Zdrav odnos
s novcem

Luksuzni stanovi u Dubaiju jeftiniji nego u Hrvatskoj

Luksuzni stanovi u Dubaiju jeftiniji nego u Hrvatskoj

U prosincu je u zagrebačkoj Esplanadi održan ekskluzivni event za pod nazivom Otkrijte Dubai, novi svijet nekretnina na kojem su hrvati po prvi puta imali priliku čuti sve o administrativnim, pravnim i financijskim aspektima investiranja u nekretnine u Dubaiju.

Ovaj događaj privukao je privatne investitore i sve one koji traže jedinstvene prilike za ulaganje u nekretnine a tražila se i karta više. Kroz dinamično izlaganje Sanje Babić, priznate stručnjakinje za međunarodne nekretnine, gosti su dobili uvid u zanimljive investicijske priče, brendirane projekte u izgradnji, povrat ulaganja kroz najam te povećanje vrijednosti kapitala, što su trenutno najznačajniji trendovi na svjetskom tržištu.

Foto: Sanja Babić

Gosti su imali priliku čuti o prednostima ulaganja u Dubai, uključujući 0% poreza, Zlatnu vizu na 10 godina te mogućnost plaćanja kripto valutama za nekretnine. Uslijedila je i usporedba između ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj i Europi, pri čemu je dinamično tržište Dubaija privuklo veliku pozornost.

Razgovarali smo sa Sanjom Babić, rođenom Splićankom sa adresom stanovanja u Švicarskoj, inače stručnjakinjom za nekretnine u Dubaiju, Hrvatskoj i Švicarskoj:

  • ŽIN: Zašto bi netko iz Hrvatske ulagao u nekretnine u Dubaiju?

Sanja: Naši kupci se najčešće odlučuju za kupnju stana jer je cijena povoljna, stan dolazi kompletno i luksuzno opremljen te namješten sa parkirnim mjestom u cijeni. To su klijenti koji već imaju svoje nekretnine u Hrvatskoj i jednostavno žele imati svoju nekretninu i u Dubaiju.
Naime, Dubai drži prvo mjesto u svijetu kao izbor za “drugu nekretninu” na koju se investitori odnosno kupci odlučuju za sebe i svoju obitelj. Radi se o investiciji sa velikim potencijalom za povrat kapitala kroz najam i rast vrijednosti uloženih sredstava.

Trenutno imamo jedan vrlo zanimljiv stambeno-sportski projekat u kojem imamo 49 sportskih sadržaja. U sklopu projekta bit će dostupni i sportski treneri te sva ostala podrška za sportaše i obitelji sa djecom koji će tamo živjeti, dolaziti povremeno ili turistički. Kao takav je jako zanimljiv sportašima i roditeljima koji vole da im se djeca bave sportom.

S druge strane imamo projekte koji su zapravo po m2 povoljniji nego nekretnine u Hrvatskoj odnosno Splitu i Zagrebu. Nevjerojatno, ali istinito. Na primjer, stan sa privatnim bazenom na balkonu može se kupiti već od 3,700 eur/m2.

Također razina luksuza koji se za te novce dobije u Dubaiju, takvih projekata rijetko ima u Europi a nešto slično u Hrvatskoj nema niti blizu.

  • ŽIN: Koje su prednosti ulaganja u Dubai?

Sanja: Dubai je u mnogočemu svjetski leader. Ja volim reći da je Dubai kao New York, London, Monaco, Singapur i Disneyland u jednom, i za djecu i odrasle. Također, rastuća ekonomija nudi mnoge mogućnosti za sve vrste poslovanja, a plaćanja u kripto valutama dodatno privlače mnoge investitore. Dubai je i jedan od najsigurnijih gradova na svijetu.

Ono sto najviše privlači međunarodne investitore je veliki povrat uloženog koji je u Dubaiju trenutno najveći na svijetu te godišnji rast vrijednosti samih nekretnina.

Također, ono što je vrlo zanimljivo i što je Dubai jedini na svijetu koji investitorima nudi plaćanja od samo 1% mjesečno bez kamata na cijenu stana u izgradnji i to je nešto što čini ulaganja izuzetno atraktivnim i dostupnim svima koji imaju kapital za ulaganje.
Također Dubai je i „tax heaven“ a nudi i razne opcije viza za prebivalište. Već od uloženih 186.000 Eur za stan vi dobijete i prebivalište u Dubaiju.

Ono što je nevjerojatno, stanovi dolaze kompletno namješteni i sa parkingom u cijeni, a u zgradama su uvijek recepcija 0-24, bazeni, teretane, beauty saloni, restorani i barovi, što omogućuje jedan vrlo lagodan način života te privlači mnoge za življenje ali i preko 20 milijuna turista godišnje.

Mnogi su govorili da Dubai nema budućnost nakon Expo 2020, ali u odnosu na mnoge druge svjetske gradove, Dubai ima konstantni rast na svim nivoima te strategiju razvoja do 2117 godine, da dobro ste pročitali.

  • ŽIN: Koji je zapravo povrat investicije?

Sanja: Povrat investicije u Dubaiju događa se na dva načina. Prvi je povrat kroz dugoročni i kratkoročni najam između 8-15% posto godišnje, a na nekim lokacijama to zna biti i više. Treba napomenuti da ono što investitor jako puno vole i trebaju je to što u Dubaiju postoje tvrtke koje se bave čišćenjem i održavanjem stanova za vlasnike koji žive u inozemstvu. To znači da vi njima platite jedan manji iznos mjesečno, a oni za vas iznajmljuju stan, dočekuju i otpremaju goste, čiste i održavaju vaš stan.

S druge strane imamo povrat kroz preprodaju tih stanova. Neki moji klijenti su kupili dva stana, jedan zadrže za sebe, a drugi čekaju da cijena naraste odnosno da je stan spreman za useljenje i tada ga preprodaju za čak 50% veću cijenu.

  • ŽIN: Koliko je komplicirana i sigurna procedura kupoprodaje stanova u Dubaiju?

Sanja: Kupoprodajni proces vrlo je jednostavan jer je prilagođen i napravljen tako da bi svi investitori na svijetu mogli kupiti stan u Dubaiju bez da moraju osobno ići u Dubai. Cijeli proces odvija se digitalno. Ono što mi treba za početak je putovnica i par osnovnih informacija od strane kupca kako bismo provjerili da je profil kupca u skladu sa zakonima u UAE. Cijeli proces je strogo reguliran i moramo paziti da se sve odvija po proceduri. Sve uplate idu preko banke i važno je naglasiti da sva plaćanja idu preko Escrow računa kako bi investicija klijenta bila 100% zaštićena dok se projekt završi.

Za početak klijent treba uplatiti samo 10% do 20% vrijednosti stana, a nakon toga mjesečno 1% te ostatak prilikom predaje ključeva i odnosno useljenja. Zapravo je proces vrlo jednostavan, a ja svoje klijente vodim od početka do kraja kako bi bila sigurna da imaju odgovore na sva pitanja i da se osjećaju sigurno tijekom cijelog procesa. Zadovoljstvo mojih klijenata mi je na prvom mjestu. Imam klijente koji nikada nisu bili u Dubaiju a kupili su tamo stan.

  • ŽIN: Odakle vi u cijeloj toj priči?

Sanja: Ja sam 2014. godine kao diplomirana pravnica i EMBA, dobila posao u jednoj švicarskoj tvrtki da radim za njih u njihovom uredu u Dubaiju. Nitko nije bio sretniji od mene. Odmah sam se spakirala i otišla tamo te ostala nekoliko godina i zbog toga Dubai imam “u malom prstu”. Tamo sam stekla veliko međunarodno poslovno iskustvo te upoznala ljude iz svih zemalja svijeta.

Kad sam preselila u Švicarsku, svi su me stalno pitali za informacije vezane za nekretnine u Dubai-u pa sam se tako počela time baviti.

Surađujem isključivo sa provjerenim developerima u Dubai-u koji imaju preko 50 000 već izgrađenih stanova. Vrlo sam zahtjevna u poslu, sve mora biti dobro pripremljeno i provjereno kako bi se klijenti osjećali informirano i sigurno. Kako sam dobivala i mnogo upita iz Hrvatske, odlučila sam napraviti event u Zagrebu koji je bio ovaj tjedan te jedan manji u Splitu. Jako mi je drago podijeliti svoje znanje i iskustvo svima u Hrvatskoj koji su otvoreni za neke nove prilike i ulaganja.

Rado bih da ovakvih projekata ima i u Hrvatskoj jer me u Švicarskoj često pitaju da im ponudim nešto slično pa se nadam da će uskoro i u Hrvatskoj biti sličnih projekata.

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn