Zdrav odnos
s novcem

Marija Đeldum o osiguranju: Imati neosiguranu i vrijednu nekretninu ili pokretninu je veliki rizik

Marija Đeldum o osiguranju: Imati neosiguranu i vrijednu nekretninu ili pokretninu je veliki rizik

Marija Đeldum licencirana je savjetnica u osiguranju, agentica i direktorica agencije Stogaj i Metajna project & consulting za savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem.

Može se pohvaliti s više od 25 godina iskustva u prodaji osiguranja i dobrovoljne mirovinske štednje, ali i velikim brojem ozbiljnih i renomiranih suradnika i partnera diljem Hrvatske.

Što nam je ova inspirativna Riječanka otkrila o vlastitom radu, važnosti osiguranja i sitnim slovima, pročitajte u nastavku!

  • ŽIN: Marija, čime se sve baviš i koliko dugo? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put?

Marija: U svijetu osiguranja i ulaganja u razne financijske proizvode na tržištu sam 28 godina, a za ovaj dio vezano za vođenje i provedbu projekata EU imam nešto manje iskustvo – svega četiri godine.

Moj poduzetnički put krenuo je nakon stjecanja golemog iskustva u jednoj od najvećih banaka na hrvatskom tržištu.

  • ŽIN: Što je sve dobro osigurati? Ako smo privatna osoba i ako smo poduzetnik?

Marija: Ne postoji razlika između privatne osobe i poduzetnika već samo postoje dvije vrste ljudi; prvi su oni koji odgovorno upravljaju i svojim životom i svojim financijama i pri tome traže pomoć stručne osobe i oni drugi koji žive u iluziji da rizici ne postoje i koji uopće ne ulažu za svoju budućnost. Kod ovih drugih je osnovni problem što takvim razmišljanjem u nepredvidivim situacijama ne uništavaju samo sebe već i ljude oko sebe, najčešće svoju djecu koja skupo plaćaju njihove greške.

  • ŽIN: Postoji li polica da primjerice osiguramo samo svoju ruku ako smo pisac, liječnik ili umjetnik pa nam je zapravo naša ruka najveća imovina?

Marija: Nažalost, na ovu temu moram reći da češće nogometaši ili neki profesionalni sportaši promišljaju osiguranja na pravi način od ovih profesija koje si upravo navela. Najvjerojatnije je razlog što se o tome premalo govori i piše.

  • ŽIN: Primjerice, imamo dijete iz prvog braka. Je li istina da ako uplaćujemo za njega policu životnog osiguranja, ona nije predmet ostavinske rasprave?

Marija: Takva polica nije predmet ostavinske rasprave samo u slučaju ako smo stavili za slučaj smrti uplatitelja imenovanog korisnika. Ako to ne učinimo tada jeste predmet ostavinske rasprave i nasljednici će biti zakoniti nasljednici ugovaratelja.

  • ŽIN: Iz tvog iskustva, za što se najviše traže odštete? Što se zaista u stvarnosti najčešće događa?

Marija: Život je nepredvidiv i najčešće se tragedije događaju kada se naruši ljudsko zdravlje ili dođe do smrti hranitelja obitelji.

Ali i materijalne su štete jako česte i ponekad se pitam kako netko tko ima vrijednu nekretninu ili pokretninu i svjestan je koliko ista vrijedi može doći u situaciju da to ne osigura i da svaki dan živi s rizikom da ista može poplaviti, izgorjeti ili da ju može uništiti potres i sl.

  • ŽIN: Što bi preporučila svakoj osobi i posebno svakoj poduzetnici – koje police je najbolje imati? Postoji li neka osiguravajuća kuća koja je najbolja u nečemu?

Marija: Svoj posao obavljam profesionalno i etično. Radim samo sa ozbiljnim i renomiranim osiguravajućim kućama koje isplaćuju štete i nikada ne preferiram ni jednu od njih na štetu one druge.

  • ŽIN: Koja su to sitna slova na koja obični ljudi trebaju paziti?

Marija: Obično za sitna slova moji klijenti koriste mene i moja objašnjenja jer se u slučaju šteta ionako obraćaju meni osobno.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se mijenjao godinama? Kako štediš i u što ulažeš?

Marija: Moj odnos prema novcu je vrlo ozbiljan i odgovoran i mijenjao se s godinama. Kako sam financijski savjetnik, mogu primijetiti da su se mijenjali i financijski proizvodi na tržištu tako da i za sebe i za klijente biram proizvode u skladu s vremenom u kojem živimo.

Uvijek sugeriram disperziju ulaganja, a sama štedim kroz pravilan izbor drugog obveznog stupa, dobrovoljnu mirovinsku štednju, kriptovalute, zlato i ono što je meni broj jedan trenutno na tržištu – životna osiguranja koja ulažu u investicijske proizvode. Kroz nekoliko dana ću proširiti tu disperziju i na ulaganje u nečiji drugi biznis koji sam prepoznala kao dobru financijsku priliku.

Mogu samo reći da me moja intuicija za ulaganja nikad nije izdala.

  • ŽIN: Što bi savjetovala mlađoj sebi i našim čitateljima?

Marija: Sebi bih savjetovala da prije krenem u poduzetništvo jer sam to učinila u već ozbiljnoj životnoj dobi. A našim čitateljima savjetujem da što prije kontaktiraju nekog financijskog savjetnika i da ako i nemaju novih sredstava za ulaganja, barem dođu na sistematski pregled svega onoga što trenutno imaju.

Jer najvjerojatnije u tom svom postojećem portfelju imaju police imovine neadekvatne tržišnim uvjetima, životne police koje ulažu u depozite bez kamate itd.

Foto: privatna arhiva Marije Đeldum

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn