Zdrav odnos
s novcem

Kako znati jesam li žrtva online ljubavnog prevaranta?

Kako znati jesam li žrtva online ljubavnog prevaranta?

Povodom međunarodnog dana nasilja nad ženama, htjela bih pokrenuti još jednu vrstu nasilja nad ženama, a to su online ljubavni prevaranti. Smatram da se o ovoj temi vrlo malo piše, tek povremeno koji članak o žrtvama kojima se potakne da se žrtvu još više napada jer nije bila pametnija. Čak je i nakon filma The Tinder Swindler, nekako prevarant ispao faca, a one glupe babe s previše para.

Drage moje žene, to se može dogoditi nama, našim prijateljicama, kćerima itd. Riječ je o očito dobro organiziranoj grupi ljudi sa savršeno složenom pričom. Namjerno koristim riječ ljudi, jer iako se takve prevare većinom dešavaju ženama, u manjoj mjeri i muškarci budu žrtve te vrste nasilja.

Saznanje, sram ili linč okoline

Prije par godina pročitala sam jednu knjigu koju je napisala žrtva ovog tipa nasilja koja je izjavila da ne zna boli li ju više saznanje da je prevarena, sram koji je doživjela ili linč okoline. Na kraju krajeva, ona je ostala žrtva ne samo prevaranta već i okoline.

Ta me priča toliko zainteresirala da sam htjela vidjeti kako to izgleda, jer nisam vjerovala da te netko može zavesti online putem.

1. slučaj

Nije bilo teško pronaći ljubav, jer često svima nama koji smo na društvenim mrežama upadaju s porukama Hi beautiful. Iako nikada prije nisam, radi znatiželje sam odgovorila na par tih pozdrava. Većinom je bila riječ o inžinjerima koji rade na naftnim platformama, građevinskim radnicima, američkim marincima i sl.

Od svih, izabrala sam liječnika jer je bio drugačiji. I krenule su poruke. Neko vrijeme trajala su dopisivanja putem društvene mreže, nakon čega je on predložio da se prebacimo na Whatsapp, jer radi na hitnoj, pa mu je lakše tako. Naravno, to sam očekivala i prebacili smo se tamo. Na društvenim mrežama je više bio razgovor u smislu nekakvog upoznavanja, tipa jesi li u braku, imaš li djece. Naravno on je samohrani otac, a supruga je u ovom slučaju preminula od rijetke bolesti.

Prebacivanjem na Whatsapp postao je puno direktniji i izjave ljubavi su bile sve češće. Želio me je upoznati osobno, govorio mi da je sretan što me je pronašao i ponovo vratio ljubav u svoj život. Naravno, iako sam ja u to ušla s namjerom da vidim kako možeš nasjesti na priču, skoro sam i sama nasjela. Par puta sam se ulovila kako razmišljam u smjeru kako je on divan otac. Riječ je o stvarno vrhunskim manipulatorima.

Naša idealna online veza trajala je oko mjesec dana kada je on dobio iznenadan otkaz. I tada je počelo ucjenjivanje. Traženje novaca za platiti račun za internet kako bi mogli nastaviti naše razgovore, Kada sam mu rekla da ne vjerujem da je on kao liječnik ostao bez centa i da ne može sebi platiti jedan običan račun, bio je razočaran u mene. Ljubav njegova života mu ne vjeruje..

Ono što je u mojoj priči bilo super je to da mu ja na njegova inzistiranja nisam slala fotke i nisam željela s njim imati video pozive, jer sam svjesno ušla u tu priču, pa nije imao nekog posebnog materijala za ucjenu. Više se koristio emotivnim ucjenama tipa; Ako me voliš platit ćeš mi internet i slično.

Kada sam mu rekla da ja iznimno cijenim svoj novac i da nije problem pomoći nekom financijski, ali da ne vidim svrhu i da mu 100, 200, 1000 dolara neće spasiti situaciju, došlo je do zahlađivanja odnosa. Nakon što sam mu rekla da potraži novo radno mjesto u nekoj drugoj bolnici ili da pokrene vlastitu praksu, nestao je iz mog života.

Foto: Pexels

2. slučaj

Drugi izazov koji sam prihvatila, bio je jedan holivudski glumac s A liste. Koja od nas ne bi htjela biti +1 na dodjeli Oscara ili čak da jednog dana ta ljubavna priča završi kao Netflixova ljubavna priča? Obrazac je zapravo sličan. Sad tu nema baš puno preminulih supruga jer su tu ipak mediji i informacije se lako mogu provjeriti.

Uglavnom priča je sljedeća, on je XY i to je njegov privatan račun najčešće na Instagramu i povremeno on voli razgovarati sa svojim fanovima, jer najčešće se obraćaju ženama koje prate profile poznatih glumaca. U mom slučaju je malo promijenio priču, jer ne pratim tog glumca, pa je tražio profil svoje prijateljice, a moja profilna fotka ga je podsjetila na nju.

Small talk na Instagramu je bio većinom gdje živim, imam li obitelj, čime se bavim i naravno o njemu (ipak je on Holywood star). Konverzacija na Instagramu je trajala neko vrijeme, a onda je predložio Google chat na njegovom privatnom kanalu. Pogađate… pristala sam. Tko ne bi. Nije da te holivudska zvijezda poziva svakodnevno na svoj privatni chat.

Prvo što mi je poslao na privatnom chatu je bila fotka njegove vozačke dozvole jer to bi trebao kao biti dokaz da je to on. Ok, nakon toga me zamolio za čuvanje privatnosti i da ne sheram njegovu vozačku nikome. I on me tražio da mu pošaljem svoju fotku, ali naravno, ne zna on iz kojeg sam razloga ja prihvatila njegov poziv.

Tada mi je rekao kako sam ga osvojila i kako se on enormno zaljubio u mene. Ovom je glumcu nažalost preminula supruga i cijelo vrijeme razgovora proteže se ta njegova ljubav prema njoj i kako je nakon nje stvarno patio i ja sam mu nakon toliko godina vratila ljubav u njegov život. Dalje planira život u dvoje, brak (nema pitanja želiš li ti to, jer normalno je da jadna žena to želi).

Nekoliko puta sam mu napisala da ne vjerujem u to što se odvija među nama, jer da mi sve to izgleda kao loša Netflixova ili Hallmarkova adaptacija ljubavne priče, ali on je na to dogovorio da mi obećaje da će, kada budemo zajedno, napraviti film o našoj ljubavi.

Nakon određenog vremena mi je rekao da ću morati proći kroz Meet and Greet proceduru (riječ je o procesu kojim se dogovara sastanak poznatih osoba s običnim ljudima) kako bi se mi sreli i zavuvijek živjeli sretno. I naravno, on će mi javiti kada to trebam pokrenuti. Ovo je jedna od uobičajenih prevarantskih praksi kad je riječ o poznatim osobama (jer naravno oni ne mogu sad žicati lovu za platiti račun, već to rade na sofisticiraniji način), koriste se još i skupljanjem novca u dobrotvorne svrhe i sl.

Odlučila sam mu pokazati da ja nisam još jedna ucviljena ženica s Balkana kojoj bi on spasio život brakom, pa sam mu odgovorila da sam razgovarala sa svojim odvjetnikom i da prije Meet and Greet procesa treba potpisati izjavu o privatnosti i tu nastaje drama. Prvo pitanje je bilo zašto sam umiješala odvjetnika, na što sam ja odgovorila da sve takve stvari za mene radi moj odvjetnik, pa će tako i ovo odraditi. Zatim je rekao da će meni za ljubav potpisati sve, ali tek nakon Meet and Greeta, na što sam ja rekla da je to nemoguće. U svom tom prepucavanju, prejaka ljubav je negdje isparila.

Kako sam već rekla, u ovo sam ušla iz znatiželje i zato sam bila oprezna, ali mogu shvatiti žene koje su na ovaj način prevarene. U tim je razgovorima prisutno toliko emocija, toliko strasti i poprilično uvjerljivih poruka, da je vrlo lako biti zaluđen. Svi znamo da je ljubav slijepa, a ovi prevaranti su vješti u stvaranju romantične stupice za žene željne ljubavi. Vjerujte mi, lako je upasti u stupicu savršene ljubavi i stvarno se može dogoditi svakoj od nas.

O ovim situacijama treba pisati, pričati, snimati filmove jer sutra u tu stupicu može upasti naša kćer, sestra, prijateljica. I prestanimo optuživati žrtvu da je sama kriva za svoju situaciju, jer je manipulacija ovom vrstom veza premoćna i jednostavno je u nju upasti. Ako ne vjerujete, idući pit probajte kao što sam i ja probala.

Što kaže struka?

Stručnjaci tvrde kako su za nasjedanje na razne online prevare prvenstveno zaslužni neinformiranost i naivnost, a na emotivnoj razini duboka usamljenost i potreba za pažnjom što možemo povezati i sa skrivenom narcisoindošću jer se osoba ne izlaže svoju posebnost na van, ali očekuje da netko drugi (na prvi pogled veći ili uspješniji od nje) prepoznaje tu posebnost.

Kasnije kada se otkrije ta manipulacija od strane prevaranta, onda se aktivira ovisnički dio jer osobe koje su navikle ugađati, brinuti i spašavati ljude oko sebe pokazuju zabrinutost i empatiju čak i ukoliko im se neki detalji učine nesigurnim i neobičnim. Čak se ponekad pojavljuje i osjećaj odgovornosti za tuđu nesreću.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

5 savjeta kako uštedjeti na osiguranju kuće

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Kako stojite financijski? Donosimo 5 izazova za procjenu osobne financijske situacije!

Prijava za članice

Pretraga

znn