Zdrav odnos
s novcem

Kako prodavati unatoč svim okolnostima?

kako-prodavati-u-krizi

Kako prodavati unatoč svim okolnostima?

I u ovom stoljeću, kao i u svim do sada, najvažnije je da prodavač vjeruje u proizvod ili uslugu koju prodaje.

Izgradnja odnosa s kupcima

Ali u 21. stoljeću – kupca ćemo tretirati kao partnera kojem ćemo riješiti problem, koji će u budućnosti i dalje vidjeti u nama rješenje problema i računat će na nas na isti način kako ćemo i mi računati na njega. Rješavanjem potreba kupca ispunit ćemo i svoje ciljeve.

Kako bi se do tog stupnja došlo, potrebno je raditi na izgradnji odnosa. Na ovaj dio se može nadovezati zajedničko stvaranje vrijednosti, zajedničko iskorištavanje prilika kroz obostrano isplativu suradnju.

Dakle, zaboravimo agresivno nagovaranje kupaca na kupnju, kratkoročno ispunjavanje očekivanih brojki – koji se u nekom poduzeću očekuju od prodavača i epitet prodavača kao lovca na brojke treba staviti u širi kontekst.

Prodajni proces

Prodajni proces se sastoji od prezentacije, pregovaranja i prodaje.

Kako bismo prodali proizvod ili  uslugu, potrebno je napraviti prezentaciju koja će našim sugovornicima biti razumljiva.

Zatim idu pregovori, a – ukoliko je sugovornik zadovoljan vašom prezentacijom i rezultatima pregovora – tada ćete i prodati ono što nudite i to je onda uspješna prodajna komunikacija.

Kupac – uvijek u fokusu

Širok je pojam prodaje, npr. proizvoda od maloprodaje do veleprodaje, internet prodaje ili trgovačkih lanaca. Važno je istaknuti kako na svakom od tih smjerova kupac uvijek treba biti u fokusu.

Razlika koja čini uspješnog prodavača je upornost i fokusiranje na stalne nove pokušaje prodaje.

Misaono se nije potrebno zadržavati na prošloj uspješnoj ili na neuspješnoj prodaji jer to vodi do osjećaja ushita ili pak nezadovoljstva, a bit je samo ići  naprijed i nanovo stvarati pozitivne rezultate.

Prodajne aktivnosti

Aktivnosti u prodaji, neovisno radi li se o proizvodima ili usluzi, mogu se podijeliti u tri skupine.

  • aktivnosti vezane uz identifikaciju ciljane skupine kupaca
  • konkretne aktivnosti usmjerene na razvoj suradnje i stvaranja odnosa s kupcem
  • kad se jednom zaključi prodaja, postaje aktualna treća skupina aktivnosti usmjerenih na učvršćivanje i jačanje stvorenog odnosa, a opet s ciljem očuvanja dugoročne suradnje

Partnerski odnosi u prodaji su odgovor na iznimno veliku konkurenciju i situaciju gdje veliki broj ponuđača cilja istu skupinu klijenata.

U ovim zahtjevnim vremenima i tržišnim uvjetima, poduzeća nastoje sačuvati svoje tržišne pozicije usko surađujući sa svojim najvrjednijim kupcima, razvijajući međusobno povjerenje i odnose, ne samo za jednu kupnju, nego za ponavljanje kupnji kroz duže vremensko razdoblje.

Konačni cilj je osiguranje dugoročne stabilnosti prihoda i poslovne održivosti. 

Na uspješnost prodaje utječu i: znanje stečeno praksom ili obrazovanjem, nastup, osobni pristup, komunikativnost, a sve su to stavke koje se mogu naučiti, a tu je i faktor sreće.

Kažu kako sreću treba izazivati, a u kombinaciji sa stalnim novim pokušajima prodaje, uspjeh neće izostati.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Martina Drezga: Novac mi nikad nije u fokusu, on je posljedica rada, inspiracije i kreacije

Evo kako se mediji obraćaju ženama i zašto je to pogrešno

Prijava za članice

Pretraga

znn