Zdrav odnos
s novcem

Koliko košta uređenje vrta i okućnice?

Koliko košta uređenje vrta i okućnice?

Kada biste me pitali koji je prvi i najvažniji korak u svakom ozbiljnom uređenju vrta, svakako bih rekla da je to kvalitetan projekt. On je zapravo osnova ili vaš putokaz kroz sve iduće faze uređenja.

Sigurno ste se bar jednom pogledali neki dokumentarac poznatih britanskih vrtlara ili hortikulturista kao što je Alan Titchmarsh i poželjeli napraviti sebi baš takav vrt, vrt koji će biti vaša oaza mira, ljepote i odražavati sve vaše potrebe boravka u vanjskom prostoru. Činilo vam se to ipak prekompliciranim, zahtjevnim i niste znali odakle bi počeli.

U tom slučaju odlična je vijest da i Hrvatska ima odličnih pejzažnih arhitekata i vrtnih dizajnera koji vam mogu pomoći u tom pothvatu. Problem je jedino što je u našem narodu još uvijek uvriježena ona; Ma što ću ja to plaćati, to je običan papir. To mogu i sam.

Zašto angažirati pejzažnog arhitekta/dizajnera?

Tu najčešće zaboravljamo da uređenje vrta ne predstavlja samo svojevrsnu umjetnost i kreativnost već ista mora biti kombinirana s mnogo praktičnog znanja i iskustva kako bi taj naš vrt opstao i uvijek nas iznova oduševljavao bojama, mirisima, cvatnjom, plodovima. Dobar pejzažni arhitekt ili dizajner će kombinirati vašu viziju i svoja praktična znanja i kreativnost kako bi vam pružio upravo proizvod kakav želite. Podići će bilo koju vašu ideju na novi nivo i pokazati vam nove, bolje, jednostavnije načine kako formirati vrt svojih snova.

Ekonomski gledano, angažiranjem renomiranog pejzažnog arhitekta, osobe u koju imate povjerenja, vaš vrt koštat će manje. Zvuči proturječno, no to je činjenica i upravo je povjerenje ključ kroz koje ćete dogovorom stvoriti zajednički okvir za budget vrta koji je vam je prihvatljiv.

Vaš dizajner uputit će vas na postupke, materijale i izvođače (često i sam dizajner ima svoje profesionalce za izvedbu), koji će odraditi priču baš onako kako ste željeli po najpovoljnijoj mogućoj cijeni, ali ne i dampinškoj koja će vas dovesti u situaciju da platite puno, a nemate rezultat koji ste željeli.

Često se moji kolege i ja u praksi susrećemo sa situacijom da nas ljudi zovu nakon što su angažirali najjeftinijeg izvođača i radili bez kvalitetnog projekta, da dođemo i pokušamo spasiti stvar jer s vrtom nisu zadovoljni. I tada se to može popraviti, no to je teži način na koji klijenti nauče da su pogriješili, a najviše ih to u konačnici uz brdo izgubljenih živaca, udari po novčaniku jer naravno-  u tom slučaju plaćaju dupli posao.

Koliko ćete platiti pejzažnog arhitekta ili dizajnera i što taj projekt mora uključivati?

Projekt krajobraznog uređenja trebao bi sadržavati idejno rješenje s konceptom komunikacija i vrtnih elemenata (staze, parkirališta, stepenice, zidići, sjenice i sl.), visinske kote novoplaniranog terena (ako se mijenjaju nivoi), plan sadnje sa svim fotografijama odabranih biljaka i vrtnih elemenata te detaljan troškovnik radova, a projekt također može ali i ne mora sadržavati i 3D prikaz vrta.

Takav projekt ovisno o zahtjevnosti i količini vrtnih elemenata koji se projektiraju košta od 500-2000 eura.

Što se tiče izvedbe vrta i njegove cijene, potrebno je upoznati se s mogućim fazama u postupku uređenja koji će vam pomoći sagledati taj proces puno realnije i uputiti u ono što možete očekivati.

1. faza: Kvalitetna podloga

Svako uređenje bi trebalo započeti procjenom kvalitete zemlje koju imate u podlozi. Ovdje je neophodno iskustvo vašeg dizajnera koji će vam više reći o kvaliteti iste i treba li ju i u kojem sloju mijenjati. Obzirom na to da u današnje vrijeme radovi navoza i planiranja zemlje predstavljaju veliku stavku u troškovniku vrta, upravo iskustvo vašeg dizajnera može pomoći u smanjenju troškova. On naime može preporučiti primjenu fizikalnih i kemijskih postupaka koji postojećoj zemlji mogu poboljšati vodo-zračne odnose i povećati hranjivost. Tu svakako možete uštedjeti.

Ipak ako je kvaliteta zemlje zaista loša, preporuka je zamijeniti površinski sloj od 30 cm i navesti kvalitetnu zemlju koja bi trebala biti iz iz površinskog-humusnog sloja (0-30 cm). Prijevoznici obično naplaćuju zemlju po m3 na bazi kamiona od 8-10 m3. Cijena dovoza kvalitetne zemlje iz humusnog sloja kreće se od 12-18 eura/m3.

Također ne zaboravite da tu zemlju treba razvesti i isplanirati što se najčešće radi strojno mini bagerom, a ponekad je potrebno odraditi i ručno u slučaju težeg pristupa vrtu. Prosječna cijena razvoženja i grubog planiranja zemlje mini bagerom od 1,5 t kreće se od 27-35 eura/sat. Cijena ručnog razvoženja i planiranja zemlje će se najčešće naplaćivati po režijskom satu po čovjeku i to 11-15 eura/sat.

Foto: Pexels

2. faza: Izvedba vrtnih staza, parkinga, postavljanje rubnjaka i ostalih dodataka

Koncept komunikacija u vrtu nema samo funkcionalnu značajku povezivanja. On uvelike diktira izričaj i kvalitetu vrtnog dizajna. Često vrtna staza postaje fokusna točka tako da ista postaje neizostavan i dramatičan dio dekorative vrta.

Za vrtne staze mogu se koristiti različiti materijali počevši od klasičnih staza, betonskih opločnika do onih dekorativnijih kao kombinacija betonskih ploča i ukrasnih oblutaka, drvenih oblica, stare cigle, pragova… Cijene pomalo umjetničkih staza od oblutaka, cigle, oblica i njihovih kombinacija mogu jako varirati od izvođača do izvođača i mogu se kretati od 30-100 eura/m2.

One pak od predgotovljenih betonskih opločnika srednje cjenovne razine s postavljanjem kreće se 50-60 eura dok parkovni betonski rubnjaci s postavljanjem postižu cijenu od 12-15 eura.

3. faza: Sadnja biljaka

U ovoj fazi ćete kao vlasnik najviše uživati jer ćete vrlo brzo, u roku od par dana (ovisno o veličini vrta ) imati pred sobom vrt kakav ste željeli. Naravno, kvaliteta bilja i pravilna sadnja po pravilima agronomske struke je tu presudna.

Ako angažirate profesionalnu tvrtku, ona će vam najčešće, uz uvjete da vrt pravilno održavate, ponuditi garanciju od godine dana za svoj rad što je dovoljan vremenski period za vidjeti jesu li se desile eventualne štete kod primitka biljaka. Na tak način angažiranjem profesionalaca vi štite svoju investiciju.

  • Prosječne cijene stabla visine cca 2 metra opsega debla 10-12-14 cm kreću se od 50-180 eura. Sadnja takvog stabla treće se od 50-70 eura.
  • Prosječne cijene grmlja visine 40/60 cm kreću se od 5-25 eura. Sadnja takvog grma kreće se od 8-10 eura.
  • Prosječne cijene trajnica visine 10-15 cm kreću se od 1-6 eura. Sadnja trajnice kreće se od 3,5-5 eura.

Foto: Pexels

4. faza: Sjetva travnjaka ili postavljanje travnog tepiha

Ovdje je važna napomena koju možda niste znali: činjenica jest da je upravo travnjak najzahtjevniji element u vrtu i da njegovo stručno podizanje i daljnje održavanje ili školovanje traži najviše stručnog znanja. Da, zvuči nevjerojatno, no s travnjakom se živi svaki dan i on kao živi organizam traži redovnu njegu.

Za travnjak je od presudne važnosti kvalitetna zemljana podloga te kvaliteta obrade i aplikacije organskih i kemijskih hranjiva i zaštite kako kod podizanja, tako i kod održavanja.

Cijena podizanja travnjaka sjetvom koja uključuje obradu, planiranje te aplikaciju potrebnih hranjiva kreće se od 4-6 eura. Također, za one koji ne vole čekati postoji i opcija podizanja travnjaka postavljanjem travnog tepiha i ona se kreće od 11-14 eura.

Na kraju, važno je napomenuti da ako ste u mogućnosti svakako zaštitite svoju investiciju ugradnjom sustava za automatsko navodnjavanje. Upravo takav sustav pomoći će vam u ravnomjernoj raspodjeli vlage koja je uz kvalitetno tlo i zrak ključan faktor u uspjehu svakog vrta. Cijena takvog sustava ovisno kompliciranosti dizajna kreće se od 16-18 eura/m2.

Uzimajući u obzir sve prethodno navedeno, važno je rezimirati da je ključ najpovoljnije cijene uređenja vrta u kvalitetnom planiranju koje započinje projektom provjerenog dizajnera, u povjerenju i preciznom dogovoru oko budgeta te zaštiti svoje investicije kroz garanciju koju ćete dobiti angažiranjem renomiranog izvođača.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn