Zdrav odnos
s novcem

Kako se nositi s perfekcionizmom: Dovoljno dobro je dovoljno

perfekcionizam

Kako se nositi s perfekcionizmom: Dovoljno dobro je dovoljno

Poduzetnik

Današnje vrijeme je plodan teren u kojem vrlo lako možemo postati mušica zarobljena u paukovoj mreži perfekcionizma.

Redovito pratimo socijalne mreže i preko njih upijamo mnoge informacije sa stranih i naših tržišta života, rada i poduzetništva.

Nije poduzetnik samo onaj koji ima firmu već svatko tko je poduzeo nešto više u svom životu od onoga što se po defaultu od njega traži.

Ako je to svakodnevni posao od osam sati, koji nam donosi novac za mjesec dana, onda sve više od toga što smo napravili je poduzetništvo.

Poduzimajući više od onog što se od tebe očekuje, postaješ poduzetnik u svom polju interesa.

Vidljivost

Mnoge poduzetne osobe nam zapadnu za oko fascinirajući nas svojim radom. Svjesni svojih potencijala, znamo da i mi možemo poduzeti slične korake koji nas interesiraju i ispunjavaju. No tada počinje prokleto izgovaranje zbog čega ne bismo trebali ili mogli napraviti upravo to pa i pitanje koliko bismo bili kvalitetni u tome. Možda se i osramotimo pred svijetom. Može li to naša nutrina podnijeti? Ne, ne može. Sljedeće što dolazi je odustajanje.

Perfekcionizam

Što je to perfekcionizam? Krenula sam u kratko istraživanje uzimajući Klaićev riječnik s police s knjigama.

Izvukla sam: perfekcionizam, perfekcija, perfektan, sa značenjem dovršen, gotov, cjelovit, bespogrešan, netko kome nema prigovora.

Ako je perfekcionizam završetak, kako je objašnjeno u rječniku, suprotstavlja se ljudskoj prirodi toka stalnih promjena i napredovanja u njima. Mi nismo konačna bića, već proaktivna bez kraja, bez dovršetka. Nakon dovršenog prvog koraka već sljedeći množimo puta dva. Napredak je sveprisutan, ne samo zbog nas, nego zbog onih koji dolaze iza nas. Svoj današnji napredak gradimo na temelju nečijeg napredka prije nas. Napredak je samo točka dosega nekoga ili nečega. Ono je savršenstvo tog vremena.

Prestanite generalizirati

Klijenti koji mi dolaze, a muči ih perfekcionizam navode da je razlog odgoj. Roditelji ih nisu hvalili i isticali postignuća, već usmjeravali stepenici više navodeći područja u kojima bi mogli dati svoj sljedeći prilog. Sve stvari u životu možete gledati s dvije strane ili pozicije pa pogledajmo.

S jedne pozicije možemo gledati: Oni nikad nisu zadovoljni, tko bi njih zadovoljio, ne hvale me za postignuća. Ovakvim obrascem razmišljanja nećemo cijeniti što smo napravili. Gledat ćemo samo što nismo i što bismo trebali ili što smo mogli bolje.

S druge pozicije možemo gledati na roditelje kao ljude koji smatraju da jedino usmjeravanjem na viši zadatak potiču bolji razvoj djeteta ukazujući im da mogu i više nego što misle da mogu pa svojim nezadovoljstvom potiču njihov maksimum.

Maksimum

Kako značenje riječi perfekcionizam znači dovršenost, a mi smo bića bez dovršenosti, jedno s drugim ne rezonira i u konstantoj je koliziji. Najprirodniji i najispravniji način razmišljanja o perfekcionizmu je davanje maksimuma s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo. Ne možete dati više nego što momentalno možete, no sutra možete dati više u odnosu na danas, a preksutra više u odnosu na sutra i tako redom.

Citiram Gibonnija:

I čemu se nadaš srce moje?

Ja nisam dovoljno taj…

Od ovoga stvarno ne znam bolje,

Niti mogu da dam!

Perfekcionizam ne postoji

I sama sam imala problema s perfekcionizmom uspoređujući se s drugim poduzetnicima koji su, ponavljam, iz mog kuta gledanja (ističem ovo kako bi izbjegli generalizacije koje svakodnevno izgovaramo), bolji od mene. U privatnom životu jednako tako. No mogu učiti od njih. Bolje mi je da mislim tako. Naučiti nešto od drugih, prekopirati njihovu strategiju napredovanja u mom kontekstu bit će moja nova priča i bit će moja.

Okolnosti u kojima se ja krećem moji su parametri u koje ću uklopiti nečiju strategiju. Dobivam novu sliku novom strategijom jer svoju priču gradim iz svojih pozicija. To je moj maksimum. Svaki sljedeći trenutak je novi napredak i kraja nema, on ne postoji.

Perfekcionizam je zastario i nestao već u trenutku nastajanja jer me tamo netko drugi, na drugom kraju svijeta, već pretekao. I to je sasvim u redu. Ja dajem maksimum jednako kao i on. I zato mi se više sviđa drugo značenje riječi perfekcionizam u Klaićevom riječniku, a to je: vješt, zreo i uzoran.

Ti si savršena

Dok sam se borila s perfekcionizmom, i smatrala se nesavršenom, dolazile su mi informacije kako sam ja nekom uzor. U njihovim očima sam nedostižna svojim akcijama koje provodim, dive mi se, a ja ostajem zbunjena s pitanjem u zraku: Molim?

Dok lutamo za perfekcionizmom kojeg smo sami definirali, želeći dostići neke vrhunce koji su drugi prije nas, nekome smo mi vrhunac i predodžba nedostižnosti.

I jedni i drugi dajemo samo maksimum sebe i tako treba ostati.

  • Volim taj MAKSIMUM koji mogu momentalno dati.
  • Volim sebe savršenu iz jedne pozicije i nesavršenu iz druge pozicije.
  • Volim sebe zato što težim vrhu kojeg još nisam dotakla.
  • Volim sebe što sam u podnožju pogledom usmjerenim k vrhu.
  • Perfekcionizam postoji samo u mojoj glavi.
  • Pridajem mu pozornost onoliku koliku želim.

To što na kraju ovog teksta netko od vas i dalje misli da je u velikom problemu jer se ne može otrgnuti svom perfekcionizmu i možda pri tome krivi nekog, trenutak je da taj netko od vas me pozorno prati što ću navesti sljedeće.

Možda ste baš vi osoba koja izuzetno brzo napreduje, koja je kompetentna u svom privatnom i poslovnom životu, no ne dozvoljava si trenutak da to i primijeti. Da to proslavi i dozvoli uživati si u tom stanju.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn