Zdrav odnos
s novcem

Koje sve vrste TV ili YouTube emisija postoje i kako one mogu pomoć postojećem biznisu?

Koje sve vrste TV ili YouTube emisija postoje i kako one mogu pomoć postojećem biznisu?

Kao što možete zakupiti oglasni prostor u medijima, tako možete financirati i emitirati emisiju na televiziji ili se krenuti snimati za vlastiti YouTube kanal. Zašto se ne biste sa svojim znanjem i iskustvom ubacili u te influencerske vode i tako pomogli svom biznisu?!

Od snimanja TV emisija ili onih za YouTube možete ostvarivati prihode iz više izvora pa to može biti i zaseban biznis, a može vam sa sigurnošću pomoći podići vidljivost i prodaju postojeće robe ili usluga.

Evo par korisnih primjera za kakvu se emisiju možete odlučiti

1. Talk show

Neke se emisije mogu brzo i jednostavno pokrenuti poput talk showa. Za to nam treba jedan voditelj (može i dva) i jedan ili dva gosta po emisiji. Teme mogu biti različite. Zbog brandiranja za poduzetnicu bi bilo dobro da ujedno bude i voditeljica emisije, ali nije nužno. Ona može biti povremena gošća showa koju će se predstavljati kao autoricu ili producenticu emisije, a i tako će nastupati u izjavama za medije.

U talk show se može ubaciti i neka dodatna rubrika/TV prilog. Forma je to u kojoj se kroz seriju epizoda može otvoreno razgovarati o brojnim korisnim temama, a edukacija javnosti kroz takve razgovore može poduzetnici donijeti zainteresiranije kupce i povećanje prodaje njezinih usluga ili robe.

Scenografija ne treba biti skupa, može biti minimalistička, a i može se unajmiti za potrebe snimanja. Ideja nije da se u samoj emisiji na televiziji razgovara o proizvodima sponzora, iako je i to moguće ali to onda nije talk show nego promidžbeni program. Talk show je kad sugovornici razgovaraju o temama koje zanimaju određenu ciljanu publiku. Sponzori će se na emisiji istaknuti na za to zakonom predviđene načine.

2. Podcast

Kod nas se na YouTube-u pojavljuje puno emisija gdje voditelj i gost razgovaraju na određenu temu, ali se nazivaju podcastom. U originalu je podcast zamišljen kao razgovor kojeg slušaš dok se primjerice voziš na posao i nalazi se na nekoj od platformi za podcast.

Od takve emisije zaista ne trebamo očekivati neku posebnu scenografiju jer se kreatori u startu kroz naziv emisije ograđuju od očekivanja skupih vizuala i upućuju nas na slušanje razgovora. Meni se osobno sviđa ta forma i obožavam kvalitetne razgovore s puno zanimljivih pitanja i razmjene informacija! Ta različitost u pristupu zaista ostavlja prostora da odaberemo što nam odgovara. Sa snimanjem podcasta možemo krenuti čak i uz pomoć jedne jedine kamere koja će u tom slučaju u kadru istovremeno držati oba sugovornika.

Istom se kamerom mogu naknadno snimiti voditeljeva pitanja, ali nije nužno jer je podcast zaista forma koju se sluša pa se radije pobrinite da sadržaj bude vaaauuu. Ako si pak možemo priuštiti tri kamere na setu, tada ćemo imati i krupne kadrove voditelja ili voditeljice i sugovornika. Kod takvih se emisija i montaža radi na setu pa je sve brzo gotovo.

Foto: Pexels

Ako je razgovor dobro pripremljen, samo snimanje može trajati tih pola sata koliko je dogovoreno da traje jedna epizoda. Neki vole duže epizode i to je u redu. Ponavljanja nisu nužna jer se loše postavljeno pitanje ili krivi odgovor lako mogu izbacit naknadno. Naravno, uvijek je poželjno na setu imati urednika koji je upućen u temu i koji će u slučaju da je neko pitanje jako važno za kontekst emisije – jednostavno tražiti da se ponovi prilikom snimanja. Nikakav problem.

Ova je forma vrlo interesantna jer omogućuje snimanje više epizoda jednu za drugom. Uvijek savjetujem klijente da snimaju više emisija u jednom danu, koliko je moguće bez da se to odražava na kvalitetu epizoda. U tom slučaju se cijena snimatelja i realizatora emisije dijeli s brojem epizoda pa u konačnici produkcija ispadne znatno jeftinija. Nacionalne televizije znaju u jednom danu isto snimati više epizoda pojedinih emisija, kad je to naravno izvedivo (jer nije uvijek), a voditelji se u pauzama presvuku kao da je riječ o potpuno drugom danu snimanja. Ako to rade velike TV kuće zašto ne bi i poduzetnici.

3. Reality show

Reality je posebna vrsta TV emisije gdje pratimo živote običnih ljudi koji se uglavnom natječu za vrijednu nagradu. Iako će se mnogi sjetiti popularnog Big Brothera, današnji reality programi mogu biti više korisni za gledatelje. Dobar autor formata znat će osmisliti izvrstan reality na svaku temu, ali pritom je važno odraditi i dobar casting.

Natjecatelji su vrlo bitan faktor u konačnom uspjehu ovakvog showa, a poduzetnici ne moraju biti TV voditelji nego članovi žirija ili dobiti drugu korisnu ulogu unutar showa za osobni branding dok se oko njihovih proizvoda ili usluga gradi zanimljiva priča. Reality ne treba čak ni imati veze s njihovim područjem interesa, nego glavna nagrada mogu biti upravo vaši proizvodi ili usluge.

Poduzetnik koji proizvodi ili prodaje sportsku opremu može investirati u reality u kojem se npr. 12 amaterskih sportaša natječe u postizanju najboljih rezultata iz pojedinačnih sportova. Može se napraviti i kulinarski reality u kojem bi se kandidati natjecali u osmišljavanju i kuhanju najbržih zdravih obroka. Može se osmisliti i show u kojem troje različitih kandidata, svaki sa 150 eura radi makeover doma drugog natjecatelja, potom se međusobno ocjenjuju dok stručnjaci iz područja dizajna i nekretnina također komentiraju njihove odluke i umijeća.

4. Kviz i game show

Osobno sam strastveni kreator kvizova znanja ili malo drugačijih game showova. Sustavno pratim nove kvizove koji se nude u svijetu i svaki dobiva sjajan publicitet jer kvizovi jednostavno imaju svoju publiku! Voljela bih kad bi se poduzetnici odlučili investirati u proizvodnju domaćeg kviza, a vjerujem kako bi takav pothvat dobio i dobar publicitet kao i svaka pojedina epizoda kviza.

Kako kviz može pomoći vašem biznisu? Pitanja koja se kreiraju za kviz mogu biti iz područja kojim se bavite, možda scenografija može biti vaša, a vaši proizvodi mogu biti glavna nagrada oko koje se sve vrti. Npr. ako ste IT kompanija koja proizvodi sjajne programe, tada se kviz može igrati na vašoj platformi koja će se kroz to brandirati. Igrači kviza postat će vaši budući kupci. Dodatni sponzori mogu financirati i pojedine rubrike kviza i što je još zanimljivije – sponzorirati druženja poput pub kvizova diljem Hrvatske.

Još jedan sjajan benefit kvizova jest mogućnost igranja na društvenim mrežama ili posebnoj aplikaciji na kojoj se također mogu oglašavati vaši proizvodi. Kviz se također može distribuirati na strane televizije i portale, licencirati i prodavati, u originalu i u različitim verzijama za različite publike – npr. Kids verzija.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn