Zdrav odnos
s novcem

Kako znati jesmo li žrtva ekonomskog nasilja: Kome prijaviti nasilje i kako ga dokazati?

ekonomsko-nasilje

Kako znati jesmo li žrtva ekonomskog nasilja: Kome prijaviti nasilje i kako ga dokazati?

Nasilje nažalost ima više oblika. Osim fizičkog, koje je najjasnije vidljivo, postoji psihičko, spolno i ekonomsko nasilje sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji (Narodne novine br. 70/17, 126/19).

Ekonomsko nasilje

Tim je zakonom, u članku 10. stavku 1. točki 5., ekonomsko nasilje određeno kao zabrana ili onemogućavanje korištenja zajedničke ili osobne imovine, raspolaganja osobnim prihodima ili imovine stečene osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i za skrb o djeci.

Najčešće žrtve svih oblika nasilja u obitelji su upravo žene. Kako one koje su ekonomski ovisne o nasilniku, tako i financijski neovisne žene. Potpuno je jasno da se financijsko nasilje ne mora događati samostalno, već može biti isprepleteno sa svim ili nekim drugim oblicima nasilja.

Naravno, što je situacija u društvu lošija, pa i uzrokovana pandemijom korona virusa, to će nasilja biti više i teže se protiv njega boriti.

Duboko vjerujem da je najučinkovitiji oblik borbe protiv nasilja nad ženama osnaživanje žena (koja radimo kroz ovaj portal).

Žena koja je obrazovana, kontinuirano se educira, financijski je pismena, zdravog mindseta, koja zna svoja prava i njeguje zdrave odnose, ako nasilje i doživi, moći će se protiv takvog nasilja boriti na odgovarajući način.

Učinkovit način borbe protiv nasilja nad ženama je također i podizanje djece koja će naučiti da je nasilje nepotpuno neprihvatljivo.

Također, znam da su to procesi koji se događaju postupno i koji traju.

Kome prijaviti nasilje u obitelji?

Žene koje trenutno trpe nasilje u obitelji, nasilje mogu prijaviti policiji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb.

Nasilje također može prijaviti osoba koja ima saznanja da se nasilje događa nekoj drugoj osobi, a dužni su ga također prijaviti zdravstvene ustanove, odgojno obrazovne ustanove, stručni djelatnici u sustavu socijalne skrbi, vjerskih ustanova, humanitarnih i civilnih organizacija.

Jako je važno imati sredstva kojima ćete biti u mogućnosti dokazati svoje tvrdnje

Primjerice, izvode iz bankovnih računa o trošenju zajedničkog novca, preslike računa, tekstualne poruke, podaci osoba koje mogu potvrditi vaše navode. U slučaju fizičkog i spolnog nasilja, potrebno je obaviti liječnički pregled kako bi liječnik točno utvrdio ozljede i napisao nalaz koji će također služiti kao dokaz.

Nasilničko ponašanje može biti sankcionirano kao prekršaj ili kazneno djelo. Temeljna razlika je da su kaznena djela teže povrede zaštićenih društvenih vrijednosti te ih stoga prati stroža društvena osuda (tj. kazna).

U Kaznenom zakonu (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19) propisano je niz kaznenih djela koja se mogu počiniti kao oblici nasilničkog ponašanja (teška tjelesna ozljeda, pokušaj ubojstva, kaznena djela protiv spolne slobode).

Osim toga, u članku 179. a Kazneni zakon propisuje kazneno djelo nasilja u obitelji koje čini onaj tko teško krši propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod člana obitelji ili bliske osobe izazove strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba ili je dovede u ponižavajući položaj ili stanje dugotrajne patnje, a time nije počinjeno teže kazneno djelo. Za to kazneno djelo je propisana kazna zatvora od jedne do tri godine.

Drage žene, vi vrijedite, nasilje nikada nije izraz ljubavi već je upravo njezino negiranje.

Velika prednost informatičke tehnologije je da su nam informacije dostupnije nego ikada prije. Ulažite u sebe, pomažimo jedna drugoj, odgajajmo dječake koji će poštovati i voljeti svoje žene, a djevojčice koje će se hrabro znati zauzeti za sebe.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn