Zdrav odnos
s novcem

Kako uložiti u edukaciju zaposlenika i uštedjeti?

Obrazovanje-zaposlenika-ušteda

Kako uložiti u edukaciju zaposlenika i uštedjeti?

Znanje je moć rekao je Francis Bacon, međutim računovodstveno gledano, znanje je i ušteda. Kako? Objasnit ću Vam u nastavku.

Znanje kao ušteda

Razmišljate li o ulaganju u svoje znanje ili znanje svojih zaposlenika? Odlično!

Ulaganje u obrazovanje ima dugoročne i kratkoročne prednosti za Vas, Vaše zaposlenike ali i rezultat Vašeg poduzeća.

Ulaganjem u vlastito znanje ili znanje svojih zaposlenika postajete bolji u poslu kojim se bavite i konkurentniji na tržištu, a uz to dodatno smanjujete porez na dobit. 

edukacija zaposlenika

Kako biste primijenili ovu olakšicu za svoje obrazovanje – važno je da ste zaposleni u svom poduzeću jer se olakšica primjenjuje samo na zaposlenike. Uz uvjet zaposlenja, obrazovanje mora biti vezano za sadašnju ili buduću djelatnost poduzeća.

Edukacija – potreba i nagrada

Ulaganje u obrazovanje svojih zaposlenika možete primijeniti kada postoji potreba za obrazovanjem, ali možete ponuditi obrazovanje zaposlenima kao nagradu za njihov rad ili dogovoriti sa zaposlenicima kombinaciju bruto plaće i ulaganja u obrazovanje što Vam je povoljna opcija jer se obrazovanje za razliku od plaće ne oporezuje.

Poslovanje bez i s edukacijom u brojkama

Kako će ulaganje u obrazovanje konkretno utjecati na rezultat možemo vidjeti u tablici:

Tablica1

Pretpostavimo kako se u 900.000,00 kn troškova nalazi trošak obrazovanja u iznosu 100.000,00 kn. U tom slučaju 80 % troška obrazovanja dodatno umanjuje poreznu osnovicu te bismo porez na dobit obračunali samo na 20.000,00 kn umjesto na 100.000,00 kn. Porez na dobit bi iznosio 2.400,00 kn, a neto dobit 97.600,00 kn.

U ovom slučaju smo smanjili poreznu osnovicu za 80.000,00 kn (80 % troška obrazovanja), međutim taj se postotak razlikuje ovisno o vrsti obrazovanja i veličini poduzetnika.

Posebno ili opće obrazovanje

Primjer koji smo naveli u tablici odnosi se na ulaganja u opće obrazovanje mikro i malih poduzetnika, a evo koji se sve postotci primjenjuju u praksi:

  1. Posebno obrazovanje – 25 % smanjenja za velike poduzetnike, 35 % smanjenja za srednje poduzetnike, 45 % smanjenja za mikro i male poduzetnike.
  2. Opće obrazovanje – 60 % smanjenja za velike poduzetnike, 70 % smanjenja za srednje poduzetnike, 80 % smanjenja za mikro i male poduzetnike.

Razlika između posebnog i općeg obrazovanja je u mogućnosti primjene stečenog znanja. 

edukacija zaposlenika

Posebno obrazovanje odnosi na stjecanje kvalifikacija za rad kod poslodavca koji ulaže u obrazovanje, a koje nisu prenosive kod drugih poslodavaca – npr. obrazovanje za primjenu softvera kojeg je razvilo poduzeće. 

Opće obrazovanje se odnosi na stjecanje kvalifikacija za rad koje su primjenjive i kod drugih poslodavaca – npr. škola engleskog jezika.

Što ulazi u trošak obrazovanja?

Školarina na osnovnim i srednjim školama, školarina na visokim učilištima, poslijediplomski studij, doktorski studij, seminari, tečajevi, kongresi, specijalizacije, troškovi predavača i instruktora, troškovi savjetovanja u svezi s projektima obrazovanja, stručna literatura (knjige, časopisi), amortizacija opreme koja se koristi za svrhu obrazovanja, troškovi dnevnica, smještaja i prijevoza ako se obrazovanje odvija izvan mjesta prebivališta/boravišta zaposlenika.

Ako ste dvoumili oko ulaganja u obrazovanje Vaših zaposlenika, nadam se da će Vam ove informacije pomoći u donošenju odluke.

Za sva pitanja, možete mi se obratiti putem maila: tiana@profida.hr

Foto: Unsplash

 

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Branimir Brkljač: Kroz Mokrin House u par godina prošlo je stotine digitalnih nomada iz preko 50 zemalja svijeta

Zašto je psihologija u investiranju toliko bitna?

DigitalPub Day 2024 okupio vodeće stručnjake digitalne industrije

Prijava za članice

Pretraga

znn