Zdrav odnos
s novcem

Kako se riješiti perfekcionizma?

Perfekcionizam

Kako se riješiti perfekcionizma?

Ivana izlazi na večere u fini restoran, Dora je u savršenoj vezi, Josipa je svaki dan u teretani, Monika ima brendirane, nove krpice… Svi imaju savršeni život koji redovito pokazuju na društvenim mrežama. Svima drugima je baš super, samo sam ja jadna. Zvuči li vam poznato? Koliko često tako razmišljate? 

Savršeno uređen život nas bombardira sa svih strana i stvara nam dodatan pritisak i stres, u situaciji kad smo obasuti mnoštvom informacija upitne vjerodostojnosti.

Zaboravljamo da je tu riječ o filterima, namještanju, slikanju 1000 slika i objavljivanju samo jedne. Jednom rječju, to je  perfekcionizam.

Moramo biti savršene u poslu, u vezi, u prijateljstvu, savršene domaćice,  savršene majke… moramo biti sve. Trebamo odraditi smjenu, obaviti kupnju, odraditi trening, servirati večeru, počistiti kuću, odvesti prijateljicu, rođaku rezervirati karte… Sve to moramo  obaviti same, s osmijehom na licu, sedam dana u tjednu. 

Korijen perfekcionizma

Korijen perfekcionizma leži u djetinjstvu odnosno u nezadovoljenom osjećaju voljenosti i uvjetovane ljubavi pa sada žele biti savršeni kako bi bili prihvaćeni i voljeni.

Perfekconisti su često slušali kritike usmjerene na biće, na konkretno ponašanje. Umjesto da se nekome kaže da je glup jer nije znao napraviti zadatak, recite: Ovaj zadatak je nešto složeniji pa ću ti ga  ponovno objasniti, a ti provježbaj i javi ako trebaš pomoć. Na ovaj način, osoba neće steći dojam da nije dovoljno dobra. 

Perfekcionisti su skloni analiziraju i kritiziranju, no ako ćemo analizirati svaku informaciju, neće ostati vremena za život. Usponi i padovi su sastavni dijelovi života. Oni su prilika da naučimo nešto novo. Strah od promjena, od novog i pogrešaka paralizira.

Jedini način da se  pogreška izbjegne – je da se ne radi ništa. A to je zapravo jedini greška jer će život proletjeti kraj vas i ostaviti vas bez lijepih uspomena.  

Svi ponekad pogriješimo, padnemo, učinimo manju ili veću glupost i pitamo se zašto nismo  pametnije odreagirali.

No, ne smijemo sebe identificirati s rezultatom svog rada jer će tada  samopouzdanje biti uvjetovano i vrlo krhko.  

Paradoksalnost perfekcionizma

Kod perfekcionizma treba uočiti vrlo bitnu paradoksalnost. Perfekcionisti osjećaju stid zbog  vlastitih nesavršenosti i zato ne dopuštaju ljudima da im se približe. Bježeći od vlastite ljudskosti i nesavršene prirode, ne dozvoljavaju si da budu voljeni, a toliko čeznu za tim. 

Kako prestati pokušavati biti savršena?

Put iz ovog začaranog kruga nije jednostavan, a prvi korak je osvijestiti što si sami radimo i  zapitati se bi li bili prijatelj s osobom koja bi postupala na način na koji vi sami postupate sa sobom

Budite nježni i strpljivi sa sobom, prihvatite sve svoje osobine jer vam taj stav daje energiju, autentičnost i šarm.

Osluhnite svoje potrebe i želje, upoznajte se i tek tada ćete moći u potpunosti prihvatiti i druge – bez da ih pokušavate mijenjate.

A kad pustite druge ljude u život, dopustite si napraviti grešku pred njima i nasmijati se tome. Dopustite si da pokažete svoje emocije jer događaje nabijene emocijima lakše pamtimo i tako ćete stvoriti još jaču vezu s tim ljudima.  

Odustanite od težnje da imate Majin posao, Darijinu ljubavnu vezu, Jelenino tijelo… i stavite fokus na sebe.

Isprobajte nešto novo samo zato jer ste to željeli, a ne kako bi dokazali da ste najbolji u tome.

Zatražite pomoć od prijatelja ili kolege, jer je u redu ako ne znate baš sve. 

Malo manje gledajte slike na društvenim mrežama, a malo više ljudima u oči dok vani pričate. 

Malo po malo i oslobodit ćete se moranja, trebanja i krivice te živjeti ljepšim životom. 

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Stručnjaci dijele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

BDP će do kraja 2024. rasti na 3,5 posto

Znate li što je to surferski mentalitet i kakvu poveznicu ima s biznisom?

Prijava za članice

Pretraga

znn