Zdrav odnos
s novcem

Lana Rosandić: Riskirala sam i kada sam napustila top poziciju u agenciji, no osjećala sam da će se cijela advertising industrija jako brzo transformirati

lana-rosandić

Lana Rosandić: Riskirala sam i kada sam napustila top poziciju u agenciji, no osjećala sam da će se cijela advertising industrija jako brzo transformirati

Lana Rosandić, poznata hrvatska poduzetnica, vlasnica je marketinške agencije Alert. Lana nam je otkrila koji trendovi su aktualni u marketing svijetu, a saznali smo i nešto više o takozvanom influencerskom marketingu i platformi Webfluential koju je, nakon gostovanja na svjetskom festivalu oglašavanja u Cannesu, dovela i u Hrvatsku.

 • ŽIN: Imate poznatu agenciju Alert te radite na velikim projektima i s velikim brendovima. Pa kako ste uopće krenuli u vlastiti biznis, otkud ideja i koliko ste već dugo poduzetnica? Opišite nam svoj poslovni put.

Lana: Karijeru u komunikacijama sam započela još prije više od 20 godina i to u internacionalnoj agenciji Ogilvy&Mather, a nastavila u trenutno najvećoj svjetskoj agencijskoj grupaciji Publicis gdje sam od Executive pozicije došla do pozicije Direktorice strateškog planiranja.

Radila sam i radim s nekim od najvećih i najvažnijih svjetskih i hrvatskih brendova i tvrtki poput Unilevera, Hewlett Packarda, Microsofta, Nestle-a, Heinekena, L’Oreala, Philip Morrisa, Mastercarda, Vindije, Atlantic grupe – da navedem,samo neke s kojima sam imala sreću surađivati kroz sve ove godine.

Diplomirala sam na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu arhitekturu te upisala magisterij iz ekonomije neposredno prije nego sam započela raditi u svojoj prvoj agenciji posao Ogilvy&Mather.

U agenciju sam došla slučajno (bila su to čudna vremena, te devedesete) i vrlo mlada, već nakon prvog tjedna, znala sam da je to ono što želim zauvijek raditi. To je bila ljubav na prvi pogled i, mogu reći, obostrana jer sam jako brzo napredovala.

lana-rosandić

Otkad znam za sebe, sanjala sam i nadala sam se da ću raditi u kreativnoj industriji. Svi su me tada pitali zašto sam posao u arhitektonskom birou zamijenila onim agencijskom, no nije mi bio dovoljno dinamičan i htjela sam isprobati nešto drugačije, novo i nepoznato te imati doticaj s globalnim trendovima, putovati. Tada se Hrvatska tek otvorila kao tržište za mnoge strane tvrtke.

Isto tako, prilika da paralelno radim na različitim projektima koji nemaju nikakvih dodirnih točaka bila je nešto što nisam mogla niti htjela propustiti. U to vrijeme u arhitekturi to nije bilo moguće, a advertising biznis je brzo rastao. Mogu reći da sam riskirala.

Riskirala sam i kada sam napustila top poziciju u agenciji, no osjećala sam da će se cijela advertising industrija jako brzo transformirati – ne samo komunikacijski kanali, već i same agencije, a što se i dogodilo. Nikad mi nije bila namjera raditi stvari drugačije, no još dok sam radila u velikom sustavu vidjela sam da su mad man agencije stvar prošlosti, da organizacijski stvari ne funkcioniraju te da mogu biti bolje.

Pod time mislim u odabiru i broju ljudi, hijerarhijskoj strukturi i kulturi, ali i u samim procesima rada te da će se tehnološkim promjenama (i nadolazećom recesijom) agencije morati jako brzo i temeljito mijenjati.

Upravo tako je nastao Alert i ime agencije.

 • ŽIN: Koje su se promjene dogodile u marketinškoj industriji nakon što je krenula pandemija – u početku su svi rezali budžet marketingu pa zatim svemu ostalome. Možete li to prokomentirati?

Lana: U našem poslu smo navikli na stalne promjene. U početku je sve stalo, no jako brzo smo, skupa s klijentima, presložili strategije i prilagodili se situaciji. Kako je svaka neprilika i prilika, od prvog lockdowna do danas, dobili smo niz novih klijenata, pogotovo u domeni digitalnog oglašavanja te zapošljavali.

Nije bilo lako ni jednostavno, no kako smo svi kao tim puno radili, što se i vidi na poslovnim rezultatima, ne bi bilo u redu da se previše žalim.

 • ŽIN: Što biste rekli da je važno da svaka vlasnica malog biznisa zna o marketingu? Koje osnove mora poznavati, odnosno koristiti ih?

Lana: Većina vlasnika i vlasnica malog biznisa smatra da je marketing trošak, no radi se o investiciji – svaka investicija u marketinšku komunikaciju višestruko se vraća pod uvjetom da znate što radite, tj. svakako angažirajte profesionalca!

 • ŽIN: Imate li neke tips&tricks za marketing za mikro i mala poduzeća?

Lana: Svaki biznis specifičan je sam za sebe pa je teško dati one-fits-all savjet, no jedno je sigurno – puno predanog i fokusiranog rada sigurno će i s vremenom donijeti rezultate.

lana-rosandić

 • ŽIN: Možete li nam reći nešto više o svojoj platformi Webfluential?

Lana: Radi se o globalnoj platformi, tj. softwareu s najvećom svjetskom pa i hrvatskom bazom influencera i to za planiranje i praćenje influencer kampanja.

Webfluential pojednostavljuje proces povezivanja influencera, agencija i brendova te pomaže mladim ljudima koji imaju sve preduvjete da počnu djelovati kao influenceri, a nisu svjesni svog utjecaja i potencijala da se afirmiraju.
Webfluential predstavlja moćan marketinški alat i najveća je zajednica kreatora sadržaja u Hrvatskoj. Time se znatno olakšava posao brendovima i agencijama koje sa svojim brojnim klijentima realiziraju projekte influencer marketinga.

 • ŽIN: Koliko je influencer marketing danas važan? 

Lana: Influencer marketing postao je esencijalni dio komunikacijske strategije te zadnjih godina raste eksponencijalno.

Svi oni koji su se susreli s influencer marketingom, znaju da je rascjep između potreba klijenata za alatom koji će im pomoći u razumijevanju i evaluaciji istog i onoga kako influencer marketing u praksi funkcionira izuzetno velik, a sam proces frustrirajuć za obje strane.

Brendovi i agencije očajnički trebaju rješenje za vremenski i budžetski zahtjevan te spekulativan proces angažiranja influencera i provođenja kampanja na društvenim mrežama kroz njihove kanale. U cijelom tom procesu, od postavljanja ciljeva kampanje pa do evaluacije rezultata, postoji potreba za alatom i tehnološkim rješenjem pomoću kojeg bi se upravljalo cijelim procesom.

 • ŽIN: Kako ste se upoznali s ovom platformom? Otkud ideja za pokretanjem na našem tržištu?

Lana: Kako smo u Alertu u nekom trenutku vodili paralelne kampanje s nekoliko desetaka influencera na različitim društvenim mrežama, a stizalo je sve više upita sa sve više budžeta za iste, bilo bi je jasno da mora postojati bolje rješenje od ručnog vođenja tablica.

Kako sam u isto vrijeme bila na svjetskom festivalu oglašavanja u Cannesu na poziv jedne od svjetski poznatih digitalnih i influencer agencija Brave Bizon, na zajedničkom druženju sasvim slučajno spomenut je i Webfluential. Tada me zapanjilo koliki dio festivala, koji traje skoro cijeli tjedan, je posvećen influencer marketingu i kako se vani sve drugačije radi te sam odlučila isto pokušati implementirati i u Hrvatskoj, u čemu sam i uspjela.

 • ŽIN: Tko sve koristi platformu? Kakvi su trendovi?

Lana: Imamo puno lokalnih i internacionalnih klijenata, surađujemo i s medijskim agencijama, a u bazi imamo oko 600 lokalnih influencera. Trendovi koje vidimo vani sporo dolaze, no dolaze…

Voljela bih kada bi klijenti bili hrabriji i u ovoj domeni marketinške komunikacije, no ulažemo i u edukaciju klijenata, malo sporije zbog pandemije, no mislim da, u zadnje dvije godine, od kada smo doveli Webfluential, možete i sami vidjeti rast i influencera i kampanja na njihovim kanalima od kojih su neke jako kreativne i sa zavidnim budžetima.

 • ŽIN: A mogu li se i manje poznate osobe registrirati? 

Lana: Mogu se registrirati svi s minimalnim brojem od 1000 pratitelja na nekoj od društvenih mreža.

 • ŽIN: Kako se nosite s izazovima u poslu?

Lana: S godinama sve lakše, ipak je dosta poduzetničkog iskustva. Oduvijek sam osoba koja voli sagledati stvari iz svakog ugla, pojednostavniti ih i ne gledati iza sebe, već uvijek entuzijastično ići naprijed. Volim vjerovati da ne postoji problem u poslu koji nije nerješiv.

 • ŽIN: I za kraj, što mislite da je ključno za uspjeh u poduzetništvu?

Lana: Za uspješno poduzetništvo mora se poklopiti dosta stvari, dobra vijest je da se većina njih može naučiti. No, kako je netko rekao, uspjeh preko noći dolazi nakon dvadeset godina teškog rada.

Foto: privatna arhiva Lane Rosandić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn