Zdrav odnos
s novcem

Kazališna predstava „Novac“ ima cilj razvijati financijsku pismenost kod djece i mladih

Kazališna predstava „Novac“ ima cilj razvijati financijsku pismenost kod djece i mladih

Djeci su više nego ikada potrebna znanja, kompetencije i vještine koje će im omogućiti brže i lakše uključivanje u buduća zanimanja i svijet rada.

Financijska pismenost podrazumijeva posjedovanje, odnosno kombinaciju određenih znanja, vještina i stavova koji zajedno s kvalitetnom informiranosti pridonose donošenju primjerenih odluka vezanih uz financije. Taj skup znanja nužan je za funkcioniranje u današnjem društvu, odnosno, financijsko neznanje može ostaviti dugoročne posljedice na pojedinca i njegov socijalni status. Zato je financijsko opismenjivanje potrebno provoditi u što ranijoj dobi.

Sve to Udrugu Biti bolji iz Osijeka potaknulo je na realizaciju kazališne predstave „Novac“ koja će djeci omogućiti informiranje i edukaciju o značaju financijske pismenosti te ih potaknuti na odgovoran odnos prema novcu i štednji.

Kazališna predstava

Predstava “Novac” iz različitih povijesnih, kulturoloških i geopolitičkih kutova promatra pojam novca kao pokazatelja vrijednosti te kroz konkretne primjere djeci i mladima pojašnjava osnovne pojmove u vezi s novcem i novčanim sustavom.

Radnja se vrti oko dvoje putnika kroz vrijeme, Siri i Ori, koji daju povijesni uvid u stvaranje nama nužnog sredstva razmjene dobara igrajući minijature epohalnih trenutaka naše prošlosti na komičan i edukativan način.

Mogu li nam vremenski putnici reći kakav će put novac imati u budućnosti? Siri i Ori, nerazdvojni su brat i sestra koji se vole pjesnički i glazbeno izražavati. Njihove igre i zagonetke bude uspavanu maštu razvijajući umove prisutnih. Da bi putovali vremenskim linijama, Siri i Oriju potreban je novac koji pretvaraju u svoju valutu – vrijeme. U ovoj dimenziji, uloženo vrijeme u rad pretvara se u novac.

Ciljna skupina i premijera

Ciljna skupina su učenici osnovnih škola (u dobi od 6-15 godina), od prvog do osmog razreda te učenici prvih i drugih razreda srednjih škola (u dobi od 15-16 godina).

Predstavu planiramo izvesti dvaput premijerno u Dječjem kazalištu u Osijeku ili drugom prikladnom prostoru, najkasnije do kraja travnja 2024., a na koju će biti pozvani učenici iz Osijeka, Osječko-baranjske županije i učenici iz županija u Slavoniji.

Realizacija kazališne predstave nije sama sebi cilj, već je cilj podizanje svijesti o novcu i financijskoj pismenosti kod djece i mladih te rušenje predrasuda o novcu. Povrh svega, cilj je i da se predstava „Novac“, nakon premijere, igra u osnovnim i srednjim školama, mjesnim kazalištima, knjižnicama i drugim prikladnim prostorima tijekom iduće tri godine.

Osnovne predrasude o novcu

Novac kvari ljude. Novac je preduvjet za zadovoljstvo. Novac je mjerilo uspjeha. Prljavi novac! Novcem možemo kupiti sve, pa i sreću. Bogati ljudi kupuju novcem moć (utjecaj, zdravlje, prijateljstvo). Naš školski sustav obrazuje „skupljače“ novca. Novac se donira samo zbog nečijeg ega. Današnji odnosi svode se samo na novac. Novac donosi loše društvo, uništava slobodu, uzrokuje stres itd.

Poseban poziv donatorima i sponzorima.

Vaša im je podrška iznimno važna! Obzirom da do sada još uvijek nisu prikupljena sva potrebna sredstva za održavanje kazališne predstave “Novac”, možete financijski podržati ovu inicijativu prijavom na bitibolji4@gmail.com. Realizacija predstave, koja će premijerno biti prikazana iduće godine u Osijeku, ide preko udruge Biti Bolji iz Osijeka. Također, predstava može podržati uplatom na račun udruge IBAN: HR7823600001102436170, Zagrebačka banka (donacijom ili sponzorstvom).

Pozivamo sve škole iz Hrvatske koje se žele uključiti u projekt i kod sebe ugostiti ovu predstavu, da se jave na bitibolji4@gmail.com

Foto: Časopis Poduzetnik

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn