Zdrav odnos
s novcem

Kako prvi šefovi određuju tvoj odnos prema novcu?

Kako prvi šefovi određuju tvoj odnos prema novcu?

Zarađivanje novaca bi bila najjednostavnija stvar na svijetu kad sve ne bi ovisilo o drugim ljudima. Negdje sam čula da su šefovi iz pakla najviše zaslužni za razvoj poduzetništva, pogotovo kad se radi o ženama. Realnost situacije kad postanu same sebi šefice pa dobiju bezbroj šefova u obliku klijenata iz pakla ili kad same sebi postanu gori šefovi od bilo kog drugog – nisu teme ovoga teksta.

Ovo je zapravo priča o Crvenkapici, koja je inteligentna, obrazovana i lijepa u svojoj mladosti. Iako su pojmovi ljepote i pameti relativni – za potrebe ove priče možemo reći da je mlađa, zgodnija i obrazovanija od svojih šefova. Ok?

Priča prva: Crvenkapica se boji šefa/šefice

Mlada djevojka, bez puno životnog i radnog iskustva, na prvom poslu želi ostaviti dobar dojam i dokazati se. Njoj je posao način da ostvari samostalnost i razvije samopouzdanje. Ako je njen šef muškarac, postoje šanse da će se razviti simpatije. Ako ona to ne želi, šef se može naći uvrijeđen i želi se osvetiti. Ovakve situacije su česte i obično unutar timova i organizacija postoje osobe od povjerenja s kojima se može porazgovarati o tome. Širok je spektar mogućih scenarija raspleta – od otkaza, tužbi ili produžene neugodnosti na poslu.

Sigurno je najgori scenarij popuštanje žene pod pritiscima, jer je šefova prisila nedopuštena i kažnjiva. Već na razgovoru za posao treba postaviti pitanje o internim procedurama koje se tiču mladih (žena). Dobro je znati šta se može očekivati i to uzeti u obzir kod odluke o prihvaćanju posla.

Prije nego što se ovakva situacija zakomplicira, mlada žena treba biti svjesna da je to moguće, spremna sačuvati svoje dostojanstvo jer njenu vrijednost ne određuju drugi ljudi i ekonomski pismena da isplanira promjenu posla ako bude potrebno.

Kad je vrijeme ili što bi bio razlog za davanje otkaza? Ako mlada žena ne dobije nikakvu podršku, savjet ili pomoć da radi svoj posao bez nasilja, prijetnji ili straha.

Foto: Unsplash

Kako spriječiti da se mlada žena nađe u nepovoljnoj poziciji?

Tako što će svoj posao znati sve bolje, što će komunikaciju na poslu voditi s poštovanjem i transparentno (uz pisani dokaz, gdje je god moguće) i tako što će naučiti koliko zapravo vrijedi njeno znanje, odnosno njen doprinos poslu i rezultatima (rado ću na jednoj od mojih radionica dati besplatan savjet kako to znati).

Naravno, puno je više dobrih prvih šefova koji ozbiljno shvate svoju mentorsku ulogu, grade povjerenje i razvijaju vještine mladih. To su šefovi koji se pamte i o kojima netko poput Andree priča: Pusti osobu da sama dođe do nekih zaključaka eksperimentirajući, a ne da ih ubijaš mikromanagementom. Oni razumiju da je u interesu posla, klijenata i cijelog tima da mlade privuku i zadrže.

Ovakve priče ponekad završe na klasičan način, jer su svi živjeli sretno i zadovoljno do kraja karijere.

Priča druga: Šef(ica) se boji Crvenkapice

Ako je šefica žena, može se desiti da osjeti ljubomoru ili da mlađu ženu doživi kao prijetnju. Česte su i ovakve situacije, posebno u vrijeme kad mlade generacije donose na posao nove vještine, znanja i promjene, u skladu s promjenama tehnologije, trendova i stilova.

Jedna Crvenkapica koju sam davno upoznala pričala mi je kako joj se smuči već od same pomisli da će se sutra vratiti na posao. Ona me vrijeđa, gruba je i ništa što napravim nije joj dobro! – u suzama mi je ispričala. Naravno, vrijeđanje spada u nedopuštena ponašanja, ali ako mlada žena nema koga pitati, a posao joj je jedini izvor prihoda, često ostaje uz šeficu iz pakla.

Kako znati je li istina da “ništa što napravi nije dobro”?

Jednostavno – tako što, zajedno sa šefovima, definira što je to dobro. Čime se mjeri? Kako izgleda? Koliko traje? Zašto nije dobro? Može li se popraviti? Može li se ne-dobro spriječiti? Kako? Često jednostavna pitanja tko-što-gdje-kad-kako-zašto otkrivaju puno detalja, čije podrazumijevanje vodi na krivi put (jer ništa se ne podrazumijeva!) i dovodi do stresa sve uključene.

Pametna Crvenkapica davno je zaključila da je podrazumijevanje majka svih šefova iz pakla. Idealan primjer mentorice je priča u kojoj iskusnija žena shvati da je u njenom interesu da se rastereti, da delegira dijelove posla s povjerenjem i da izračuna koliko je košta ono jednostavnije mi je da napravim sama nego da objašnjavam nekome što i kako napraviti.

To je priča u kojoj posao postaje zadovoljstvo, a sve prepreke se prihvaćaju kao izazovi ili lekcije u korist svima.

 


Dala mi je odmah brutalne zadatke, bacila u vatru, iskoristila sve moje talente – mudra, pametna, sve što je moj forte je poticala i dan danas se sjetim svega” – piše Daria o jednoj od takvih.


 

Priča treća: Zli Vuk (klijent iz pakla) zastrašuje i Crvenkapicu i njene šefove

Svaka priča mora imati i zlikovca i možda je Zli Vuk zapravo najstrašniji lik u priči o Crvenkapici. Klijent iz pakla uvijek je sebičan i svoje interese stavlja na prvo mjesto. Ako je mlada žena izložena hirovima, neprimjerenom ponašanju i nepredvidivostima klijenata, za očekivati je da od svojih šefova dobije podršku.

Dobri šefovi znaju pojasniti da klijenti koriste novac da bi ostvarili svoje ciljeve, ispunili svoje želje ili zadovoljili svoje potrebe. Novac uvijek predstavlja alat i dobri šefovi pomažu mladim kolegama da shvate za što ih klijenti zapravo plaćaju.

Crvenkapica će se u šumi susresti s puno prijetnji i nepoznanica, ali će joj znanje o tome kako se ponašati u susretu sa Zlim Vukom biti pomoć koju očekuje od svojih šefova. Ukoliko ni šefovi ne razumiju principe o tome kako se zarađuje novac, otkud novac zapravo dolazi ili čime se novac rasipa (primjerice, gubljenjem mladih talenata) – svima bude teže i stresnije.

Pouka: Crvenkapica pobjeđuje!

Priče za laku noć imaju sretne završetke pa tako i ova priča Crvenkapici daje beskonačno puno prilika da nađe pravi put, divne šefove i klijente koji je cijene i poštuju.

Za početak, mladim ženama je najbitnije da znaju što znaju, ali i da budu svjesne da uvijek postoji i ono što ni ne znaju da ne znaju. Ukoliko joj se novac ne pretvori u čudovište iz bajke, Crvenkapica će živjeti sretno i zarađivati ugodno do kraja života.

Njihov odnos prema novcu i spremnost da novcem upravljaju – bez obzira na okolnosti – srećom se može naučiti. Ja sam jedna od puno edukatora koji to učenje žele olakšati.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn