Zdrav odnos
s novcem

Koliko košta ugradnja kamina? Evo odgovora arhitektice Tatjane Liktar Elez!

Koliko košta ugradnja kamina? Evo odgovora arhitektice Tatjane Liktar Elez!

Dolaskom nižih temperatura i hladnijih dana, vjerujemo da vas puno mašta o grijanju uz vatricu kamina. Ako ste razmišljali o ugradnji kamina u vašem domu, donosimo nekoliko korisnih savjeta!

Prije odabira oblika i dizajna kamina, bitno je znati koje su mogućnosti ugradnje kamina u vašem prostoru. Naročito je bitna informacija koju veličinu prostora (površinu i visinu) treba zagrijati te imate li u prostoru postojeći dimnjak?

Osim primarne funkcije – grijanja, kamini su vizualno atraktivni te su često centralna točka u uređenju prostora, naročito ako su smješteni u dnevnom prostoru. Osim što moraju biti smješteni na odgovarajućem mjestu kako bi došli do izražaja, pozicija je bitna i kako bi ispravno/ravnomjerno grijali sam prostor.

Vrste kamina

Vrste kamina proizlaze iz načina na koji su smješteni u prostoru, a razlikujemo ugrađeni zidni kamin, kamin prislonjen uz zid te slobodnostojeći kamin. Kod ugrađenog zidnog kamina, svi dijelovi kamina su smješteni (sakriveni) u zidu kamina, a vidljivo je samo ložište i vatra s jedne strane.

Prislonjeni kamini se nalaze ispred zida, a vatra u kaminu može biti vidljiva s jedne, dvije ili tri strane kamina, što je vrlo atraktivno i sve više prisutno u uređenju interijera. Također, ovi kamini mogu se izvesti na i na ugaonoj ili kutnoj poziciji.

Za razliku od ugrađenih i prislonjenih kamina, slobodnostojeći kamini zajedno s dimnjakom stoje usred prostora te omogućuju vidljivost vatre iz različitih smjerova.

Foto: Unsplash

Koja je razlika kamina i kaljeve peći?

U odnosu na kamin, kod kojeg toplina proizlazi direktno od izgaranja, kod kaljevih peći princip je nešto drugačiji. Naime, zidovi kaljeve peći grade se od posebnih keramičkih ploča, koje upijaju (akumuliraju) toplinu te isijavaju toplinu tijekom izgaranja, ali i dugo nakon što prestane izgaranje, što je ujedno i veliki plus za kaljeve peći i iziskuje manju potrošnju energenta. S druge strane, kaljeve peći imaju manju mogućnost regulacije topline i izgaranja.

Rustikalni ili moderni izgled

Završni izgled i atraktivnost kamina, uvelike ovise o poziciji u prostoru i obliku, no isto tako o materijalu i završnoj oblozi. Kamine možete obložiti različitim materijalima kao što su kamen, drvo, keramika i slično te postići izgled koji varira od rustikalnog do minimalističkog. Iako kaljeve peći najčešće vežemo za rustikalan izgled, suvremene kaljeve peći također su se modernizirale što se tiče dizajna i oblikovanja te se mogu uklopiti u moderne interijere.

U oba slučaja, izgled i dizajn kamina ili peći svakako bi se trebao uklopiti u oblikovanje ostatka interijera i kuće u cjelini, a ne biti “šaka u oko”.

Foto: Unsplash

Koliko košta ugradnja kamina?

Prilikom odabira vrste i kapaciteta kamina, obično presudni budu izgled, mogućnost ugradnje te cijena. Uz to, bitno je razmisliti služi li vam kamin kao jedini izvor grijanja ili uz njega imate i druge izvore grijanja (radijatore, podno grijanje i slično) pa će se kamin koristiti samo povremeno kao pomoćni izvor topline. Ako je kamin jedini izvor grijanja, postoje mogućnosti povezivanja sa radijatorima, grijanja više prostorija i slično.

Bitno je naglasiti da se prilikom odabira tipa kamina ili peći te njegovog kapaciteta i veličine ložišta obavezno savjetujte sa stručnjacima za kamine, kako bi bili sigurni da će odabrani kamin odgovarati svojoj svrsi i ispravno funkcionirati u vašem prostoru. Prilikom odabira kaljeve peći dimenzija kaljeve peći izravno je vezana uz veličinu prostora – 1 keramička ploča (kalj) zagrijava cca.1-1,5m3 prostora.

Važna stavka pri odabiru kamina je dimnjak koji mora imati potrebne dimenzije (promjer) i visinu kako bi pravilno funkcionirao te prilikom odabira kamina provjerite je li postojeći dimnjak adekvatan za kamin koji želite. Također, bitno je osigurati i dovod svježeg zraka, jer će samo tako kamin ispravno raditi.

Cijene kamina znatno se razlikuju ovisno o tipu, veličini kamina te završnoj oblozi. Cijene ugrađenih i priljubljenih kamina za kućnu uporabu kreću se oko 3.000-5.000 eura, a mogu biti i znatno više ovisno o završnim oblogama i dekoracijama. U ovu cijenu nije uključena cijena dimnjaka.

Cijena kaljeve peći direktno ovisi o broju keramičkih ploča (kalj), od kojih svaki kalj može zagrijati cca.1-1,5m3 prostora. Dakle, ako imate prostor veličine 50m2, visine 2,5m, ukupno grijete 125m3 prostora te vam je potrebna peć sa cca.100 kalja, koja će vas koštati oko 4.000 eura.

Korištenje kamina

Imajte na umu da kamine, peći i njihove dimnjake treba redovito održavati i čistiti te paziti na prohodnost i ispravnost dimnjaka. Nije svejedno ni koji energent koristite pa se svakako raspitajte koji je najbolji energent za vaš kamin i u njemu ne palite nešto nije predviđeno ili je potencijalno opasno. U pravilu, za loženje kamina i kaljevih peći najpogodnije je drvo bukve, hrasta i graba, dok se izbjegava drvo četinjača jer sadrži puno smole koja se taloži u ložištu i dimnjaku.

Što ako nemamo dimnjak ili živimo u stanu?

Ako u prostoru nemate ni dimnjak niti mogućnost ugradnje dimnjaka, dobra rješenja su električne ili plinske peći. Ove peći ne zahtijevaju dimnjak ni dovod svježeg zraka, a također su i financijski povoljnija opcija te se njihove cijene kreću već od nekoliko stotina eura.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn