Zdrav odnos
s novcem

Marija Šuško Karlić: Novac volim uložiti u nešto što mi daje sigurnost za neke buduće dane

Marija Šuško Karlić: Novac volim uložiti u nešto što mi daje sigurnost za neke buduće dane

Marija Šuško Karlić poznata je kozmetičarka, vlasnica medicinsko kozmetičkog centra Karlik te predsjednica Udruženja kozmetičara Hrvatske. Kako je izgledao poslovni put ove ambiciozne poduzetnice pročitajte u nastavku!

  • ŽIN: Vlasnica si medicinsko kozmetičkog centra Karlik u Dubrovniku. Kako si došla na ideju da pokreneš posao u, danas, vrlo traženoj industriji?

Marija: Ideja se u meni stvarala godinama prije same realizacije. Ali kako to obično biva, uvijek nedostaje dovoljno vremena, mogućnosti i hrabrosti. Radila sam u Općoj bolnici Dubrovnik u medicinsko-biokemijskom laboratoriju i paralelno završavala tečajeve za kozmetičke tretmane.

Nikada me previše nisu zanimali beauty tretmani poput lakiranja noktiju i stavljanje trepavica, niti sam za to imala afiniteta. Moja ljubav su bili tretmani lica. Htjela sam spojiti medicinu i kozmetiku i s takvim pristupom sam pomno birala edukacije. Educirala sam se na akademijama u Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, a nakon preseljenja u Zagreb, moj san se pomalo počeo ostvarivati. Otvorila sam svoj High Care Centar Karlik, kupila kvalitetne strojeve sa medicinskim certifikatima i svo svoje iskustvo rada u medicini pretočila u rad u centru ljepote.

  • ŽIN: Što smatraš da je bio ključ tvog uspjeha?

Marija: Mislim da je uvijek važno biti autentičan, dosljedan i raditi na kvaliteti samih tretmana. Jako sam puno uložila u sebe i to je zaista neprocjenjivi kapital koji vam nitko nikada ne može oduzeti.

Osim strukovnih edukacija tu su i poslovne edukacije kao i komunikacijske vještine, brendiranje, poslovne strategije, liderstvo i mnoge druge.

Foto: Marija Šuško Karlić

ŽIN: Predsjednica si Udruženja kozmetičara Hrvatske. Možeš li reći nešto više o tome? Kome je namijenjeno i koje sve benefite nudi?

Marija: Da, predsjednica sam Udruženja kozmetičara Hrvatske od 2017. Jedinom strukovnom Udruženju kao takvom u Hrvatskoj. Pokazala se velika potreba kozmetičkih salona i kozmetičarki za ovakvim udruženjem gdje se na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne informacije, edukacije na našim prostorima te gdje se organiziraju druženja, odlazak na razne sajmove u Europi, Božićni domjenci i slično.

Mnoge kozmetičke kuće su nas prepoznale i podupiru nas kroz sponzorstva što nam je iznimno drago. Naš slogan zajedno smo jači govori puno toga zapravo.

  • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto treće?

Marija: Novac volim uložiti u nešto što mi daje sigurnost za neke buduće dane kao što su osiguranja, štednje, nekretnine, ali isto tako svi koji me znaju, znaju da volim ugoditi sebi i uživati.

Putovanja su moja druga strast i koferi su uvijek spremni za zanimljive destinacije. Za putovanja se uvijek nađe dovoljno novaca.

Foto: Marija Šuško Karlić

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Marija: Uvelike se mijenjao odnos prema novcu i još se mijenja iako moram priznati, još uvijek sam slaba na cipele i torbice pa još moram poraditi na nepotrebnom gomilanju stvari koji niti ne dođu na red.

Nikad mi nije žao potrošiti na zdravlje i brigu o sebi. Kako tjelesnom tako i duhovnom. To je definitivno naša obaveza.

Zanimljivo je kako novca uvijek ima dovoljno, baš onoliko koliko nam treba. Ako ga nema previše, ni ne treba nam. I s manje se može, rekli bi kod nas u Dalmaciji.

  • ŽIN: Imaš li neke planove za budućnost? Što možemo očekivati od tebe?

Marija: Od mene se može svašta očekivati. Volim raditi Zaokret u karijeri. Volim nove stvari. Volim iskušati svoje granice. To mi daje novu energiju i pokretač je.

Volim izazove i nije me strah od nepoznatog i novog. Zapravo se ne volim uljuljuškati i stagnirati. Ja sam jedno veliko dijete. Stalno bi istraživala nešto novo.

  • ŽIN: Vizija našeg portala je Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Marija: Apsolutno sam za financijski neovisne žene. Moji klijenti su uglavnom žene i itekako se primijeti koje su žene financijski neovisne a koje to nisu.

Treba osvijestiti takvu potrebu jer još uvijek ima žena koje misle da im je dovoljno onoliko koliko ih muž financira i za mnoge svoje ciljeve traže od njih zeleno svijetlo. Neke uspiju dobiti, a neke žive u tami cijeli život jer se ne znaju izboriti.

Meni kao žena pomorca itekako je teško izbalansirati privatni i poslovni život. Netko gledajući sa strane bi rekao da mi nije potreba raditi, no svi će se složiti kako sam sretna i zadovoljna poduzetnica, majka i supruga.

Foto: Privatna arhiva Marije Šuško Karlić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn