Zdrav odnos
s novcem

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti mogu značajno doprinijeti povećanju prihoda obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG).

Što su dopunske djelatnosti i zašto poljoprivrednici trebaju razmisliti o njima?

Prema Pravilniku o dopunskim djelatnostima na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, dopunske djelatnosti obuhvaćaju širok spektar aktivnosti povezanih s poljoprivredom koje omogućuju bolje korištenje proizvodnih kapaciteta te bolje korištenje rada članova OPG-a.

Ove su aktivnosti važne iz više razloga. Najprije, one omogućuju generiranje dodatnog prihoda, što je ključno za financijsku stabilnost i održivost poljoprivrednih gospodarstava. Obzirom na to da se poljoprivredna proizvodnja često suočava s različitim izazovima, poput nepredvidljivih vremenskih uvjeta i fluktuacija na tržištu, dopunske djelatnosti pružaju priliku za diversifikaciju rizika. Drugim riječima, smanjuje se ovisnost o jednom izvoru prihoda, što može pridonijeti većoj otpornosti gospodarstva.

Isto tako, kroz optimalno korištenje raspoloživih resursa, kao što su zemljište, objekti, strojevi i radna snaga, dopunske djelatnosti pomažu u povećanju efikasnosti i produktivnosti gospodarstva. Naposljetku, one imaju pozitivan učinak na razvoj ruralnih područja, poticanjem stvaranja novih radnih mjesta i oživljavanjem lokalne ekonomije. Uzimajući u obzir sve navedene prednosti, jasno je zašto bi poljoprivrednici trebali razmisliti o uključivanju dopunskih djelatnosti u svoje poslovanje.

Foto: Unsplash

Kako uvesti dopunske djelatnosti?

Kako bi se obavljala jedna ili više dopunskih djelatnosti na OPG-u, neophodno je zadovoljiti određene uvjete i biti upisan u Upisnik dopunskih djelatnosti. Prije svega, OPG mora imati na raspolaganju potrebne resurse za obavljanje te djelatnosti. Također, mora zadovoljiti sve uvjete za obavljanje određene djelatnosti, sukladno Pravilniku o dopunskim djelatnostima ili bilo kojem posebnom propisu koji regulira tu djelatnost.

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na obiteljskim gospodarstvima tako definira niz dopunskih djelatnosti koje OPG mogu provoditi uz tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju.

Neke od dopunskih djelatnosti su:

1. Proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Prerada vlastitih poljoprivrednih proizvoda u džemove, pekarske proizvode, sokove, ulja, itd.

2. Izrada neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe

Izrada suvenira, nakita, košara i drugih rukotvorina od drveta, slame, vune, izrada eteričnih ulja, krema, sapuna ili proizvoda od cvijeća

3. Pružanje usluga

Uređenje vrtova, cijepanje drva ili bilo koja djelatnost koja obuhvaća rad s traktorima, drugim poljoprivrednim strojevima ili radnim životinjama, savjetodavne usluge o preradi proizvoda i sl.

4. Pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga

Iznajmljivanje apartmana, sobe, organiziranje degustacija, izleti kolima, vožnja biciklima i sl.

5. Pružanje ostalih sadržaja i aktivnosti

Edukacije o uzgoju bilja i životinja, tečaj za izradu tradicijskih proizvoda, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ili stajnjaka, proizvodnja organskih gnojiva, uzgoj divljači i riba, sudjelovanje na manifestacijama i dr.

Savjeti za uvođenje dopunskih djelatnosti

Prije nego što se upustite u neku dopunsku djelatnost, istražite tržište i provjerite postoji li potražnja za Vašim proizvodima ili uslugama. Odnosno, postoji li već široka ponuda onoga što želite ponuditi. Zatim, napravite dobar poslovni plan i definirajte svoje ciljeve, resurse i strategiju za provođenje dopunske djelatnosti. Upoznajte se s propisima i provjerite koje su dozvole i uvjeti potrebni za obavljanje odabrane dopunske djelatnosti.

Isto tako, bitno je da pametno iskoristite dostupne resurse. Postoji niz intervencija iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. koji nude podršku poljoprivrednicima u uvođenju dopunskih djelatnosti. Primjerice, pomoću intervencije 73.13. Ulaganja – Razvoj poslovanja u ruralnim područjima može se sufinancirati od 50 % do 85 % ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti. Isto tako, uz pomoć intervencije 75.02.

Diverzifikacija dohotka poljoprivrednih gospodarstava na nepoljoprivredne djelatnosti moguće je ostvariti 100 % sufinanciranja na prihvatljive troškove poput izrade tradicijskih proizvoda ili usluge u šumarskim djelatnostima. Uz pomoć alata, poput EU Kalkulatora, možete saznati za koje intervencije ispunjavate uvjete.

Naposljetku, budite kreativni! Ne bojte se inovacija i pronađite načine da se istaknete od konkurencije. Ako ste zainteresirani za proširivanje svojih djelatnosti i pokretanje agroturizma, sve potrebne informacije možete pronaći u brošuri IPS Konzaltinga „Kako uspješno pokrenuti agroturizam“.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Priča o cipelama, curama i novcu: Što je uzrok vječno praznog studentskog novčanika?

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Lider u 21. stoljeću: Ne mora biti savršen, ali mora znati kako motivirati i pokrenuti ljude

Prijava za članice

Pretraga

znn