Zdrav odnos
s novcem

Kako sebi dati otkaz?

Kako sebi dati otkaz?

Mnogim poduzetnicima bude dosta svega i žele odustati i dati sebi otkaz, ali ne mogu jer su robovi svog posla i firma im previše ovisi o njima, odnosno firma niti ne može funkcionirati bez njih, niti rasti i razvijati se.

Pa što kad zaista želimo sebi dati otkaz, kako to učiniti?

Kao vlasnik firme, radnik i menadžer imamo tri funkcije u jednoj i idemo prvo polako raditi na, a ne samo u biznisu. Dakle, ne samo operativno, već i vidjeti kako se možemo izvući i omogućiti da firma prvo funkcionira onda kasnije i raste bez nas.

1. SISTEMatizacija

Sve što držimo u glavi, što se podrazumijeva. Što je neki naš interni dogovor stavimo na papir da bi svima oko nas bilo jasno što se, zašto i kako kod nas radi. Mi postavljamo pravila u našoj firmi. 94% pogrešaka nastaje zbog pogreške u sistemu.

2. Zapošljavanje

Drugi korak je zaposliti prave ljude na pravo radno mjesto te ih zatim znati motivirati i voditi. Znam, nije lako, ali je jednostavno. Tako ćemo se polako izvući iz uloge radnika i firma će moći funkcionirati bez nas.

3. Vizija

Vizija nam je potreba za rast. Da bi firma mogla rasti bez nas, moramo ili pronaći ili razviti menadžera i tada možemo ostati samo u ulozi vlasnika, a možemo i prodati sve nekome jer smo upravo napravili sve korake da funkcionira bez nas.

Prodaja postavlja teška pitanja poput; a što ću onda dalje i tko sam ja bez svoje firme.

Ako ne možemo naći kupca, uvijek nam preostaje da si priznamo poraz koji to uopće nije i jednostavno zatvorimo biznis i radimo ono što uistinu želimo. Tu dolazi pitanje: ali žao mi je, toliko sam već uložio. No, to nema smisla. Ako sada želimo nešto drugo, idemo u tom pravcu – vrijeme i život brzo prolete. Nećemo biti niti prvi niti zadnji koji je odustao, a kojem je biznis propao.

Ono od čega nikad ne smijemo odustati je mi sami. Naše zdravlje i sreća su važniji od našeg (i bilo kojeg) posla. Prilagodite posao životu, ne život poslu.

Za više informacija pročitajte tekst kako izgraditi biznis bez da putem izgorimo i kako prodati firmu.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn