Zdrav odnos
s novcem

Kriteriji za uspjeh poslovanja: Što sve trebamo mjeriti u svom biznisu?

kriteriji-za-uspjeh-poslovanja-sto-sve-trebamo-mjeriti-u-svom-biznisu

Kriteriji za uspjeh poslovanja: Što sve trebamo mjeriti u svom biznisu?

Imati uspješno poslovanje primarni je cilj svakog poduzetnika. Međutim, definicija uspjeha razlikuje se za svakog od nas što nas dovodi do zaključka da ga nije jednostavno kvantificirati.

Puno je varijabli koje možemo mjeriti u našem poslovanju koje će nam dati smjernice jesmo li na dobrom putu i je li naše poslovanje uspješno. Njihovo razumijevanje pomoći će nam da razlučimo što je dobro i što bi trebali mijenjati.

Naravno, najvažniji pokazatelj financijske uspješnosti je profitabilnost. Na kraju dana, cilj svakog poduzetnika je dobit.

No, imati uspješne financije ne znače samo ostvariti dobit.

Izvještaj – račun dobiti i gubitka

Poslovni rezultat iskazan je u izvještaju račun dobiti i gubitka. Ovdje stavljamo u odnos naše prihode i naše troškove i promatramo dobit na nekoliko razina.

Bilanca

Bilanca je drugi izvještaj koji nam daje širu sliku vezano uz naše poslovanje. U bilanci iskazujemo imovinu s jedne strane i njene izvore s druge. Pogledom na bilancu iskusno oko vidi koliko je od naše imovine likvidno i brzo unovčivo za podmirenje tekućih obaveza.

Moramo voditi brigu iako smo odradili posao, prodali proizvod ili uslugu što nam je osiguralo određeni prihod ukoliko fakturu nismo naplatili – ne možemo platiti svoje obaveze. CASH je KRALJ, stara je izreka, a naplata, planiranje i praćenje novčanog tijeka, najvažnija je aktivnost za održivost poslovanja. Nikad nitko nije propao zbog gubitaka, nego zbog nedostatka novca.

Ako nemamo dovoljno novca za plaćanje svojih obaveza, zasigurno nismo na dobrom putu i nešto trebamo mijenjati.

Voditi se devizom manje je više pod cijenu da se pozdravimo s kupcima – neplatišama.

Osim osnovnih financijskih izvještaja i ocjene profitabilnosti i likvidnosti, mjeriti učestalost prodaje svojih proizvoda i usluga odličan je pokazatelj koliko smo dobro pozicionirani na tržištu.

Kada prepoznamo favorite u lepezi naših proizvoda, važno je i znati što ih čini posebnim za naše klijente i koji problem im rješavamo jer, ako nam prodaja raste – zasigurno radimo dobro. Ukoliko primijetimo pad prodaje, trebali bismo razmisliti o našoj marketinškoj strategiji. Dubinska analiza prodaje i klijenata daje nam najbolju moguća znanja za kreiranje uspjeha.

Postavimo si pitanje – imamo li klijente koji su s nama otpočetka koji od njih su konstanta zadnjih šest mjeseci, koji su otišli i imamo li klijente koji su nam se vratili?

Je li je došlo do smanjenja ili povećanja broja klijenata i koliki je omjer novih i starih?

Je li više klijenata došlo ili otišlo u promatranom razdoblju?

Ankete su odličan izvor informacija za dobivanje povratne informacije od svojih kupaca. Na taj način pokazujemo koliko nam je njihovo mišljenje važno i razvijamo partnerski odnos.

Zadovoljan klijent je najbolja reklama

Novi klijenti važni su za biznis i, ako ih nemamo, teško je ostvariti puni potencijal. Potičite svoje stalne klijente na preporuku jer zadovoljan klijent najbolja je reklama.

Imati zadovoljnog kupca kojem dajemo dodanu vrijednost – znači da nas neće napustiti pojavom konkurencije.

Osmisliti neku vrstu nagrade za feedback kako bi natrag dobili odgovarajući odaziv koji će nam se višestruko isplatiti.

Kvalitetna web stranica

Današnje vrijeme diktira nam prisutnost na društvenim mrežama, ulaganje u lijepu, dobro organiziranu i održavanu web stranicu neizostavna je investicija. Brzina rješavanja problema i odgovor na reklamaciju pokazatelj je naše odlučnosti da uspijemo u našem poslu.

Mailing lista

Naša mailing lista alat je koji svakodnevno koristimo u našoj komunikaciji sa klijentima, uložiti vrijeme za kreiranje i osvježavanje omogućit će nam da ovaj alat koristimo efikasno i prema željenoj skupini.

Zadovoljstvo naših zaposlenika nije manje važno od zadovoljstva naših kupaca. Motiviran zaposlenik povećava naše šanse za uspjeh. Stvorimo radno okruženje u kojem će naši zaposlenici imati osjećaj da su dio zajedničkog cilja i potičimo atmosferu da su njihove ideje dobrodošle. Ako zaposlenik zna da nam je njihovo mišljenje važno, razmjena informacija činit će razliku na duge staze.

Mjerite zadovoljstvo zaposlenika i učinak

Mjeriti zadovoljstvo zaposlenika i njihov učinak važan je čimbenik uspjeha poslovanja. Povratna informacija o njihovoj efektivnosti i timskom radu bit će im dobar putokaz za njihov osobni uspjeh. Nagradimo ih i pokažimo da su vrijedna imovina našeg poduzeća.

Jedan od najvažnijih pokazatelja uspjeha koji često zaboravljamo mjeriti je naže zadovoljstvo, zadovoljstvo nas kao vlasnika. Pitajmo se:

 • Što mislim o poslovanju svog poduzeća kao cjeline?
 • Jesam li sretan/sretna s vrijednostima koje gradimo i živimo?
 • Čine li me sadašnji put i način poslovanja zadovoljnom?
 • Kako provodim svoj dan?

Kada nismo zadovoljni s nekim dijelom poslovanja, odnosa, stavom, vrlo lako će se nezadovoljstvo reflektirati i na naše kupce, a to svakako želimo izbjeći. Ako provodimo dane trčeći uokolo pokušavajući riješiti milijun različitih sitnica – definitivno nismo uspješni. To nam pokazuje da neuspješno delegiramo i da nemamo povjerenja u svoj tim.

Što smo opušteniji i poslovanje držimo na oku, radimo na biznisu, a ne u biznisu kako kaže naša mentorica Kristina, osigurat će nam stabilnost i uspjeh u dobrim i u izazovnim vremenima.

Bez obzira koliko smo dugo u biznisu, ne smijemo zaboraviti da moramo razumjeti svaki segment.

Key performance indicator

I, za kraj, svaki poduzetnik sam određuje ključne pokazatelja u svom poslovanju (KPI – key performance indicator), kada ih definiramo vodimo se odgovorima na sljedeća pitanja:

 • Koji su nam ciljevi poduzeća i željeni ishod?
 • Zašto nam je taj željeni ishod važan?
 • Kako ćemo mjeriti napredak?
 • Koliko često ćemo mjeriti napredak?
 • Koji su naši mogući utjecaji na ishod?
 • Tko je odgovoran za ostvarenje ciljeva?
 • Kako ćemo znati da postižemo željeni rezultat?

I, ne zaboravimo – kao i za ciljeve – i ključni pokazatelji trebaju biti SMART (specifični, mjerljivi, ostvarivi, važni i imati vremenski okvir).

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Pucate zbog suradnika i poslovnih partnera? Evo kako vas glazba može spasiti!

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Prijava za članice

Pretraga

znn