Zdrav odnos
s novcem

Marijana Šimundža Golemac: Financijski neovisne žene su potrebne i ženama i muškarcima

Marijana Šimundža Golemac: Financijski neovisne žene su potrebne i ženama i muškarcima

“Što prije svatko počne upravljati svojim financijama, to ćemo prije novac pretvoriti u svog prijatelja i saveznika”

Marijana Šimundža Golemac poduzetnica je, vlasnica škole stranih jezika Angla te jedna od suvlasnica portala Žene i novac koja je sa svojom poduzetničkom pričom krenula još u studentskim danima.

 • ŽIN: Kako ti zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Marijana: Zarađujem kroz dva od tri izvora – radom i ulaganjima dok treći izvor – pasivni prihod – tek trebam razviti.

Moj poduzetnički put je krenuo davno, prije 25 godina, dok sam još bila studentica na Ekonomskom fakultetu. Malo je reći da tada nisam znala ništa o vođenju poduzeća, upravljanju ljudima ili organizaciji poslovnih procesa, mislim… nisam ni virman znala ispuniti, ali se jako dobro sjećam osjećaja koji sam imala jer sam sve to htjela znati, naučiti, stvoriti.

Trenutno se bavim s više stvari. Vlasnica sam i direktorica Angle – škole stranih jezika koju u upravljačkom smislu pripremam da preuzme netko drugi. Uz Anglu, predavačica sam kolegija Strateški menadžment na Sveučilištu Vern te mentorica brojnim studentima pri izradi završnih i diplomskih radova.

Uz to, moj zadnji projekt je poslovno savjetovanje odnosno business mentoring. Misija je osvijestiti važnost strateškog razmišljanja i odabira prave strategije poduzeća kako bi se postigla konkurentska prednost. Sve što radim mi predstavlja radost, a mislim da je najvažnije da volimo to što radimo, ali najviše volim dijeliti iskustvo i znanje, odnosno pomagati i poticati druge da postignu svoj cilj. Trenutak kada u studentima ili poduzetnicima vidim aha efekt ne može zamijeniti ništa. Veseli me raditi s ljudima i mentorirati njihov poduzetnički put.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Marijana: Koliko god me sjećanje služi, uvijek sam imala dobar odnos s novcem – nekad sam ga imala više, nekad manje, ali sam već u mladosti shvatila da mi posjedovanje novca može omogućiti lagodniji život te sam vrlo brzo počela poduzetnički razmišljati.

Isto tako, vrlo rano sam imala sposobnost vidjeti bigger picture te strateški planirati svoje financije u skladu sa životnim ciklusima i godinama. Shvaćala sam da je mladost vrijeme kada trebam povući te raditi i više da bi kasnije u životu imala neki zalog na koji ću su osloniti. Tada nisam znala hoće li to biti nekretnine, uspješan biznis ili nešto treće, ali mi je drago da je na kraju ispalo da je to znanje i iskustvo koje, u stvari, tek trebam monetizirati.

Dolazim iz industrije obrazovanja svjesna važnosti cjeloživotnog učenja. Vrlo rano sam počela ulagati u dodatne edukacije i vlastiti rast i razvoj kako kroz formalno tako i kroz neformalno obrazovanje. Svjesna sam da mi znanje nitko ne može oduzeti i da je ulaganje u njega najbolja investicija. Da živimo negdje zapadnije već bih dokazala ovu tezu, ali i ovako sam uvjerena u to. Kao mlada sam više štedjela i imala strahopoštovanje prema novcu dok sam danas svjesna da je to energija i da je promjenjiva, ovisi o nama samima i da moraš prvo dati da bi dobio.

 • ŽIN: Vodiš li kućni budžet, koristiš li naš financijski planer ili nešto drugo?

Marijana: Vodim iako ne redovito koliko recimo planiram i upravljam financijama u svojim poduzećima. I dalje vjerujem u papir i olovku tako da nemam nikakvu aplikaciju kojom upravljam kućnim financijama, pa mi je Žene i novac financijski planer bio spas.

Savršen je upravo za sve segmente privatnog budžetiranja, vrlo praktičan i konkretan a istovremeno izgleda jako lijepo, moderno i ženstveno. U zadnje vrijeme mi je postao najdraži poklon prijateljicama te se veselim njegovom redizajnu koji znam da spremate.

 • ŽIN: Štediš li za mirovinu ili druge namjene, ako da, kako?

Marijana: Da, štedim. Svjesna sam neizvjesnog okruženja i svjesna sam da živimo u državi u kojoj je mirovinska politika apsolutno neadekvatna i zastarjela. S obzirom na to mislim da se svako od nas treba prvenstveno pobrinuti za sebe tako da od samog početka uplaćujem u 3. mirovinski stup.

Svakako su tu i neke druge namjene osim mirovine. Poklonik sam paradigme – prvo plati sebi i tako štedim kroz životno osiguranje. Mislim da štednja prvenstveno donosi neki mir čovjeku sada što je važnije nego sam iznos u budućnosti.

 • ŽIN: U što investiraš? Zašto si se odlučila investirati i kao poslovna anđelica u Žene i novac?

Marijana: S investicijama sam počela prije 15-tak godina ulažući u fondove te kao i većina, iako sam ekonomist po stuci, tek dolaskom prve krize 2008. naučila stvarno značenje pojmova dionice, fondovi…

Sada malo opreznije pristupam tom vidu ulaganja iako i dalje investiram u ETF-ove a od nedavno i start-upove. Žene i novac je toliko dobar i perspektivan projekt da sam sigurna da će se pretvoriti u pokret i da je vrijedan podržati ga ulaganjem.

To i je najbolji savjet – možete imati savršeni business plan i ispeglanu bilancu nekog start-upa, ali ako ne osjetite i rezonirate s idejom – nema nikakvog smisla biti dio toga. Meni je od početka Žene i novac izvrstan projekt i veselim se što sam sada dio njega!

 • ŽIN:  Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Marijana: Trenutno ne uživam toliko u novcu koliko bih htjela, a to je prvenstveno zbog nedostatka vremena. Inače, novac je tu da, nakon što stvori neki osjećaj sigurnosti, stvori i osjećaj ugode i da uživamo u njemu.

Trošim uglavnom na obitelj i sebe. Volim iskustvo putovanja, uspomena, druženja s dragim ljudima, za to sam uvijek spremna izdvojiti više. Kao što sam gore spomenula, edukacije ne smatram troškom već investicijom jer osim što nas obogaćuje znanjem i novim spoznajama, kasnije može biti izvrstan alat za monetizaciju.

 • ŽIN: Doniraš li svoj novac, ako da, na koji način?

Volim donirati novac. Čovjek se stvarno posebno osjeća kada zna da je na neki način pomogao. S druge strane, onima koji su potrebiti, novac često ne može zamijeniti toplu riječ, pomoć oko nekog posla koji ne mogu obaviti sami tako da mi je puno draže, osim novca, donirati pažnju i svoje vrijeme.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem?

Marijana: Ne mogu reći da ih je bilo puno, možda sam bila dovoljno oprezna a možda sam samo imala sreće. Ono što znam da mi se nikako neće moći dogoditi je da pogreške s novcem smatram fatalnim.

S današnjim iskustvom znam da mogu zaraditi novac na različite načine i nije me strah napraviti pogrešku s obzirom da je i to onda jedno iskustvo i pouka za ubuduće. Ovog trenutka mislim da jedine pogreške koje sam možda napravila jesu neke propuštene prilike.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Marijana: Ne moraš sve sama i ne moraš toliko raditi.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Imala sam sreće da i bake i djedovi nikad nisu, a roditelji i dalje ne smatraju novac tabu temom. Od djetinjstva smo mogli otvoreno pričati o njemu i mislim su me naučili zdravom odnosu prema novcu i materijalnom općenito.

Uvijek nam je fokus bio na odnosima i nematerijalnim vrijednostima, a novac je dolazio kao posljedica. To naravno ne znači da nije bilo napornog rada. Isto tako, naučili su me i da se na štednju ne treba gledati kao na odricanje ako znamo čemu štednja služi.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Marijana: Financijski neovisne žene su potrebne i ženama i muškarcima. Financijska pismenost je jako loša u Hrvatskoj i, nažalost, živimo u društvu gdje je pogrešno i osuđujuće pričati o novcu a kamoli ga imati.

To trebamo zajedno ispravljati upravo s kvalitetnim razgovorom o biznisu, ulaganjima, novcu jer biti financijski pismen nije jedna od stvari koje će netko drugi odraditi za nas ili koja će se sama od sebe riješiti. O financijskoj pismenosti se uči, čita, razgovara i vrlo je bitan sastavni dio naših života. Što prije svatko počne upravljati svojim financijama, to ćemo prije novac pretvoriti u svog prijatelja i saveznika.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn