Zdrav odnos
s novcem

Kako posuditi novac nekome i osigurati povrat?

kako-posuditi-novac-nekome-i-osigurati-povrat

Kako posuditi novac nekome i osigurati povrat?

Iliti – ugledajmo se na banke. 🙂

Iako se uvriježilo da u svakodnevnom životu kažemo da ćemo nekome posuditi novac, zapravo se, pravnom terminologijom, radi o zajmu.

Posudba je davanje i vraćanje nakon uporabe te iste stvari, npr. knjige iz knjižnice ili vjenčanice. 

Kad smo definirali o čemu se radi, treba reći kako to učiniti. 

Ugovor o zajmu se može usmeno sklopiti – i kod manjih novčanih iznosa to se često događa.

Tu je uvijek problem dokazivanja sadržaja dogovora (primjerice iznosa koji je predan, rokova vraćanja, uopće postojanja ugovora i dr.).

Drugim riječima, ako vam novac ne bude vraćen sukladno dogovoru, teže ćete ga vratiti pravno dostupnim sredstvima. 

Ako tako dogovarate zajam, dobro je barem novac isplatiti putem internet bankarstvom (ne gotovinom). U opis plaćanja napišite zajam do datuma xy (koji je dogovoren kao rok vraćanja). Na taj način će ostati pisani trag, tj. dokaz da je novac dan u zajam, kada i u kojem iznosu, do kada treba biti vraćen. 

Uplata s računa i opis plaćanja sigurno je dokaz (jer je više od riječi posudio sam mu novac), točno je vidljivo tko je, kada, kome platio, koji iznos, opis plaćanja gdje piše zajam i rok. Tada onaj drugi treba dokazati da se nije radilo o zajmu (kako će to – da su se krivo razumjeli? zašto mu odmah nije onda vratio novac natrag, poslao e-mail da misli da je bilo darovanje itd.), da mu je vratio novac (onda i to treba dokazati). To je čak čvršći dokaz od običnog pisanog ugovora bez ovjere potpisa (jer može reći da on to nije potpisao (pa se treba vještačiti) ili da opće novac nije primio (ako je dana gotovina).

Ako se novac daje u zajam u višem iznosu (sami procijenite što za vas znači viši iznos) i na duži vremenski period, preporučljivo je poduzeti još neke radnje kako bi se osigurali da vam novac bude vraćen sukladno dogovoru. Dakle, treba sastaviti pisani ugovor.

Također postoji mogućnost ovjere potpisa (na pisanom ugovoru). Ako to učinite, zajmoprimac ne može reći da on ugovor nije potpisao.

U slučaju da imate pisani ugovor (s ili bez ovjere potpisa), ako zajmoprimac ne vrati pozajmljeni novčani iznos, morat ćete ga tužiti da biste dobili sudsku odluku koju možete prisilno izvršiti ovrhom.

Kako biste izbjegli potrebnu vođenja parničnog postupka, preporučljivo je kod viših novčanih iznosa pisani ugovor solemnizirati kod javnog bilježnika. Kada nastupe okolnosti, uz potvrdu javnog bilježnika o ovršnosti, moguće je izravno provesti ovrhu – što vam smanjuje troškove, vrijeme i povećava mogućnost naplate. 

Svima koji su kupovali nekretninu uz stambeni kredit, poznat je pojam solemnizacije – banka traži da solemnizirate ugovor o kreditu (koji je vrsta ugovora o zajmu). Upravo je to situacija opisana u prethodnom odlomku: banka izbjegava potrebnu vođenje parničnog postupka i osigurava si mogućnost izravnog provođenja ovrhe, odnosno postupa pravno odgovorno.

Trošak solemnizacije ovisi o vrijednosti ugovora, a propisan je Pravilnikom o privremenoj javnobilježničkoj tarifi kojeg donosi ministar pravosuđa (na linku, čl. 16. i 12.).

Što se tiče trajanj tužbe, može trajati godinu do dvije (sud daje nalog da se da odgovor na tužbu nakon što primi – ima u pravilu 30 dana za odgovor – tu već može proći 45 dana do dva mjeseca), a onda se zakazuje ročište (barem jedno, još neko vrijeme prolazi, može opet najmanje mjesec do dva; može biti i još jedno ročište radi npr. saslušanja svjedoka…), donosi se presuda, na nju postoji mogućnost žalbe, ako podnese žalbu, o tome odlučuje županijski sud (opet više mjeseci) i prođe još neko vrijeme do pravomoćnosti i ovršnosti presude koja se može ovršiti. Ako osoba ima dugove i prema drugima, postoji opasnost da dužnik neće više imati imovine iz koje će se tražbina moći naplatiti kad postupci prođu.

I još nešto, jeste li se ikada pitali zašto vam banke daju opširne ugovore ili opće uvjete poslovanja uz kraći ugovor? Zato što se ništa ne podrazumijeva! Što je neki odnos preciznije dogovoren, to je veća vjerojatnost da do spora neće doći, odnosno da će se spor lakše razriješiti. 

#(p)ostanimo (pravno) odgovorni!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Networking je podcijenjen. Jeste li znali da se druženjem s pravim ljudima zapravo možete obogatiti? Evo i kako!

Održana još jedna promocija knjige “Ne radi se o novcu, radi se o nama” u jedinstvenom ambijentu imanja KuSshh na Krku

Planirate investirati u obveznice? Evo koje biste pojmove trebali znati razlikovati ako ste potpuni početnik

Prijava za članice

Pretraga

znn