Zdrav odnos
s novcem

Koji su trendovi nabave u 2023.? Evo što kaže struka!

Koji su trendovi nabave u 2023.? Evo što kaže struka!

Već smo polako zakoračili u 2023., pripremili planove i optimizam za razdoblje ispred nas. Stručnjaci kažu da je 2022. godina bila izuzetno izazovna i da se situacija na tržištu globalno smiruje. I nemojmo se zavaravati da se 2023. nećemo suočavati s određenim poremećajima u lancima opskrbe. No, na nama je kao profesionalcima u nabavi kao jedan od zadataka da pripremimo strategije kako se nositi s novim izazovima.

Na čemu treba biti fokus nabave u 2023.?

1. Održivost

Postali smo svjesni da sve više naših dobavljača i kupaca preferira partnere koji vode računa o održivosti u poslovanju te utjecaju na okoliš.

McKinsey je proveo istraživanje još 2016. gdje je utvrđeno da 80 posto emisije ugljika prosječne tvrtke dolazi iz lanca opskrbe. Na Nabavnoj konferenciji u Portorožu u svibnju, spomenula sam da je jedan od načina uvođenje KPI kojim se mjeri neki od parametara održivosti kod dobavljača.

2. Jačanje suradnje s dobavljačima

Svojim klijentima uvijek naglašavam da je Upravljanje odnosima s dobavljačima jedna od ključnih strategija stvaranja dodatne vrijednosti. I ova godina, kao i zadnje dvije pandemijske, pokazale su da su isporuke od dobavljača s kojima smo uspostavili partnerske odnose bile manje rizične i puno sigurnije.

Definitivno ovu strategiju treba jačati još više i to ne samo na osobnoj razini, već na način pronalaženja zajedničkih interesa i sinergije ulaganja u takav odnos.

3. Korištenje podataka i analize

Za donošenje odluka ključni su točni i ažurirani podaci. No, prilikom kreiranja strategije važno je sagledati i širu sliku, odnosno pokazatelje koji se odnose na cjelokupni lanac opskrbe, kao i na poslovanje.

Posebno mi je drago da sam i na ovogodišnjoj Kontroling konferenciji imala prilike izlagati o važnosti međusobne suradnje nabave i kontrolinga, kako bi se pomaknulo gledište nabava = trošak, na nabava = stvaranje dodatne vrijednosti.

4. Digitalizacija

Automatizacija procesa postala je trend u vrijeme pandemije, no definitivno digitalizacija i dalje treba ostati u fokusu u cilju ubrzavanja procesa, smanjenja troškova, prevencije grešaka, ali i same održivosti i utjecaja na okoliš.

Prema zadnjim podacima, očekuje se da će globalna potrošnja u 2023. na digitalnu transformaciju dosegnuti 6,8 trilijuna dolara.

5. Zalihe

Koliko investirati u zalihe da održimo redovno poslovanje, a ne narušimo likvidnost? Ova i prošla godina promijenile su taj stav na način gomilanja zaliha u cilju smanjenja rizika rasta cijena i nedostupnosti.

Foto: Pexels

Nagovještajem recesije koja će utjecati na smanjenje potrošnje definitivno se ukazuje potreba vrlo sustavnog i detaljnog praćenje zaliha kako bi se osigurala stabilnost poslovanja.

6. Razvoj kompetencija i akvizicija talenata

Unatrag zadnje dvije godine prateći portale, primijetila sam daleko više oglasa za radna mjesta u nabavi, što s jedne strane govori da se prepoznaje važnost nabave, no s druge strane da su i sve češći odlasci kadrova. Stoga, iako je na zadnjem mjestu u ovom pregledu, jedan od ključnih trendova svakako treba biti strategija razvoja, ali i zadržavanja kadrova u nabavi.

Posebno mi je drago da svoj doprinos dajem kroz Program Nabavne akademije u 3 modula koja trenutno upisuje polaznike 13. generacije.

Na kraju bih voljela zaključiti s još jednu važnu stvar: promjena percepcije nabave. Do sada se nabavu smatralo kao odjel u koji se idemo umiroviti, ali pandemija i nestabilnost lanca opskrbe, koliko god negativni bili, stavili su nabavu u fokus. Odjednom je nabava postala jedna od ključnih karika u poslovanju. Da se razumijemo, mi nabavljači oduvijek znamo da je tako, a sada se napokon i percepcija drugih počela mijenjati.

Želim da 2023. godina bude zaista godina promjena u nabavi i godina kada ćemo napokon nabavu staviti na pijedestal, uz bok prodaji, marketingu, proizvodnji…

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Malene Rydahl: Istraživanja su pokazala da novac ne utječe na sreću kod samo 1% ljudi

Prijava za članice

Pretraga

znn