Zdrav odnos
s novcem

Koliko god suludo zvučalo, žene koje više zarađuju, češće su zlostavljane od partnera

veća-zarada-žena

Koliko god suludo zvučalo, žene koje više zarađuju, češće su zlostavljane od partnera

Patrijarhat

Priznajmo, u našem današnjem društvu još uvijek vlada patrijarhat.

Unatoč tome, sve više žena odbija povesti se za većinom, udati se bogato i ostatak života ne raditi ništa.

Iako nas s naslovnica često gledaju ljepotice u skupoj oblekici i s dizajnerskim torbicama na ramenima, nekako nam se čini da ta ramena nisu podnijela puno rada i muke.

Ako ćemo realno, mali postotak žena odlučit će se plivati protiv struje, obrazovati se, naći dobro plaćen posao ili se okušati u poduzetništvu. Ima ih, dakako, ali gledamo ih kao neku rijetku vrstu koja tek dolazi. Onu koja sam sebi kupuje Manolice ili Dior.

Žene koje više zarađuju

No, vremena se ipak mijenjaju unatoč zaostalosti našeg društva.

Mnogo žena, bilo da su poduzetnice ili imaju dobar posao, ruše vječnu tabu temu o zaradi i jednostavno zarađuju više od muškaraca. Mnogo žena se zbog nestabilne ekonomske situacije našlo u poziciji da su one te koje donose kruh na stol, dok su supruzi nezaposleni ili vrlo malo privređuju. Ovo je priča o njima.

Ali ova priča nije pozitivna kao što se na prvu čini. Ovo je priča koja govori što proživljava zavidan broj žena koje zarađuju više od muškaraca ili su u obitelji jedine koje rade i privređuju.

Nedavno sam slučajno naišla na istraživanje koje je provedeno u Kanadi, dakle u zemlji koja bi po mnogočemu trebala biti naprednija od nas. Istraživanje nije novo, provedeno je 1993. godine, a bavi se pitanjem koliko su žene koje zarađuju više od muškarca s kojim su u vezi ili braku ili jedine privređuju u obitelji, zlostavljane od strane muškog partnera.

Ponavljam, riječ je o Kanadi koja je desetljećima ispred nas. O tome kakve su brojke u Hrvatskoj ne usudim se ni razmišljati.

Poveznica financijske dominacije te fizičkog i psihičkog zlostavljanja

Prije dvadesetak godina Ross Macmillan i Rosemary Gartner proveli su istraživanje na velikom broju kanadskih žena o nasilju nad njima.

Međutim, za razliku od ostalih istraživanja tog smjera, oni su uveli dvije nove kategorije za proučavanje: žene koje zarađuju više ili jedine zarađuju u obitelji te proširenje načina na koji su zlostavljane, a koje uključuje i lagano fizičko te psihičko zlostavljanje.

Prijašnji istraživači uvijek su govorili da je sprega između zlostavljanja i zarade nebitna, čak su tvrdili da u ekonomski dobrostojećim obiteljima rijetko da i ima zlostavljanja, što bezbroj primjera dokazuje suprotno.

Međutim, Ross Macmillan i Rosemary Gartner uspjeli su dokazati da postoji poveznica između zlostavljanja u obitelji i financijske dominacije žena.

Od stotinjak takvih žena, samo nekoliko njih će doduše biti udareno ili premlaćeno. Ali jako visok postotak će doživjeti ono što zovemo psihičko nasilje, a to su prijetnje, manipulacije, uvrede, ponižavanja ili čak lagano naguravanje.

Čini se pomalo kontradiktorno, zar ne, da jedna samosvjesna žena koja dobro zarađuje ili možda sama radi pa brine o djeci i mužu, može biti žrtva nasilja.

Rekli bismo, njen suprug je zacijelo sretan čovjek. E pa, to očito ne ide tako.

Možda čak nije stvar ni u samome novcu. Ono što moramo shvatiti je da karijera i zaposlenje kod oba spola nije samo ekonomski resurs. Karijera i zarada imaju krucijalnu važnost za naše samopoštovanje, samopouzdanje i mentalno zdravlje uopće.

Dodamo li tome da je za muškarca njegov posao i više od samog posla – svojevrsna konstrukcija muškosti, dolazimo do srži problema.

Takav muškarac, ako je ostao bez posla ili mu partnerica ima bolju karijeru i više zarađuje, teško da neće postati zlostavljač, a ako ništa drugo – onda barem psihički. Svidjelo se nama to ili ne, statistika ne laže.

Možda je neće tući, ali će joj govoriti da je debela, nabijati joj osjećaj krivnje što (po njegovom mišljenju) nema vremena za njega ili djecu, ispitivati je gdje je bila i što je danas radila, je li ne daj Bože bila na poslovnom ručku s kakvim muškim kolegom…

Prigovarat će i prijetiti ljubavnicom ako nema dovoljno seksa jer je preumorna, u težim slučajevima prisilit će je jer je ionako on najbitniji.

Oni hrabriji zalijepit će joj šamar jer je preizazovna otišla na posao ili joj zaprijetiti da će vidjeti svoga Boga kad se vrati.

Druga strana priče je da sukobi proizlaze i od strane žena. Žena koja dobro zarađuje i koja skrbi o obitelji je snažna, neovisna žena koja muškarca ustvari niti ne treba.

S takvom je teško izaći na kraj ako niste moderan i samosvjestan muškarac koji će je podržati i bodriti u svemu. Ona će se prije odlučiti napustiti partnera nego nezaposlena žena budući da ima resurse kojima to može napraviti. Za jednog muškarca, takva samosvjesnost i njena sigurnost vrlo često su prevelik teret.

Ne radi se samo o bogatim ženama

I tu opet dolazimo do početka, a to je patrijarhat u kojemu je većina od nas odrasla.

Kad sam se bavila ovim istraživanjem, nisam mislila samo na naše poduzetnice i uspješne žene koje pune naslovnice novina i uzor su svima nama.

Mislila sam i na blagajnice s dvoje djece čiji supruzi kod kuće gledaju utakmice po cijele dane i čekaju da ona donese kruh na stol. Mislila sam na studentice koje su ujedno i majke, na one koji tek počinju karijeru. Što se događa unutar njihova četiri zida kad zatvore ulazna vrata najvjerojatnije nikad nećemo znati. Možda ni ne želimo.

Ali ta društvena dogma o uspješnom muškarcu i ženi koja kod kuće čeka s večerom jednostavno nije moja furka. Baš kao što nije ni mnogim mladim i ne tako mladim ženama u Hrvatskoj.

O tom problemu treba progovoriti. I to jako glasno.

Voljela bih jedno takvo istraživanje provesti u Hrvatskoj, ali bojim se da bi rezultati bili više nego poražavajući. Sve dok naši muškarci od svojih očeva ne nauče da je žena u svemu ravnopravna, da je u redu da ponekad i više zarađuje, te da je u tome muškarac mora podržati, a ne zlostavljati, naša ekonomija i društvo u cijelosti neće ići naprijed.

1993. godine Ross Macmillan i Rosemary Gartner nisu došli samo do gole statistike.

Uspjeli su dokazati nešto što je bila bolna tabu tema nasilja u obitelji: zaposlenost i karijera žene povećava, umjesto da smanjuje, rizik od zlostavljanja u obitelji. Izazov je to za cijelo naše društvo koje teži egalitarnosti obaju spolova.

Norma muške dominacije i ženske zavisnosti mora biti ukinuta.

Dok se to ne dogodi, nasilje će biti sredstvo kojim će muškarac ponovno pokušati dominirati ženom koja je uspješnija od njega.

Piše: Dubravka Lisak; dubravkalisaa@gmail.com

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn