Zdrav odnos
s novcem

Kako zaraditi od hobija? Evo kako je poduzetnica Sanja Penić pokrenula vlastiti biznis iz ljubavi prema poljoprivredi

Kako zaraditi od hobija? Evo kako je poduzetnica Sanja Penić pokrenula vlastiti biznis iz ljubavi prema poljoprivredi

Sanja Penić suvlasnica je poduzeća DigBIZ koja je nakon odlaska u mirovinu od hobija pokrenula potpuno novi biznis – uzgoj i proizvodnju raznih proizvoda od ruže. Što je bila inspiracija, kako je došla do ideje, ali i zašto mirovina ne treba biti razlog da se povučemo u sebe, pročitajte u nastavku!

 • ŽIN: Ti si Sanja u mirovini i uvijek se šalimo s tobom na tu temu. Pa kako izgleda poduzetnička penzija? Čime se sada sve baviš? Što najviše voliš raditi?

Sanja: Mirovina mi je dala mentalnu slobodu. Sada više ništa ne moram i radim stvarno ono što želim i u čemu uživam.

Moj primarni posao od kojeg još uvijek imam najviše prihoda odnosi se na podatke i razmjenu podataka na globalnoj razini. Moja tvrtka radi za jednu veliku globalnu neprofitnu organizaciju čiji sustav svi koriste u logističkim lancima. Nisam možda pravi menadžer, više sam analitičan tip koji uživa u kopanju po podacima i izvlačenju zaključaka iz tih podataka (što pomaže i u vođenju poslovanja). Kako je taj posao prilično u sferi apstraktnog, počela sam prije nekoliko godina sa obradom zemlje i sadnjom – tu su rezultati prilično vidljivi i opipljivi.

Nakon svih eksperimentiranja otkrila sam strast prema ružama i iz toga se rodio ružičnjak od 300-tinjak ruža, a kao kod svakog pravog poduzetnika, krenu se vrtiti ideja kako to monetizirati – tako je u prošloj godini nastao niz proizvoda od ružinih latica.

Foto: proizvodi od ruže

 • ŽIN: Kako si se uopće odlučila na taj zaokret i život na selu uz onaj u gradu?

Sanja: Dvije godine u koroni, potres te činjenica da je rad od kuće postao standard, pridonijele su odluci da treba pronaći alternativnu lokaciju.

Kako smo prije par godina kupili malu kuću pokraj Lipika, odluka je pala da uredim kuću za boravak cijelu godinu, a sad i proširujem i uređujem za manju proizvodnju prehrambenih proizvoda. Život sam tako organizirala da sam većinu vremena u Lipiku a manje boravim u Zagrebu i to uglavnom zbog obiteljskih razloga.

 • ŽIN: Dakle, dvije karijere, dvije lokacije. Kako se kretao tvoj poduzetnički i poslovni put?

Sanja: Kada krenem sa povijesti, gotovo da se uplašim koliko je davno bilo 🙂 . Po završetku fakulteta (ETF), počela sam raditi u INA projektu na projektima (tada) Nove bolnice u Blatu i već tada sam uz redovan posao imala bar još jedan dodatni (programiranje) koji sam vodila kroz samostalni obrt. Tako da sam praktički od 1988. godine u poduzetničkim vodama i sama se čudim koliko sam dugo opstala!

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Sanja: Od straha da nikada neću imati dovoljno, kontinuiranim radom na sebi došla sam do toga da sam svjesna da uvijek mogu zaraditi. Ukratko, jedan dio stavljam na stranu u fondove jer se nemam vremena baviti ulaganjima na dnevnoj bazi, nešto je u nekretninama, a sad ulažem u novi posao proizvodnje.

 • ŽIN: Vodiš li kućni budžet? Koristiš li naš financijski planer ili nešto drugo?

Sanja: U tom sa na granici opsesije. Imam excel tablicu sa mjesecima i danima – upisujem na dnevnoj bazi troškove i prihode i imam okvirni plan na razini godine.

 • ŽIN: Kako ti sve štediš? U što si sve investirala?

Sanja: Jedan dio je u fondovima, nešto u nekretninama. Investirala sam i u jedan poduzetnički poduhvat gdje sam ima jako dobar povrat uloženog tako da bih svima preporučila da kada imate povjerenja u osobu, uložite u njen poduzetnički poduhvat. Vjerujte, isplativo je i to ne samo u novcu nego i svim kontaktima i novim informacijama.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravila s novcem?

Sanja: Nisam dovoljno rano radila na rješavanju strahova tako da sam prilično kasno počela sa investiranjem i opet preporuka svima – krenite sada jer što ste mlađi, to je ulaganje isplativije.

 • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Sanja: Tada je vladala jedna druga klima kada se o novcu nije razgovaralo. Voljela bih da su me već tada učili ne samo kako zaraditi novac, nego kako ga i oploditi.

 • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Sanja: Štednji, kako od ništa napraviti nešto, znanje i sposobnost ti nitko ne može uzeti.

 • ŽIN: Što si kćer naučila o novcu, a što unuke i kako?

Sanja: Mislim da sam uspjela kćerku naučiti kako zaraditi i zadržati novac, a sada smo u procesu uvećanja postojeće štednje.

Uvjerena sam da mi najbolja odluka bila kada smo kćerku poslali na studij van zemlje (Prag). Tamo se osamostalila i naučila upravljati mjesečnom sumom koju je dobila.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene. Koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Sanja: U cijelom konceptu ima jako puno dobrog sadržaja koji treba samo iskoristiti. Možda bih dodala, za one koji to žele, da postanu dio grupe u kojim se dublje uči u ulaganje u dionice te razmjenjuju informacije.

I dodala bih nikada nije dovoljno rano da počete štedjeti i učiti upravljati novcem.

Foto: Privatna arhiva Sanje Penić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn