Zdrav odnos
s novcem

Koja je svrha životnog osiguranja?

životno-Osiguranje

Koja je svrha životnog osiguranja?

Bilo je to prije 15 godina, radila sam u jednoj stranoj banci na glavnom zagrebačkom trgu, došla mi je gospođa u crnini, blijeda, uplakana i uplašena. Sjećam se da su prije nekoliko mjeseci njen suprug i ona podizali kod mene stambeni kredit. Govorila je nerazumljivo i neutješno, tek kada mi je dala papir koji je držala u ruci, shvatila sam da je suprug preminuo.

Suprug je bio moj VIP klijent, sudac s visokim primanjima, a podigli su poprilično visok iznos stambenog kredita. Ona je bila svjesna da sama ne može nadalje otplaćivati mjesečne rate kredita. U to vrijeme politika banke bila je obavezno životno osiguranje umjesto jamaca i to na puni iznos kredita (ne moram govoriti kako su se klijenti bunili zbog visoke premije osiguranja). Gospodin sudac imao je policu životnog osiguranja koja je pokrila u cijelosti iznos stambenog kredita, tako da je njegova supruga naslijedila nekretninu za koju više nije trebala platiti ni kune.

Nažalost, u 24 godine bankarskog staža, svjedočim vrlo malo ovakvim scenarijima financijske odgovornosti.

Navest ću vam i drugi scenarij, nažalost, znatno češći.

Prije nekoliko godina, klijent podiže kredit za adaptaciju roditeljske kuće i još jedan gotovinski, maksimalno se zadužuje jer je supruga upravo rodila drugo dijete. On je profesionalni vozač, stalno na terenu, svaku kunu ulažu u kuću, koja i nije njihova već od njegovih roditelja.

Po jednom kreditu ugovorio je minimalni iznos obveznog osiguranja po kreditu koje je nakon godinu dana prestao plaćati i polica je postala nevažeća. Nažalost, smrtno je stradao na cesti. Njegova supruga naslijedila je dva kredita, ostala bez jedinog prihoda u kući, nakon nekoliko mjeseci bila je primorana vratiti se s djecom svojim roditeljima.

Ove primjere navodim kako bi vam pobliže objasnila što znači financijska odgovornost te smisao i svrha životnog osiguranja.

Životno osiguranje = osiguranje života!

Ugovoriti životno osiguranje znači;

 • financijski ste odgovorni prema svojoj obitelji i nasljednicima,
 • brinete o financijskoj sigurnosti obitelji,
 • odgovorno se ponašate prema svojim financijskim zaduženjima,
 • osigurali ste si određenu svotu novaca po isteku osiguranja

Često čujem štedim ili investiram u životnom osiguranju, no to nije štednja jer vam sredstva nisu dostupna dok ne umrete, nije ni investicija jer s životom se ne špekulira.

Postoje police životnog osiguranja sa štednom komponentom ili investicijskom ili osiguranje od teških bolesti i sl., no one bi se trebale ugovarati kao drugo ili treće osiguranje kada već posjedujete policu koja pokriva sva vaša financijska zaduženja i financijski ste osigurali svoje nasljednike.

Pitanja na koja si trebate dati odgovor prije ugovaranja police životnog osiguranja

 • Zašto ugovaram? – Da zaštitim obitelj od dugova, da financijski osiguram obitelji
 • Na koji iznos? – Minimum na iznos postojećih financijskih zaduženja. Na željeni iznos za trošenje u „mirovini“.
 • Na koji rok? – Koliko dugo planiram živjeti?
 • Tko će biti korisnik u slučaju smrti, a tko po doživljenju?

Prilikom ugovaranja police se ne zamarajte pitanjem koje osiguranje jer oni se često spajaju, međusobno kupuju, imam jednu ugovorenu policu koja je već 4 puta mijenjala osiguravajuću kuću, ne nasjedajte na obećane bonuse, prinose jer prodavači nisu vidovnjaci i ne mogu vam predvidjeti budućnost za 10, 15, 30 godina

Jedina zagarantirana svota je osigurana svota.

Imajte na umu da su prodavači plaćeni na proviziju po svakoj ugovorenoj polici

Mnogi raskidi polica životnog osiguranja nastaju upravo kada shvatite da niste zaradili na svojoj štednji ili investiciji i tada dolazi do najvećeg gubitka.

Raskid police životnog osiguranja je najcrnji scenarij jer za prve 3 godine ne dobivate ništa, nadalje dobivate iznos otkupne vrijednosti koji je daleko manji od uplaćenih sredstava.

Možda niste znali:

 • policu možete zamrznuti,
 • ugovoriti moratorij,
 • možete podići kredit uz zalog police,
 • policu možete kapitalizirati i ne plaćati ništa do isteka ugovorenog razdoblja.

Ako želite biti financijski odgovorni, svakako preporučam ugovaranje police životnog osiguranja, ponajviše ukoliko ukućani ovise o vašim prihodima ili imate financijska zaduženja.

Imajte na umu što ostavljate u nasljedstvo – dugove ili financijsku sigurnost?!

Za kraj želim napomenuti dvije stvari. Već 2 godine radim kao neovisni financijski coach, što znači da ne radim s financijskim institucijama, ne prodajem njihove proizvode ni usluge i ne radim za proviziju. I ukoliko ugovorite policu životnog osiguranja – niste aktivirali zakon privlačenja, možete mirno spavati. ☺

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Jere Dumanić: Cilj nam je postati nacionalni brend koji će pružati vrlo kvalitetne usluge mobilnih autopraonica diljem Hrvatske

Poduzetnik ste i nemate vremena? Katarina Zubatović otkrila je zašto vam treba virtualni asistent, ali i kako postati jedan

Hustle kultura: 3 načina kako da se rasteretite od ovog zabrinjavajućeg trenda

Prijava za članice

Pretraga

znn