Zdrav odnos
s novcem

Kako se našminkati i odjenuti za online nastup: Manje je više

kako-se-nasminkati-i-obuci-za-online-nastup

Kako se našminkati i odjenuti za online nastup: Manje je više

Pojava korone i sva ostala događanja početkom prošle 2020. godine, stavili su pred sve nas puno novih izazova, kako osobnih, tako i poslovnih.

S obzirom na donesene epidemiološke mjere, trebalo se prilagoditi novim načinima poslovanja, a jedna od mogućnosti prilagodbe rada bio je prelazak na online poslovanje onim djelatnostima kojima je to bilo moguće.

Odjednom smo se našli ispred kamere prezentirajući svoje poslovanje na jedan novi, dosad nepoznat način. Trebalo je brzo reagirati, naučiti sve potrebno, pitati one koji više o tome znaju kako to sve posložiti – kameru, ton, rasvjetu, koji mikrofon, kako to sve spojiti, kako gledati u kameru, govoriti i snimati, koja platforma, kako krenuti…

Trebalo je naučiti sve tajne koje stoje iza poznate rečenice na setovima.

Kamera, akcija 3, 2, 1 – snimaj!

Morate priznati, onima koji su prvi krenuli – nije bilo lako. Bio je to novi i vrlo zahtjevan trenutak.

Danas se neki javljaju live, snimaju videa, webinare i edukacije kao da su oduvijek ispred kamere.

Iako danas ima tvrtki koje još nisu uspjele digitalizirati svoje poslovanje, ima i onih koji se svakodnevno nalaze ispred kamere i po nekoliko puta, vesele se i uživaju u tome.

Jedna od njih je i Kristina, koja se vrlo brzo prilagodila i dio svog poslovanja prebacila online, koju to iznimno veseli i koja s istim žarom i profesionalnošću radi svoj posao i ispred kamere.

Ako možda tek sada pokrećete online poslovanje, ne brinite, sada je sve već puno lakše jer se na internetu može pronaći puno savjeta i nerijetko i besplatnog edukativnog sadržaja.

Osim tehničkih informacija, potrebno je savladati još neka znanja, a koja su potrebna za kvalitetan nastup ispred kamere – što (ne) odjenuti i kako se (ne) našminkati?

Prema istraživanjima, 75 % osoba ima strah od javnog nastupa, posebno ispred kamere, pa je dobro steći dodatna znanja kako bi umanjili taj strah i bili sigurniji u sebe prilikom svog online nastupa.

Manje je više

Pravilo manje je više primjenjuje se i za nastup ispred kamere jer se preporučuje da tada budete decentno odjeveni i našminkani, kako ne biste svojom pojavom zasjenili sve ono što ste namjeravali reći.

Iako se fizički nalazite doma ili u nekom prostoru gdje snimate, za vašu publiku ste na poslovnom sastanku ili konferenciji pa ne možete biti odjeveni kao u kućnom izdanju.

Znam, treba paziti na puno stvari, pa to može izazvati i dodatni stres, pojačati već prisutni strah, ali ne brinite, sve se može naučiti, samo si dozvolite i krenite.

Koju odjeću (ne) odabrati za online nastup?

Evo, za početak da naučite koju odjeću (ne) odabrati za online javni nastup.

Za javljanje ispred kamere, odaberite uvijek udobnu, ali formalnu odjeću.

Trenirka, pidžama ili sportska majica s kapuljačom ili natpisom, nisu baš dobar izbor.

Ako vas publika vidi samo do pojasa, donji dio odjeće ne treba biti formalan, ali svakako pripazite na kadar, da se ne dogodi da ste u gornjem dijelu formalno odjeveni, a u donjem dijelu nosite pidžamu s papučicama na medvjediće, a koji se možda vide u vašem kadru.

Odjeća ispred kamere ne smije privlačiti pažnju gledatelja.

Preporučuje se izbjegavanje kariranih tkanina, točkastih, prugastih i kockastih uzoraka, posebno ako je taj uzorak sitniji jer stvara problem kameri pa se prilikom kretnji osobe slika disperzira.

Bijela boja previše bliješti i nije preporučljiva za kameru jer će kamera balansirati prema najvećoj površini te boje i izgledat ćete jako blijedo.

Ako baš ne možete izbjeći odijevanje bijele košulje, odijenite preko nje tamniji sako ili samo prebacite u gornjem dijelu šal u jednobojnoj nijansi (plava, crvena, magenta) kako bi se umanjila količina bijele boje.

Mrežaste, prozirne i čipkane tkanine također nisu preporučljive za izlazak pred kameru.

Preveliki dekoltei nisu primjereni – iako vjerujem da se muški dio populacije s tim ne bi složio.

Preporučeni stil odijevanja za kameru je poslovni stil u kojem muškarcima najbolje pristaju modra odijela i svijetlo obojane kravate, nikako kravate s uzorkom, dok je na damama poželjno vidjeti uz klasične poslovne boje sakoa u crnoj, plavoj ili sivoj boji, neke možda malo konkretnije boje košulja ili haljina (magenta, bež, crvena).

Nakit koji se nosi uz poslovni dress code trebao bi biti decentan jer nikako nisu preporučljive velike ogrlice ili narukvice koje bliješte i stvaraju refleksiju pred kamerom.

Kako i koju šminku nanijeti?

Šminka koja se koristi za izlazak pred kamere je tzv. televizijska šminka koja ima svoja pravila, uglavnom je korektivna i kamuflažna i razlikuje se od klasičnog beauty make up-a.

Kako u odijevanju, tako i u make up-u za izlazak pred kamere primjenjuje se isto pravilo – manje je više.

Jako je važno da ten uvijek bude ujednačen i matiran jer kamera ne voli kad se koža sjaji. Matirani ten postiže se tako da se nakon nanošenja tekućeg pudera na lice nanese velikim kistom puder u prahu ili puder u kamenu.

Za šminku ispred kamere, važno je odabrati proizvode koji su dovoljno pigmentirani i koji imaju dobru pokrivenost.

Osnova svakog make up-a je dobra podloga i uz konturiranje – igru svjetla i sjene te sakrivanjem svih nepravilnosti, postiže se savršeni make up look za izlazak pred kameru.

Uz maskaru, odgovarajuću nijansu rumenila i nijansu ruža koja pristaje vašem licu i uz odabranu odjeću, spremni ste za vaš online nastup.
Prilikom odabira ruža i nijanse rumenila, svakako vodite računa da budu u istoj nijansi.

Izbor vaše odjeće i šminke neka bude usklađen s temom vašeg nastupa, vašom osobnošću i dobrim osjećajem.

Razvojem tehnologije, kamere su sve sofisticiranije i vide se i najsitniji detalji, pa je zato važno znati nanijeti dobru podlogu, sakriti sve vidljive nepravilnosti na koži i dozirati količinu nanesene šminke.

Rasvjeta

Rasvjeta je još jedna od važnih elemenata za koju je potreban ispravan način postavljanja, kako vam ne bi stvarala sjene po licu ili izazvala kontra efekt neodgovarajuće šminke.

Ukoliko imate prirodno svjetlo u prostoriji, pripazite da vam sunce ili dnevno svjetlo ne stvara dodatne sjene ako ulazi direktno u prostoriju .

Ukoliko je sadržaj koji prezentirate online poslovnog ili edukativnog karaktera, šminka treba biti decentna i usklađena s temom, osobnošću i profesionalnošću osobe koja ga prezentira.

Ukoliko je sadržaj koji prezentirate ispred kamere zabavan, dozvoljene su jače boje, šljokice, umjetne trepavice i ostali dodaci.

Kada uz svoje stručno i profesionalno znanje dobro poznajete još i pravila online javnog nastupa, pravila odijevanja i šminkanja, postojeći strah i dodatni stres se smanjuju, pa tada šaljete svojoj publici energiju samosvjesne i samopouzdane osobe koja je sigurna u svoj nastup pred kamerama.

Čini li vam se sve ovo komplicirano i mislite da to nećete moći sami savladati, pratite i dalje portal Žene i novac.

U pripremi je radionica gdje ćete moći naučiti kako postati majstor televizijske šminke za vaš nastup pred kamerama.

…a onda, možda vas pozovu i na neku od televizija, nikad se ne zna.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn