Zdrav odnos
s novcem

Koju plaću očekujete? Kako odgovoriti na to pitanje na razgovoru za posao

Koju plaću očekujete? Kako odgovoriti na to pitanje na razgovoru za posao

Intervjui za posao stresni su sami po sebi. Pripremate se za sva moguća pitanja, a jedno od tih je svakako ono koju plaću očekujete. Iako ovo pitanje može doći tek u završnom krugu razgovora kad ste već na dobrom putu da posao i dobijete pa vam to može uliti dozu sigurnosti, na pitanju o plaći knedlu u grlu imaju gotovo svi. Čak ni poslodavcima to nije pitanje nije najdraže jer znaju da će vjerojatno morati pregovarati ili izgubiti osobu preko puta stola samo zbog raskoraka u očekivanjima.

Komunikacija u pregovorima za posao može značiti i dobivanje tog posla. Određena doza pozitivne bahatosti je poželjna, ali ne želite ispasti prenapuhana osoba. Dobro je biti samouvjeren jer je stav bitan za bolje pregovaranje o plaći, no na kraju su ipak iskustvo i vještine te koje vas čine stručnima, tj. podobnima za dobivanje nekog posla.

Naravno da je lakšeg pregovarati nekom tko već ima posao pa sad želi prijeći negdje drugdje nego onom tko već godinu dana traži posao. Lakše je ostaviti dobar dojam kad si opušten ili zatražiti iznos kojeg se inače ne biste usudili.
Ono što je poželjno izbaciti jesu signali nesigurnosti.

Riječi poput Mislim da…, Pa znate… ili Po mom mišljenju iz rečenica jer vas to u očima onog tko sluša čini nesigurnima, ali i pomalo nestručnima. Suzdržite se i od pretjeranog razmišljanja naglas jer errm nije dobar start.

Možete skrenuti razgovor i prebaciti lopticu na drugu osobu protupitanjem A koju plaću vi nudite?, no postoji mogućnost da vas to učini još više nesigurnima. Što ako poslodavac nudi znatno manju plaću od očekivane? Realnost je da će vam potencijalni poslodavac vjerojatno ponuditi puno nižu od one koju je spreman finalno izdvojiti za vašu poziciju, ali u tom trenutku zbog želje da dobijete posao možete odustati od traženja višeg iznosa (unatoč tome što prostora za povećanje sigurno ima).

Na stranu pitanja zašto raspon plaće nije naveden u oglasu za posao i kada biste zapravo trebali razgovarati o plaći – odmah na prvom razgovoru kako ne biste trošili međusobno vrijeme ili tek na kraju kad uvjerite potencijalnog poslodavca da ste vi the one – ovo su tri primjera odgovora koja zvuče bolje od errm, pa mislim negdje oko xy eura i sličnih verzija, a koja je preporučio Harvard Business Review:

Odgovor #1:

Tražim kompetitivnu plaću koja odgovara iskustvu i vještinama koje imam. Po mom istraživanju i očekivanjima na ovom poslu, očekujem da mi plaća od x eura do y eura. Naravno, otvorena sam da razgovaramo o ukupnom paketu benefita jer je plaća samo jedna stavka, jer se veselim raditi u ovoj firmi.

Odgovor #2:

Obzirom na moje dosadašnje iskustvo i znanje koje imam u (ime branše u kojoj radite), očekujem da mi plaća bude od x eura do y eura*. Znam da mogu opravdati očekivanja i dogovorenu plaću, a možemo razgovarati o svim benefitima za zaposlenike koje imate.

*Upita li vas osoba s druge strane na osnovu čega ste došli do izrečenog iznosa, možete odgovoriti kako ste pričali s kolegama iz drugih sličnih tvrtki te da ste na osnovu toga formirali visinu plaću.

Odgovor #3:

Po onom što sam istražila, za ovu poziciju i razinu iskustva i znanja, plaće se kreću od x eura do y eura. Voljela bih da pričamo o cijelom paketu benefita, jer mi plaća nije presudni element. Najvažnije mi da mogu pokazati i raditi na poslu ono što znam te da ima mogućnosti za napredovanje.

Odaberite neke rečenice iz ova tri odgovora i prilagodite ih sebi, kako biste zvučali iskreno. Poželjno da je istaknete neke kvalifikacije koje vam dodatno mogu pomoći oko pregovaranja.

Ako se pak nekim slučajem dogodi da poslodavac prvi komunicira kako je spreman za tu poziciju i vaš budući posao izdvojiti xy eura, a vama taj iznos nije poželjan, možete postaviti pitanje poput Ima li tu prostora za pregovore? ili Shvaćam, računala sam na viši iznos. Imate li neke dodatne benefite za zaposlenike?

Unatoč napretku, žene i dalje imaju manje plaće od muškaraca. Nerijetko i rade u slabijoj plaćenoj branši, odnosno na slabijim pozicijama, ali čak i visokostručne žene nažalost traže manju plaću od svojih kolega.

Jedno istraživanje u Argentini pokazalo je da žene pitaju za 6% nižu plaću, a drugo provedeno među doktorima u SAD-u došlo je do sličnih rezultata: ženama je idealna početna plaća bila na 92% idealne plaće muškaraca. Žene em pitaju manje, em dobiju manje plaće pa tako u EU žene u prosjeku zarađuju 13% manje od muških kolega.

Ono što valja znati da razlike u plaći počinju od starta karijere. Tijekom vremena se razlika akumulira. Za kraj želim ostaviti ovaj podatak koji tjera na razmišljanje:

Ako na početku tražite samo 1000,00 eura manje na godišnjoj razini, dugoročno se gubitak akumulira na 500.000 eura manje.

Izvor: Sage journals

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn