Zdrav odnos
s novcem

Kako planirati financije za ciljane situacije?

pexels karolina grabowska 7680546 min

Kako planirati financije za ciljane situacije?

Volite li vi novac? Ja ga volim. Volim imati novac, ne zato da bih bila (financijski) bogata, nego da bih sebi mogla priuštiti onakav život kakav želim. Volim novac jer mi je on sredstvo koje mi omogućava da si mogu priuštiti razne stvari koje želim, koje mi omogućava da si priuštim kvalitetni godišnji odmor, sve svoje gušte, edukacije, i neke nove uspomene za stare dane.

Svi se mi trenutno nalazimo u drugačijim životnim situacijama. Ja sam u situaciji da imam malu djecu – koju će trebati školovati i educirati. Vi ste možda u nekoj drugoj životnoj situaciji, no i na te vaše situacije se mogu primijeniti koraci u ovom članku.

Kao malu roditelji su me slali u privatnu školu za strane jezike ovdje u Makarskoj kako bih učila engleski jezik. I zahvaljujući njima sada iza sebe imam dvije Cambridge diplome koje dokazuju koliko kvalitetno znam engleski (Cambridge Advanced English za C1 razinu sam stekla 2019 jer sam htjela diplomu koja će potvrditi ono znanje koje već imam).

Jednom sam stala i izračunala (sada iz vlasite perspektive roditelja) koliko je koštalo to što sam ja 11 godina išla u tu jezičnu školu. Došla sam do iznosa od 50 000,00 kuna kroz tih 11 godina. Ja sada imam djecu kojoj želim priuštiti isto kvalitetno znanje engleskog jezika, a htjela bih i sebi i njima olakšati tu (financijsku) situaciju.

Stoga ja sa svojom djecom, od kad su se rodili, pričam na engleskom jeziku kako bi ga oni što prije i što lakše naučili – i kako bi imali head start u životu (i školovanju). Možda na ovaj način sebi uštedim tih 50 000,00 kuna – i koje onda mogu uložiti u nešto drugo.

Kako pjesma kaže nije u šoldima sve, a ja bih rekla da je dosta toga i u planiranju. Koja je to vještina (i znanje) koju vi imate, a koju možete, recimo, prenijeti svojoj djeci i na taj način uložiti u njih (i uštedjeti novac)?

U slučaju da ste u drugačijoj situaciji i da želite priuštiti svojoj djeci (ili sebi) nešto što vi niste imali kao mali, a što bi vam (sada) olakšalo život, vrijeme je da postavite strategiju za ciljanu financijsku situaciju.

Planiranje financija u 3 koraka

  • Odredite što želite sebi priuštiti

Neki tečaj ili putovanje recimo i odgovorite jasno na pitanje – zašto to želim sebi priuštiti?, zašto mi je to važno?

Motivacija je ključ u ostvarivanju ciljeva. Ako neki cilj nismo ostvarili, očito nismo dovoljno jako bili motivirani oko njega.

  • Odredite točan iznos koji vam je potreban za ostvarivanje tog cilja.

Ako ne znate koliki iznos bi vam bio potreban – progooglajte koliko inače koštaju ti tečajevi ili putovanje u željenu destinaciju (ili neka škola za vaše dijete),

  • Odlučiti na koji način ćete to sebi isplanirati.

Koliko novca imate ušteđenog, a koje biste mogli iskoristiti za ostvarivanje tog cilja? Možete li tako pokriti cijeli iznos ili samo dio? Koliko je vremensko razdoblje prije nego trebate započeti s plaćanjem?

Recimo, ako vam dijete ima 5 godina, a do polaska u srednju školu (koju želite) ima još cca 10 godina – koliko mjesečno možete odvajati sa strane da biste prikupili potreban iznos? Je li možda ta odluka već pred vama i novac vam treba odmah?

U tom slučaju (ako nemate taj iznos ušteđen), morat ćete se zadužiti na neki način – možda otplatama na rate ili na nekakav kredit.

Ako se radi o nekom tečaju, koji je potreban da biste mogli napraviti sljedeći korak sa svojim poslovanjem i na taj način sebi ostvariti još jedan izvor prihoda, onda to ne bi bilo loše zaduživanje.

Otac mi je uvijek govorio znanje je jedina stvar koju ti nitko ne može oduzeti i znanje uvijek možeš naplatiti.

Svi se mi nalazimo u različitim životnim situacijama, no zajedničko nam je postavljanje strategija za ostvarivanjem (različitih) financijskih ciljeva. Ako ste pažljivo čitali, u ovom članku sam vam izložila četiri različite strategije postavljanja financijskih ciljeva.

Ako želiš level-up, naruči i financijski planer!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Mojnovac.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

Kako napisati kvalitetno priopćenje za medije?

linkedin-profil

Ako tražite posao, pazite na ove 3 tipične greške na LinkedInu

Koliko koštaju estetski tretmani?

Prijava za članice

Pretraga

znn