Zdrav odnos
s novcem

Kako uštedjeti na režijama? Slijedite ove upute i uštedite već danas!

Kako uštedjeti na režijama? Slijedite ove upute i uštedite već danas!

Energetska kriza je tu i energetska učinkovitost te održivost sustava ključni su kako bi je zaustavili. Mi žene možemo biti inicijator povećanja energetske učinkovitosti svog doma te tako malim koracima utjecati na smanjenje troškova energenata.

Aktivne i pasivne mjere energetske učinkovitosti

Mjere energetske učinkovitosti koje možemo primijeniti su pasivne i aktivne. Pasivne mjere energetske učinkovitosti odnose se na kupnju i korištenje energetski učinkovite opreme, dok se aktivne mjere energetske učinkovitosti odnose na aktivno sudjelovanje nas potrošača te korištenje opreme na energetski osviješten način.

Iz ovog se može zaključiti da iako uložimo u energetski učinkovitu opremu, a ne koristimo je na pametan način, ta oprema će i dalje nepotrebno trošiti energiju i stvarati dodatni trošak.

U prosječnom kućanstvu, najviše energije otpada na sustav grijanja i to čak više od 60 posto. Potrošnja tople vode je oko 10 posto, isto kao i energija potrebna za kuhanje. Ostala oprema te klimatizacija troše 15 posto energije.

Izvor: Nacionalni portal energetske učinkovitosti

Koje pasivne mjere mogu primijeniti u svome kućanstvu?

Pasivne mjere obuhvaćaju ugradnju energetski učinkovite LED rasvjete, kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja, poboljšanje energetske ovojnice samog stambenog objekta, ugradnju učinkovitih sustava grijanja, hlađenja te ventilacije poput dizalice topline, učinkovitih sustava za pripremu potrošne tople vode poput solarnih kolektora te naravno, ugradnja obnovljivih izvora energije poput solarnih panela.

Ulaganje u energetsku neovisnost trenutno je vrlo aktualna tema te je ulaganje u malu solarnu elektranu odlična prilika.

Izvor: privatna arhiva Petre Mesarić

Koje aktivne mjere mogu primijeniti u svome kućanstvu?

Aktivne mjere obuhvaćaju proaktivno sudjelovanje u korištenju opreme te našim navikama. Navikama da kada se neka oprema ne koristi – ona ni ne radi. Kada nas nema u nekom prostoru, da smanjimo grijanje/hlađenje prostora. Dakle, mali koraci koji će s vremenom biti izrazito značajni za naš budžet.

U nastavku slijede neki od savjeta koji nam mogu koristiti.

Toplinska ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti. Preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorima kako bi održali toplinsku ugodnost, a da u isto vrijeme ne bi rasipali energiju su:

  • Hodnik 14-17 °C
  • Spavaća soba 17 °C
  • Kuhinja 17-21 °C
  • Radna soba 17-21 °C
  • Dnevni boravak 20-23 °C
  • Kupaonica 23 °C
  • Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16 °C
  • Za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10 °C

Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno pet posto energije za grijanje.

Sobni termostat

Ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove za grijanje od 7 do 15 posto. Programirajte termostat tako da za vrijeme noći ili dok ste izvan kuće, temperaturu postavite na nižu vrijednost. Također, možete regulirati sustav grijanja tako da se gasi sat vremena prije nego izlazite iz kuće te da se pali pola sata prije nego se vraćate kući. Sobni termostat regulira temperaturu u prostoru na taj način da uključuje grijanje kad temperatura u prostoru padne ispod određene zadane vrijednosti.

Električni bojler

Električni bojler koristite namješten na ekonomični rad, što podrazumijeva da je temperatura vode između 55 i 60 °C. Najčešće upotrebljavamo vodu do temperature 40 °C što postižemo miješanjem tople i hladne vode.

Redovito servisiranje te čišćenje oprema osigurava optimalan rad, a samim time i potrošnju energenata.

Pranje suđa

Korisno je znati da pranje suđa ručno, troši i do 80 posto više vode nego perilica suđa.

Ostalo

Gasite rasvjetu kad vas nema u prostoru, koristite prednosti nižeg tarifnog sustava te, ukoliko je moguće, namjestite uređaje na odgodu kako bi radili preko noći, a ujutro bili spremni za pospremanje jer time možete značajno premjestiti rad velikih potrošača u periode kada je cijena električne energije niža.

Pametna kuća – automatizacija na dlanu

Niz aktivnih mjera može odraditi za Vas i automatizirani sustav, odnosno pametna kuća. Upravljačkoj opremi moći ćete jednom definirati niz različitih postavki upravljanja grijanjem/hlađenjem te ventilacijom, unosom u tjedni kalendar. Jednom tipkom osigurati da kad izlazite iz kuće sva rasvjeta bude isključena, a grijanje prilagođeno ponovnom povratku.

Prije povratka u kuću, moći ćete provjeriti temperaturu te je prilagoditi potrebama. Prilikom curenja vode bit ćete obavješteni te spriječiti odmah po događaju. Također, integracijom svojeg obnovljivog izvora električne energije, moći ćete trošiti i što više svoje električne energije te tako biti energetski neovisni.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn