bih uštedio neki značajniji iznos, koristio izvanredne uplate radi prijevremena otplate kredita. Tako sam kredit koji sam trebao otplaćivati 20 godina zatvorio već nakon 12 godina. U to vrijeme kamate su bile prilično visoke i ulaganje u prijevremenu otplatu kredita bilo je jedno od najisplativijih ulaganja.

S vremenom se pomalo mijenjao i moj odnos prema novcu u skladu s prioritetima u različitim životnim fazama. Sad kad imam obitelj, moj fokus je na tome da svojim kćerima omogućim lijepo odrastanje i kvalitetno obrazovanje. No svakako ostane novca i za osobne gušte i hobije.

 • ŽIN: Jesu li mladi spremni za tržište rada? Što je danas važno znati da bi bio konkurentan kad dođeš na prvi posao?

Mario: Stručne prakse trebale bi pružiti studentima i mladima mogućnost stjecanja praktičnog iskustva i povezivanja s potencijalnim poslodavcima u stvarnom radnom okruženju. Međutim, ovaj sustav ima svoje manjkavosti – poslovne organizacije koje ih prime često nisu u mogućnosti osigurati im potpuno posvećene mentore, konkretne zadatke i kontinuirano praćenje napredovanja. Ovo sam osjetio i na vlastitoj koži, vodeći marketinšku agenciju McCann Zagreb. Naime, u nekoliko navrata bili smo prisiljeni odbiti molbe za praksu nekih od najboljih studenata jer im zbog preopterećenosti operativnim poslom jednostavno nismo mogli dodijeliti mentore i posvetiti dovoljno pažnje.

Agencija/platforma Digital Talents koju vodim na Algebri, kao jedinstven primjer suradnje obrazovnog sektora i gospodarstva, nastoji adresirati upravo ove izazove. U Hrvatskoj posluje velik broj malih i srednjih kompanija kojima nedostaje adekvatna digitalna prisutnost, a nisu u fokusu velikih full service agencija i još nedovoljno brojnih digitalnih agencija.

Foto: Mario Fraculj, mentori i studenti

Putem ove platforme povezujemo hrvatske poduzetnike s najtalentiranijim studentima viših godina studija digitalnog marketinga, ali i drugih studija Algebre (programsko inžinjerstvo, dizajn, multimedija). Pod nadzorom iskusnih mentora, mahom svojih profesora i agencijskih profesionalaca, studenti imaju priliku raditi na stvarnim projektima i pokazati što su naučili na studiju. Zaokružuju svoje iskustvo studiranja, a za svoj angažman na konkretnim poslovima za klijente dobivaju financijsku naknadu, što im zasigurno olakšava razdoblje studiranja i predstavlja dodatan motiv za priključivanje platformi.

Nakon što tijekom studija usvoje temeljna i napredna marketinška znanja te uz ovakav sustav mentorstva odrade niz stvarnih projekata, studenti postaju vrućom robom na tržištu rada, gotovo opcija Plug&Play za komunikacijske agencije i marketinške odjele kompanija. Neki od njih odlučuju se i dugoročnije vezati uz platformu na zahtjevnijim poslovima i u odgovornijim ulogama, a neki s poduzetničkim mindsetom i driveom pokreću i vlastite kompanije.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene? Ako da, kako?

Mario: Već na samom početku profesionalne karijere uzeo sam policu životnog osiguranja sa štednom komponentom, a prije nekoliko godina počeo sam uplaćivati i dobrovoljnu mirovinsku štednju (treći mirovinski stup). Mislim da je to sjajno i za zaposlenike i za poslodavce kojima je to do iznosa od 6.000 kn godišnje po zaposleniku porezno priznat rashod i umanjuje osnovicu poreza na dobit.

 • ŽIN: U što investiraš?

Mario: Zbog prirode i potrebe posla kojim se bavim dosta ulažem u svoja znanja i vještine, pa tako trenutno završavam doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Prije sam ulagao u stambenu štednju kad je bila isplativa zbog državnih poticaja. Sad imam nešto udjela u investicijskim fondovima i obnavljam nekretninu. Smatram da je kod ulaganja važan princip diverzifikacije – dobro je ostvarivati prinose iz više izvora.

 • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Mario: Ponekad si priuštim neku stvar vezanu uz hobije, primjerice novi reket ili gitaru, no ne trošim na statusne simbole i smatram da je novac najljepše uložiti u putovanja i nova iskustva koja će nas oplemeniti i povezati s drugim ljudima. Uz to, nikad mi nije žao potrošiti novac na kvalitetnu hranu.

 • ŽIN: Doniraš li svoj novac? Ako da, na koji način?

Mario: Kad imamo dovoljno novca, onda je lijepo dio odvojiti za one koji nemaju tu privilegiju. Ponekad izravno darujem potrebitim osobama koje srećem u životu. Ako se malo bolje osvrnemo oko sebe, lako ćemo zamijetiti ljude koji nemaju ni osnovne stvari, one koje često uzimamo zdravo za gotovo.

Prilika za plemenite geste je napretek, samo treba zastati, zahvaliti na svim blagoslovima koje imamo i otvoriti srce prema bližnjima, pomoći im i materijalno i duhovno.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravio s novcem?

Mario: Mislim da nisam napravio neke veće pogreške. Uložio sam u udjele u investicijskim fondovima 2008. g., netom prije one velike recesije koju nije bilo lako predvidjeti. Vrijednost uloga bila je značajno pala pa je narasla i sad je opet pala zbog aktualnih zbivanja. Ali radi se o dugoročnom ulaganju i cikličnim gospodarskim kretanjima, tako da dok god ne prodam udjele, nisam zabilježio gubitak.

 • ŽIN: Što bih volio da ti je netko rekao dok si bio mlađi?

Mario: Putuj što više, upoznaj svijet u svoj njegovoj raznolikosti i skupljaj iskustva koja će te izgraditi i oplemeniti. Mudro koristi svoje talente i okruži se pozitivnim i dobronamjernim ljudima.

 • ŽIN: Što si naučio o novcu od svojih roditelja?

Mario: Roditelji su mi omogućili bezbrižno djetinjstvo i vjerujem da su mi usadili prave životne vrijednosti. Na svom primjeru pokazali su mi da novac dolazi uz marljiv, predan i pametan rad. Naučili su me da treba cijeniti vlastiti rad, pošteno zaraditi i osigurati svojoj obitelji i sebi dostojanstven život.

Također su me naučili da je radost u darivanju, da uvijek treba pomoći onima koji žive u teškim okolnostima. Kako je njima uvijek bilo primarno da sestri i meni osiguraju dobre uvjete za učenje i kvalitetno obrazovanje, tako i ja nastojim svojoj djeci na sličan način omogućiti dobar start u životu.

 • ŽIN: Što i kako učiš svoje kćeri o novcu?

Mario: Trudim se da usvoje zdrave radne i financijske navike. Starija kći je upravo krenula na fakultet (brucošica psihologije), a počela je zarađivati i ranije nego ja. Uz stipendiju za izvrsnost koju je počela dobivati još u srednjoj školi, kao polaznica dramskih radionica povremeno dobiva honorare za sinkronizaciju dječjih serija. Trenutno joj pomažem namjestiti aplikaciju za plaćanje preko mobitela.

I mlađa kći, osnovnoškolka, osjetila je što znači zaraditi prodajući svoje ručno rađene suvenire na ribarskoj fešti na moru. Njoj nastojim predočiti vrijednost novca, primjerice koliko tata mora raditi za novi mobitel koji je poželjela. Onda postane svjesna da ne može odmah dobiti ono što poželi.

I supruga i ja trudimo se kod njih razviti osjećaj zahvalnosti za sve što imaju, i materijalno i emocionalno.

 • ŽIN: Što bi savjetovao mlađoj verziji sebe?

Mario: Moj razvojni put i sva iskustva koja sam skupio dovela su me tu gdje sam sad. Budući da sam sretan, mlađem sebi kazao bih; Momak, zasad ti dobro ide, samo tako nastavi.

 

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Mario: Ženama našeg podneblja još uvijek je teže uspjeti u poslovnom svijetu nego muškim kolegama. Drage dame, radite ono što volite, učite i rastite. Budite hrabre i ustrajne i novac će doći kao nagrada za vaš trud.

 • ŽIN: Za kraj, što je važno da svi znamo o marketingu?

Mario: Parafrazirat ću Petera Druckera, oca modernog menadžmenta: Samo su dvije temeljne funkcije poslovne organizacije – marketing i inovacije. One stvaraju novu vrijednost i generiraju prihode. Sve ostalo su troškovi. Marketing je ona funkcija koja čini razliku.

Foto: privatna arhiva Maria Fraculja

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn